mniam!przepisy - dania wegańskie, koreańskie, japońskie i wiele innych by Alicja Gałązka
  • Strona główna
  • Przepisy
  • O mnie
  • Kontakt
WEGE & VEGAN  PIKANTNE  ZUPY

🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2



Za oknem zimno, więc nadszedł czas na rozgrzewające zupki 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 60 g suchej czerwonej soczewicy
  • 260 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 440 ml wody
  • 1/4 pieprzu cayenne (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej (opcjonalnie lub mniej)
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
  • 1/3 łyżeczki soli + trochę do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Grzanki:
  • 2 większe lub 4 mniejsze kromki chleba, np. razowego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku


🥣 Przygotowanie:
1. Marchew obierz, pokrój dowolnie i razem z soczewicą zalej wrzątkiem (440 ml) w garnku, gotuj na średnim ogniu aż marchewka i soczewica nieco zmiękną (ok 10 minut).





2. Cebulę posiekaj i zeszklij osobno na rozgrzanej oliwie. 

3. Z pomidora usuń gniazdo, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki, następnie pokrój na mniejsze części.




4. Do garnka z soczewicą i marchewką dodaj pomidora i podsmażoną cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj aż soczewica będzie miękka (ok 10 minut).
Całość zmiksuj w ganku lub osobnej misce żaroodpornej / kielichu blendera. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.





5. Grzanki wersja z piekarnika: Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach do miseczki. Dodaj oliwę i troszkę soli. Posmaruj kromki chleba olejem z czosnkiem i solą, wstaw do rozgrzanego piekarnika (180'C) na kilka minut, żeby nie spalić kromek a jedynie lekko je zapiec, by nie były miękkie.

Grzanki wersja grill elektryczny lub sucha patelnia: Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach do miseczki. Dodaj oliwę i troszkę soli. Chleb zgrilluj lub podsmaż na suchej patelni z dwóch stron, następnie posmaruj olejem z czosnkiem i solą.

✍️ UWAGA! Nie jest to płatna reklama! Używam grilla elektrycznego Zelmer (zobacz TUTAJ). Jest super do tostów czy podgrzewania np burgerów (burger BBQ lub burger z fasoli i buraka) czy koft, zamiast robić je w piekarniku. Do tego można go rozłożyć na 180' i grillować np. warzywa na dwóch stronach równocześnie. Polecam ^^

6. Zupę rozlej do miseczek i podaj z grzankami.





Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez mniam! przepisy (@mniamiprzepisy)




 
 
wegańska, zupa, vegan, obiad, kolacja
WEGE & VEGAN  

🕜 Czas: ok 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2




Kolejny jednogarnkowy, a właściwie jednopatelniowy obiad na jesienne czy zimowe dni 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 440 g ziemniaków
  • 220 g bakłażana
  • 220 g pieczarek
  • 1 szt cebula 
  • niecała łyżka oleju kokosowego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 100 ml mleczka kokosowego light
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • chilli (opcjonalnie)


✍️ Na pierwszych zdjęciach zobaczycie garnek... nie powtarzajcie mojego błędu i od razu róbcie wszystko na dużej patelni. W trakcie przełożyłam na patelnię i plułam sobie w brodę, że od razu tego nie zrobiłam 🤪

🥣 Przygotowanie:
1. W kostkę pokrój: ziemniaki, bakłażana, pieczarki i cebulę.






2. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziemniaki z cebulą i smaż mieszając ok minuty.




3. Dodaj resztę warzyw, bulion warzywny i mleko kokosowe.


4. Dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Gotuj ok 30 minut na średnim ogniu, aż płyn nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem oraz optymalnie chilli.




5. Podawaj posypane posiekaną pietruszką.




Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez mniam! przepisy (@mniamiprzepisy)




 
 
wegański, vegan, obiad, kolacja, bakłażan
WEGE & VEGAN  PRZYSTAWKI & PRZEKĄSKI  

🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2




Podkręcona wersja czegoś na kształt hummusu z nutą Japonii w tle 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 70 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szt awokado
  • zielona cebulka
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • pieczywo 
  • sól i pieprz do smaku


🥣 Przygotowanie:
1. Odcedź ciecierzycę, wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, pastę miso, olej sezamowy. Zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.





2. Sezam upraż na suchej patelni. Odstaw. 
Posiekaj zieloną cebulkę. 

3. Opcja 1: Obrane i bez pestki awokado pokrój w plastry, połóż na pieczywie (świeżym lub najlepiej na grzankach) i rozgnieć widelcem. Posmaruj grzanki pastą z ciecierzycy.

Opcja 2: 
Obrane i bez pestki awokado rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pastę z ciecierzycy, wymieszaj, posmaruj pieczywo (świeże lub najlepiej na grzanki).

4. Całość posyp zieloną cebulką i sezamem. 






Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez mniam! przepisy (@mniamiprzepisy)




 
wegańska, vegan, pasta, śniadanie
WEGE & VEGAN  MAKARON  

🕜 Czas: 35 minut 🍽️ Porcja dla: 2



Nic tak nie motywuje do zrobienia tego przepisu, jak ubrudzenie zaledwie jednego garnka, a do tego smakuje obłędnie! 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 200 ml mleczka kokosowego light
  • 40 g czerwonej cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 120 g cukinii
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek 
  • 200 g pomidorów
  • 80 g czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 2 łyżeczek czerwonej pasty curry
  • 40 g mrożonego groszku
  • 120 g makaron pełnoziarnistego (Farfalle, Fusilli, Casarecci, Cavatelli lub po prostu Penne)
  • 2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
  • sól 
  • pieprz czarny 
  • chilli (opcjonalnie do smaku)


🥣 Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.

2. Cukinię pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo i nasiona, obierz skórkę obieraczką. Pokrój paprykę na małe kawałki.




3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek.




4. Dodaj cukinię, paprykę, wymieszaj i smaż ok 3 minut.




5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wytnij gniazda. Pokrój w kostkę, dodaj do garnka.




6. Dodaj mleczko kokosowe, dodaj czerwoną pastę curry. Dobrze wymieszaj.




7. Dodaj groszek i nieugotowany makaron np. Farfalle (kokardki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na nie za dużym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż makaron się ugotuje.





8. Świeżą bazylię drobno posiekaj, dodaj na koniec gotowania do garnka razem z solą i pieprzem do smaku oraz sokiem z cytryny.






Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)


Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez mniam! przepisy (@mniamiprzepisy)



 
 
wegański, vegan, obiad, kolacja
WEGE & VEGAN  DIETA  PRZYSTAWKI & PRZEKĄSKI  

🕜 Czas: 15 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Robi się coraz zimniej, więc trzeba zacząć zwiększać ilość czosnku w potrawach, a w internetach piszą że: "Naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Wykorzystuje do tego lotne związki siarkowe i olejki eteryczne. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu w okresie jesienno-zimowym. Nie inaczej powinno być podczas choroby lub przeziębienia" - także ja się z tym kłócić nie będę 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 250 g pieczarek brązowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 1 szt awokado 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sezamu
  • pieczywo 


🥣 Przygotowanie:
1. Pieczarki pokrój w plasterki.




2. Obierz i drobno posiekaj czosnek.

  • 3. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż grzyby i czosnek przez 5 minut.




  • 4. Z pieczywa zrób tosty.

  • 5. Awokado (bez skórki i pestki) pokrój na plastry, ułóż na tostach. Skrop całość sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.





  • 6. Do pieczarek na patelni dodaj sos sojowy i smaż jeszcze 2 minuty.


  • 7. Posmaruj tosty pastą z awokado, ułóż na wierzchu pieczarki, posyp sezamem.





Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez mniam! przepisy (@mniamiprzepisy)





 
 
wegańskie, wegańska, vegan, śniadanie, kolacja
Nowsze posty Starsze posty Strona główna
  • PRZEPISY
  • O MNIE
  • KONTAKT

O MNIE

AKTORKA, PASJONATKA KUCHNI AZJATYCKIEJ - GŁÓWNIE JAPOŃSKIEJ I KOREAŃSKIEJ, JAK RÓWNIEŻ POTRAW LEKKOSTRAWNYCH I DIETETYCZNYCH, A OSTATNIO WEGAŃSKICH.

Obserwuj




Szukaj...

POPULARNE PRZEPISY

  • ZUPA JARMUŻOWA SIRT
  • SAŁATKA Z DAKTYLAMI I SEREM HALLOUMI
  • KASZA GRYCZANA Z MARCHEWKĄ I JARMUŻEM
  • 🌱 VEGAN MIYEOK- GUK CZYLI KOREAŃSKA ZUPA Z WODOROSTÓW (VEGAN)
  • 🌱 VEGAN DOENJANG-JJIGAE (GULASZ Z PASTY SOJOWEJ)
  • KREWETKI PO AZJATYCKU Z MAKARONEM SOBA
  • CHICKEN CHOW MEIN (KURCZAK CHOW MEIN)
  • 🌱 RISOTTO GRZYBOWE Z GROSZKIEM
  • SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ, MAKRELI I BURAKA
  • 🌱 SAŁATKA Z KASZY BULGUR W STYLU AZJATYCKIM

KATEGORIE

  • BURGERY & PIZZA 4
  • CHINY & TAJLANDIA 4
  • DESER 1
  • DIETA 41
  • JAJKA 12
  • JAPONIA 19
  • KOREA 29
  • MAKARON 28
  • MIĘSO 25
  • PIKANTNE 30
  • PRZYSTAWKI & PRZEKĄSKI 43
  • RYBY & OWOCE MORZA 12
  • RYŻ & KASZA 25
  • SAŁATKI & SOSY 20
  • ŚWIĘTA 3
  • WEGE & VEGAN 110
  • ZAPIEKANKI 4
  • ZUPY 21
Obsługiwane przez usługę Blogger

Polecany post

KIMCHI

WEGE & VEGAN    PIKANTNE    KOREA    PRZYSTAWKI & PRZEKĄSKI    🕜  Czas: 3 godziny +  30 minut   🍽️  Porcja dla: 1  onggi 4,5/5 L  ...

Polecajki

  • Beczka do kimchi
  • Mąka ryżowa kleista
  • Papryka Gochugaru do kimchi
  • Pasta miso Hikari Organic naturalna bez dodatków
  • Pasta miso ciemna
  • Grzyby shiitake suszone

EmbedSocial Instagram widget
Zdrowa żywność - porównaj na Ceneo

Translate

O MNIE



JESTEM PASJONATKĄ KUCHNI AZJATYCKIEJ - GŁÓWNIE JAPOŃSKIEJ I KOREAŃSKIEJ - A TAKŻE POTRAW LEKKOSTRAWNYCH I DIETETYCZNYCH. WITAJ!

Distributed By Gooyaabi | Designed by OddThemes