🕜 Czas: 55 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Zdaję sobie sprawę, że nazwa "makaron po azjatycku" z użyciem makaronu soba to masło maślane, bo soba jest makaronem azjatyckim, ale taką nazwę nosi ta potrawa według przepisu diety sirtuinowej (diety Adele) XD
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 150 g makaronu soba
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 2 garście szpinaku
- 1 łyżka oleju kokosowego / oliwy z oliwek
- 1 łyżka prażonego sezamu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- starta skórka z połowy limonki
- 2 łyżki soku z limonki
- 1/2 łyżeczki (lub więcej) suszonej papryczki chilli
- 1/4 - 1/2 łyżeczki kurkumy
.gif)
🥣 Przygotowanie:
1. Makaron wrzuć do wrzącej wody i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Uważaj, by go nie przegotować. Przepłucz dobrze pod bardzo zimną wodą, odstaw.
2. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w słupki.

2. Marchewkę umyj, obierz, pokrój w słupki.

4. Upraż sezam.
5. W misce wymieszaj składniki sosu. Dodaj ugotowany makaron soba, wymieszaj, odstaw.
5. W misce wymieszaj składniki sosu. Dodaj ugotowany makaron soba, wymieszaj, odstaw.
✍️ Makaron dodaj do sosu dokładnie w tym momencie, jak masz juz wszystko pokrojone i gotowe do smażenia inaczej zbyt mocno nasiąknie sosem.
5. Na dużej patelni rozgrzej olej (polecam kokosowy do tego dania) i usmaż na nim marchewkę z cukinią, niezbyt długo, tak aby były nadal "chrupkie".
6. Dodaj makaron z sosem, wymieszaj, dodaj szpinak i chwilę podduszaj, aż szpinak lekko zwiędnie.
6. Dodaj makaron z sosem, wymieszaj, dodaj szpinak i chwilę podduszaj, aż szpinak lekko zwiędnie.
0 KOMENTARZY