Rigatoni, to forma makaronu pochodząca z Rzymu, ściśle związana z włoską tradycją kulinarną. To takie większe penne XD U mnie nie będzie rigatoni, bo takiego makaronu niestety nie znalazłam, więc dam penne pełnoziarniste, a jako dodatki dam bazylię, drożdże nieaktywne i prażone ziarna słonecznika. Poniżej macie przykładową listę dodatków, dajcie to, co lubicie 😊
🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 20 minut
🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
🕜 Czas gotowania: 20 minut
🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 150 - 170 g makaronu penne
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- mały brokuł (ok 200 g)
- sól morska, pieprz
- oliwa z oliwek
- garść świeżej bazylii
- garść szpinaku baby
- garść natki pietruszki
- 150 ml mleka sojowego lub śmietanki sojowej - sprawdź TUTAJ
- płatki chilli (opcjonalnie)
- skórka z połowy cytryny
- ok 2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja do wyboru:
- prażone ziarna słonecznika
- prażone orzeszki piniowe
- kapary
- drożdże nieaktywne
- parmezan (zwykły lub wegański)
- bazylia
- natka pietruszki
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją. Odlej pół szklanki wody z makaronu. Gdy makaron będzie al dente, odcedź go i wrzuć z powrotem do garnka, w którym się gotował.
2. Posiekaj czosnek, cebulę pokrój w kostkę. Brokuł z łodygą pokrój na małe kawałki.
2. Posiekaj czosnek, cebulę pokrój w kostkę. Brokuł z łodygą pokrój na małe kawałki.
3. Rozgrzej olej, wrzuć cebulę, brokuła i czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Smaż aż nieco wszystko zmięknie.
4. Zawartość patelni przełóż do blendera (lub metalowej miski - jeśli używasz blendera ręcznego), dodaj bazylię, szpinak, pietruszkę i mleko sojowe lub śmietankę sojową. Wszystko zblenduj dokładnie.
6. Skrop na koniec oliwą z oliwek.
7. Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp makaron. Dodaj odrobinę soku z cytryny, chilli, sól i pieprz. Wymieszaj.
7. Zetrzyj skórkę z cytryny i posyp makaron. Dodaj odrobinę soku z cytryny, chilli, sól i pieprz. Wymieszaj.
8. Udekoruj do wyboru: bazylią, pietruszką, prażonymi ziarnami słonecznika lub orzeszkami piniowymi, kaparami, wegańskim parmezanem lub drożdżami nieaktywnymi itp.
Smacznego!
Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
rigatoni, pasta, brokuł, drożdże nieaktywne, bazylia, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY