ZUPA JARMUŻOWA SIRT


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Byłam raczej z tych, co mają "długie zęby" na jarmuż i zupy kremy. Jednak przepisy diety sirtuinowej (diety Adele) skłoniły mnie do spróbowania wielu potraw, które do tej pory omijałam. I ja nie wiem, czy to jest kwestia akurat połączenia produktów sirt, czy ta zupa w każdej formie jest po prostu dobra, ale przepadłam i wracam do niej od czasu do czasu. Może i Wam zasmakuje 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 150 g jarmużu (bez zdrewniałych części)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ziemniaki (średnie)
  • 1/2 posiekanej natki pietruszki
  • 600 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 25 - 50 g greckiego sera feta
  • 15 g orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz

🥣 Przygotowanie:
1. Jarmuż i natkę opłucz. Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w kostkę.



2. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj ziemniaki i bulion. Gotuj na małym ogniu ok 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.





3. Dodaj posiekaną natkę.



4. Dodaj jarmuż i gotuj kolejne 7-10 minut pod przykryciem na mniejszym ogniu.





5. Zdejmij garnek na deskę lub podstawkę korkową, zblenduj wszystko ręcznym blenderem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

6. Dopraw sokiem z cytryny, ale nie całość na raz. Wedle uznania.




7. Orzechy włoskie posiekaj, upraz na suchej patelni.

8. Fetę poszarp lub pokrój drobno.



9. Podawaj zupę udekorowaną pokruszonym serem feta, orzechami i natką.



Smacznego!


jarmuż, zupa krem, feta, orzechy, obiad

0 KOMENTARZY