DOENJANG-JJIGAE (GULASZ Z PASTY SOJOWEJ)

Wielu Koreańczyków powie: "Nigdy nie znudzi mi się jedzenie kimchi, doenjang-jigae i ryżu!". Koreańska mama zawsze gotuje dla swojego dziecka doenjang-jigae (lub zupę z pasty sojowej, doenjang-guk) z ryżem. Aby ułatwić sobie zadanie, miesza gulasz z ryżem i podaje go dziecku. Po latach, kiedy dziecko jest już dorosłe i mieszka daleko, robi go dla niego za każdym razem, kiedy wraca do domu, ponieważ każde dziecko ma zakorzenione we wspomnieniach to danie. Jest to coś, co wszyscy w Korei znają i kochają. U mnie był to rosół w niedzielę i schabowy z mizerią XD Ale absolutnie nie mam nic przeciwko temu gulaszowi. Jem go jednak bez ryżu, ale śmiało możesz zrobić ryż do tego. Poczuj się jak małe, koreańskie dziecko i Ty 😊



🕜 Czas przygotowania: 10 minut lub 40 minut (w tym namaczanie ryżu)
🕜 Czas gotowania: 30 minut
🍽️ Porcja dla: 2

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:

🥣 Przygotowanie:
1. Mięso korkój w dość cienkie plasterki (im cieniej tym lepiej).

✍️ Najlepiej jakby mięso było przynajmniej w połowie zamrożone, będzie się lepiej kroiło.



2. Umyj warzywa.

3. Cukinię przekrój wzdłuż i łyżeczką usuń miąższ z pestkami. Następnie pokrój cukinię w paseczki lub większą kostkę.

✍️ Skosztuj jaka jest skórka, jeśli jest gorzka to obierz cukinię, jeśli nie, zostaw skórkę.



4. Marchew obierz, pokrój w większe kawałki.

5. Ziemniaka obierz, pokrój w większe kawałki i wypłucz skrobię.

6. Czosnek obierz, pokrój w cieniutkie plasterki (jeśli masz imbir, jego też pokrój w cieniutkie plasterki).



7. Grzyby shiitake pokrój w paseczki.

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake należy je namoczyć w ciepłej wodzie (ok 200 ml) na 10-15 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę do miseczki, w której się moczyły. Nie wylewaj wody!



8. Odetnij końcówki (1/3 korzonków) z grzybów shimeji.



9. W garnku/rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy, wrzuć mięso i dobrze je wysmaż.

✍️ Śmiało możesz nieco zjarać, da lepszy smak 😊



10. Dodaj shiitake i czosnek, wymieszaj i minutkę podsmaż.



11. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz shimeji i cukini), wymieszaj i podsmaż chwilę całość.



12. Dodaj wodę (400 ml wody lub 200 ml wody + 200 ml wody z grzybów shiitake). Zagotuj całość pod przykryciem.




13. Weź małe sitko, włóż je do wywaru i rozpuść na nim pastę gochujang i pastę doenjang. Resztki z sitka wyrzuć. Zagotuj pod przykryciem na mniejszym ogniu, aż warzywa będą ale dente.

✍️ Możesz dać bez sitka całość do wywaru, ale wtedy gulasz nie będzie klarowny, bo będzie w nim dużo fragmentów soi z pasy doenjang. Lepiej na sitku to zrobić i wyjdzie pięknie klarowny wywar 😊





14. Dodaj cukinię, wymieszaj. Gotuj ok 5 minut.



15. Następnie dodaj gochugaru i grzyby shimeji. Gotuj jeszcze z 5 minut.

✍️ Grzyby shimeji są opcjonalne, ale dodają fajnego posmaku.




16. Jemy pałeczkami, popijając wywar łyżką.



Smacznego!


gulasz, zupa, koreańska, koreański, marchewka, ziemniaki, pasta, grzyby, shittake, shimeji, cukinia, gochugaru, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY