WEGE & VEGAN BURGERY & PIZZA PRZYSTAWKI & PRZEKĄSKI
🕜 Czas przygotowania: ok 90 minut 🕜 Czas gotowania: 20-35 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? 🤔... Ja też nie 🤭
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Ciasto:
- 3 szkl mąki chlebowej lub pełnoziarnistej (lub mix obu)
- 250 ml ciepłej wody
- 7g suszonych (lub 25 g świeżych)
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy np. chilli, wędzona papryka, oregano, bazylia itp.
- pomidory, oliwki, cebulka karmelizowana, czerwona cebula, bazylia, pieczarki, oliwki, wegańska kiełbasa, ser wegański lub sos serowy (z tego przepisu).
🥣 Przygotowanie:
1. W ciepłej wodzie wymieszaj i rozpuść drożdże z cukrem i olejem. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do miski wsyp mąkę, sól i powoli mieszając dodawaj drożdże. Wymieszaj wszystko szpatułką/łyżką.
✍️ Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj nieco więcej mąki, jeśli za suche, dodawaj po 1 łyżce wody (myślę że 2-3 wystarczą), choć z tego przepisu nie powinno być problemów z ciastem (choć to zależy też od mąki).
✍️ Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj nieco więcej mąki, jeśli za suche, dodawaj po 1 łyżce wody (myślę że 2-3 wystarczą), choć z tego przepisu nie powinno być problemów z ciastem (choć to zależy też od mąki).
3. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dłońmi przez 10 minut aż będzie gładkie i miękkie.
4. Do miski, w której było wcześniej ciasto wlej troszkę oleju i włóż kulkę ciasta. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-90 minut (latem 45 minut w zupełności wystarczy). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany lekko mąką. Delikatnie je wyrób. Uformuj na kształt blachy/rusztu piekarnika, w której będzie pieczona pizza lub podziel na pół i uformuj dwa okrągłe spody. Ułóż na blasze wcześniej skropionej olejem i obsypanej nieco mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na pół godziny.
✍️ Przykład wersji z dwoma mniejszymi, okrągłymi pizzami:
✍️Przykład wersji pizzy jednej, dużej, kwadratowej, ułożonej na ruszcie:
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180'C.
7. Zrób sos pomidorowy: olej wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.
8. Przygotuj wybrane przez siebie dodatki, np. pokrój pomidory, oliwki, cebulę w pióra, pieczarki w plastry, porwij listki bazylii, przygotuj ser itp.
9. Zdejmij ręcznik z blachy. Zawiń lekko końce do środka, by sos nie wyciekał. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym za pomocą pędzelka.
✍️ Przykład pizz okrągłych:
✍️ Przykład pizzy dużej kwadratowej:
✍️ Możesz posypać dodatkowo drożdżami nieaktywnymi.
10. Ułóż dodatki. Wylej sos serowy/ułóż plasterki sera.
✍️ Przykłady:
✍️ Jeśli używasz sosu serowego (z tego przepisu) i chcesz, by sos serowy ciągnął się na pizzy, to polej ciepłym sosem
pizzę po jej wyjęciu z piekarnika lub połowę wylej na pizzę i z nią
zapiecz (zachowa się wtedy jak roztopiony ser na pizzy, ale nie będzie
się ciągnąć) i potem podgrzej sos i drugą połową polej gotową już pizzę.
11. Wstaw do piekarnika na dolną półkę na 25-35 minut lub do zrumienienia.
12. Podawaj z dowolnym dipem np. majonezowo jogurtowo czosnkowym, ketchupem itp.
✍️Przykłady pizz:
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegańska, pizza, vegan, obiad, kolacja, przekąska
1 KOMENTARZY
Alicjo, nie robię już innej pizzy niż ta 🙈 Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuń