🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Za oknem zimno, więc nadszedł czas na rozgrzewające zupki 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 60 g suchej czerwonej soczewicy
- 260 g pomidorów
- 1 cebula
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 średnia marchewka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 440 ml wody
- 1/4 pieprzu cayenne (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki papryki wędzonej mielonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej (opcjonalnie lub mniej)
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/3 łyżeczki soli + trochę do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
Grzanki:
- 2 większe lub 4 mniejsze kromki chleba, np. razowego
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
🥣 Przygotowanie:
1. Marchew obierz, pokrój dowolnie i razem z soczewicą zalej wrzątkiem (440 ml) w garnku, gotuj na średnim ogniu aż marchewka i soczewica nieco zmiękną (ok 10 minut).
2. Cebulę posiekaj i zeszklij osobno na rozgrzanej oliwie.
4. Do garnka z soczewicą i marchewką dodaj pomidora i podsmażoną cebulę. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj aż soczewica będzie miękka (ok 10 minut).
Całość zmiksuj w ganku lub osobnej misce żaroodpornej / kielichu blendera. Dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby.
5. Grzanki wersja z piekarnika: Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach do miseczki. Dodaj oliwę i troszkę soli. Posmaruj kromki chleba olejem z czosnkiem i solą, wstaw do rozgrzanego piekarnika (180'C) na kilka minut, żeby nie spalić kromek a jedynie lekko je zapiec, by nie były miękkie.
Grzanki wersja grill elektryczny lub sucha patelnia: Obierz czosnek, przepuść przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach do miseczki. Dodaj oliwę i troszkę soli. Chleb zgrilluj lub podsmaż na suchej patelni z dwóch stron, następnie posmaruj olejem z czosnkiem i solą.
6. Zupę rozlej do miseczek i podaj z grzankami.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańska, zupa, vegan, obiad, kolacja
🕜 Czas: ok 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Kolejny jednogarnkowy, a właściwie jednopatelniowy obiad na jesienne czy zimowe dni 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 440 g ziemniaków
- 220 g bakłażana
- 220 g pieczarek
- 1 szt cebula
- niecała łyżka oleju kokosowego
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mleczka kokosowego light
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- chilli (opcjonalnie)
✍️ Na pierwszych zdjęciach zobaczycie garnek... nie powtarzajcie mojego błędu i od razu róbcie wszystko na dużej patelni. W trakcie przełożyłam na patelnię i plułam sobie w brodę, że od razu tego nie zrobiłam 🤪
🥣 Przygotowanie:
1. W kostkę pokrój: ziemniaki, bakłażana, pieczarki i cebulę.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziemniaki z cebulą i smaż mieszając ok minuty.
3. Dodaj resztę warzyw, bulion warzywny i mleko kokosowe.
4. Dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Gotuj ok 30 minut na średnim ogniu, aż płyn nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem oraz optymalnie chilli.
5. Podawaj posypane posiekaną pietruszką.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegański, vegan, obiad, kolacja, bakłażan
🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Podkręcona wersja czegoś na kształt hummusu z nutą Japonii w tle 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 70 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 szt awokado
- zielona cebulka
- 1 łyżeczka sezamu
- pieczywo
- sól i pieprz do smaku
🥣 Przygotowanie:
1. Odcedź ciecierzycę, wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, pastę miso, olej sezamowy. Zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.
2. Sezam upraż na suchej patelni. Odstaw. Posiekaj zieloną cebulkę.
3. Opcja 1: Obrane i bez pestki awokado pokrój w plastry, połóż na pieczywie (świeżym lub najlepiej na grzankach) i rozgnieć widelcem. Posmaruj grzanki pastą z ciecierzycy.
Opcja 2: Obrane i bez pestki awokado rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pastę z ciecierzycy, wymieszaj, posmaruj pieczywo (świeże lub najlepiej na grzanki).
4. Całość posyp zieloną cebulką i sezamem.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańska, vegan, pasta, śniadanie
🕜 Czas: 35 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Nic tak nie motywuje do zrobienia tego przepisu, jak ubrudzenie zaledwie jednego garnka, a do tego smakuje obłędnie! 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego light
- 40 g czerwonej cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 120 g cukinii
- 2 łyżeczki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 200 g pomidorów
- 80 g czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok 2 łyżeczek czerwonej pasty curry
- 40 g mrożonego groszku
- 120 g makaron pełnoziarnistego (Farfalle, Fusilli, Casarecci, Cavatelli lub po prostu Penne)
- 2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
- sól
- pieprz czarny
- chilli (opcjonalnie do smaku)
🥣 Przygotowanie:
1. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę drobno pokrój. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
2. Cukinię pokrój w kostkę. Z papryki usuń gniazdo i nasiona, obierz skórkę obieraczką. Pokrój paprykę na małe kawałki.
3. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i smaż aż się zeszkli, następnie dodaj czosnek.
4. Dodaj cukinię, paprykę, wymieszaj i smaż ok 3 minut.
5. Pomidory sparz, obierz ze skórki, wytnij gniazda. Pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
6. Dodaj mleczko kokosowe, dodaj czerwoną pastę curry. Dobrze wymieszaj.
7. Dodaj groszek i nieugotowany makaron np. Farfalle (kokardki). Wymieszaj, przykryj i gotuj na nie za dużym ogniu ok. 15 minut od czasu do czasu mieszając, aż makaron się ugotuje.
8. Świeżą bazylię drobno posiekaj, dodaj na koniec gotowania do garnka razem z solą i pieprzem do smaku oraz sokiem z cytryny.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegański, vegan, obiad, kolacja
🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Robi się coraz zimniej, więc trzeba zacząć zwiększać ilość czosnku w potrawach, a w internetach piszą że: "Naukowcy udowodnili, że czosnek skutecznie wspomaga leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego. Wykorzystuje do tego lotne związki siarkowe i olejki eteryczne. Dlatego właśnie czosnek powinien stać się stałym elementem naszego menu w okresie jesienno-zimowym. Nie inaczej powinno być podczas choroby lub przeziębienia" - także ja się z tym kłócić nie będę 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 250 g pieczarek brązowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szt awokado
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki sezamu
- pieczywo
🥣 Przygotowanie:
1. Pieczarki pokrój w plasterki.
2. Obierz i drobno posiekaj czosnek.
- 3. Rozgrzej oliwę na patelni, podsmaż grzyby i czosnek przez 5 minut.
- 4. Z pieczywa zrób tosty.
- 5. Awokado (bez skórki i pestki) pokrój na plastry, ułóż na tostach. Skrop całość sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- 6. Do pieczarek na patelni dodaj sos sojowy i smaż jeszcze 2 minuty.

- 7. Posmaruj tosty pastą z awokado, ułóż na wierzchu pieczarki, posyp sezamem.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańskie, wegańska, vegan, śniadanie, kolacja