🌱 MAKARON SOBA PO AZJATYCKU


🕜 Czas: 55 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Zdaję sobie sprawę, że nazwa "makaron po azjatycku" z użyciem makaronu soba to masło maślane, bo soba jest makaronem azjatyckim, ale taką nazwę nosi ta potrawa według przepisu diety sirtuinowej (diety Adele) XD


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 150 g makaronu soba
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 2 garście szpinaku
  • 1 łyżka oleju kokosowego / oliwy z oliwek
  • 1 łyżka prażonego sezamu​
Sos:
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 ząbek czosnku
  • starta skórka z połowy limonki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki (lub więcej) suszonej papryczki chilli
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki kurkumy



🥣 Przygotowanie:
1. Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, by go nie przegotować. Przepłucz dobrze pod bardzo zimną wodą, odstaw.

2. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w słupki.


3. Cukinię umyj, pokrój wraz ze skórką w słupki.

4. Upraż sezam.

​5. W misce wymieszaj składniki sosu. Dodaj ugotowany makaron soba, wymieszaj, odstaw.

✍️ Makaron dodaj do sosu dokładnie w tym momencie, jak masz juz wszystko pokrojone i gotowe do smażenia inaczej zbyt mocno nasiąknie sosem.


5. Na dużej patelni rozgrzej olej (polecam kokosowy do tego dania) i usmaż na nim marchewkę z cukinią, niezbyt długo, tak aby były nadal "chrupkie".

6. Dodaj makaron z sosem, wymieszaj, dodaj szpinak i chwilę podduszaj, aż szpinak lekko zwiędnie.


7. Danie posyp sezamem.



Smacznego!


obiad, kolacja, soba, szpinak

0 KOMENTARZY