🌱 VEGAN PIZZA

WEGE & VEGAN  BURGERY & PIZZA  PRZYSTAWKI & PRZEKĄSKI  

🕜 Czas przygotowania: ok 90 minut  🕜 Czas gotowania: 20-35 minut  🍽️ Porcja dla: 2 

Znacie kogoś, kto nie lubi pizzy? 🤔... Ja też nie 🤭 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
Ciasto:
  • 3 szkl mąki chlebowej lub pełnoziarnistej (lub mix obu)
  • 250 ml ciepłej wody
  •  7g suszonych (lub 25 g świeżych)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • ulubione przyprawy np. chilli, wędzona papryka, oregano, bazylia itp.
Przykładowe dodatki:

🥣 Przygotowanie:
1. W ciepłej wodzie wymieszaj i rozpuść drożdże z cukrem i olejem. Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
 
2. Do miski wsyp mąkę, sól i powoli mieszając dodawaj drożdże. Wymieszaj wszystko szpatułką/łyżką.

✍️ Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj nieco więcej mąki, jeśli za suche, dodawaj po 1 łyżce wody (myślę że 2-3 wystarczą), choć z tego przepisu nie powinno być problemów z ciastem (choć to zależy też od mąki).

3. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj dłońmi przez 10 minut aż będzie gładkie i miękkie.
 
4.  Do miski, w której było wcześniej ciasto wlej troszkę oleju i włóż kulkę ciasta. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-90 minut (latem 45 minut w zupełności wystarczy). Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
 
5. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat obsypany lekko mąką. Delikatnie je wyrób. Uformuj na kształt blachy/rusztu piekarnika, w której będzie pieczona pizza lub podziel na pół i uformuj dwa okrągłe spody. Ułóż na blasze wcześniej skropionej olejem i obsypanej nieco mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj wilgotnym ręcznikiem i odstaw na pół godziny. 
 
✍️ Przykład wersji z dwoma mniejszymi, okrągłymi pizzami:


✍️Przykład wersji pizzy jednej, dużej, kwadratowej, ułożonej na ruszcie:

6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180'C.
 
7. Zrób sos pomidorowy: olej wymieszaj z koncentratem pomidorowym, dopraw solą, pieprzem i wybranymi przyprawami.

8. Przygotuj wybrane przez siebie dodatki, np. pokrój pomidory, oliwki, cebulę w pióra, pieczarki w plastry, porwij listki bazylii, przygotuj ser itp.

9. Zdejmij ręcznik z blachy. Zawiń lekko końce do środka, by sos nie wyciekał. Posmaruj ciasto sosem pomidorowym za pomocą pędzelka.
 
✍️ Przykład pizz okrągłych:

✍️ Przykład pizzy dużej kwadratowej:

✍️ Możesz posypać dodatkowo drożdżami nieaktywnymi.

10. Ułóż dodatki. Wylej sos serowy/ułóż plasterki sera. 

✍️ Przykłady:

✍️ Jeśli używasz sosu serowego (z tego przepisu) i chcesz, by sos serowy ciągnął się na pizzy, to polej ciepłym sosem pizzę po jej wyjęciu z piekarnika lub połowę wylej na pizzę i z nią zapiecz (zachowa się wtedy jak roztopiony ser na pizzy, ale nie będzie się ciągnąć) i potem podgrzej sos i drugą połową polej gotową już pizzę.
 
11. Wstaw do piekarnika na dolną półkę na 25-35 minut lub do zrumienienia.

12. Podawaj z dowolnym dipem np. majonezowo jogurtowo czosnkowym, ketchupem itp.

✍️Przykłady pizz:





Smacznego!

 
Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
wegańska, pizza, vegan, obiad, kolacja, przekąska

1 KOMENTARZY

  1. Anonimowy1/1/24 13:42

    Alicjo, nie robię już innej pizzy niż ta 🙈 Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń