🌱 HUMMUS

Ile ludzi, tyle przepisów na hummus 🙈 Przewertowałam całe internety w poszukiwaniu przepisu na hummus i to w różnych językach, żebyście Wy już tego nie robili 😅 Metodą prób i błędów, znalazłam idealne, jak dla mnie, rozwiązanie i dzielę się nim z Wami 😉 


🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 0 - 75 minut
🍽️ Porcja dla: 4

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
HUMMUS:
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki zalewy z ciecierzycy (aquafaby)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki:
    do wyboru:
    - gruzińskiej, swańskiej soli odżachuri
    -
    lub siedem przypraw libańskich
    - lub siedem przypraw arabskich
    - lub przyprawy sumak

    ✍️Wszystko w zależności od Waszych upodobań smakowych, ja używam swańskiej soli odżachuri.

  • dowolne warzywa i dodatki: np. marchew, papryka, oliwki, sałata, ogórek, pieczony burak, chrzan, bagietka, maca, pieczywo chrupkie itp.
 
BURAK DO HUMMUSU:
  • 1 mały burak
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
 
🥣 Przygotowanie:
HUMMUS: 
1. Ciecierzycę odsącz, zachowaj trochę aquafaby. Ciecierzycę wrzuć do blendera.


2. Dodaj aquafabę, sok z cytryny, oliwę z oliwek i przyprawy. Zblenduj na gładką masę.

✍️ W razie potrzeby, gdyby hummus był za gęsty dodaj + 1 łyżeczkę aquafaby.


3. Dopraw przyprawami i sokiem z cytryny do smaku. Po wyłożeniu na talerz skrop hummus oliwą z oliwek.

 
4. Podawaj z dowolnymi warzywami, pieczywem chrupkim, macą, itp.

BURAK DO HUMMUSU:
5. Buraka owiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego na ok 200 stopni C na ok 75 minut lub do momentu, aż widelec łatwo wbije się w buraka. Wyjmij, odwiń, ostudź, obierz.
 
✍️ Decydując się na dodatek buraka, przygotuj go w pierwszej kolejności lub zrób hummus i poczekaj, aż burak będzie gotowy.

6. Buraka pokrój na 4, wrzuć do miski, dodaj sok z cytryny i przyprawy, zblenduj dokładnie. Dopraw jeśli trzeba.


7. Wyłóż na talerz, obok dodaj trochę chrzanu i hummus. Hummus skrop oliwą z oliwek. Podawaj z dowolnymi warzywami, pieczywem chrupkim, macą, itp.


Smacznego!


hummus

0 KOMENTARZY