🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 1-2
Oto propozycja na śniadanko, czyli bułka-tost (może być bajgiel) z wegańskim serkiem, duszoną marchewką w sosie sojowym i nori 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 2 bułki lub bajgle/bułki szpinakowe/indyjskie itp.
- 1 marchewka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 - 1 łyżeczka cebuli w proszku (granulowanej)
- 1/4 płata (1 łyżeczka) nori
- 1/3 szkl wody
- dowolny wegański serek kanapkowy, naturalny
- kilka obręczy czerwonej cebuli
- koperek
🥣 Przygotowanie:
1. Marchewkę obierz ze skórki. Następnie, tak, jak skórkę, obierz ją na paseczki. Wrzuć na patelnię (nie włączaj jeszcze palnika).

2. Do marchewki dodaj sos sojowy, paprykę, cebulę w proszku.
3. Nori pokrusz, dodaj do marchewki. Dodaj wodę.

2. Do marchewki dodaj sos sojowy, paprykę, cebulę w proszku.
3. Nori pokrusz, dodaj do marchewki. Dodaj wodę.

✍️ To śniadanie jest lekko słodkie (przez serek i marchew), dlatego jeśli chcesz podkręcić i złamać nieco smak, dodaj szczyptę pieprzu cayenne lub chilli (w płatkach lub w proszku).
4. Wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i duś ok 8-10 minut, aż cały płyn zniknie.
2 KOMENTARZY
Świetna ta marchewka!! A na następny dzień to już w ogóle jest niesamowita.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam cieplutko ^^
Usuń