Wielu Koreańczyków powie: "Nigdy nie znudzi mi się jedzenie kimchi, doenjang-jigae i ryżu!". Koreańska mama zawsze gotuje dla swojego dziecka doenjang-jigae (lub zupę z pasty sojowej, doenjang-guk) z ryżem. Aby ułatwić sobie zadanie, miesza gulasz z ryżem i podaje go dziecku. Po latach, kiedy dziecko jest już dorosłe i mieszka daleko, robi go dla niego za każdym razem, kiedy wraca do domu, ponieważ każde dziecko ma zakorzenione we wspomnieniach to danie. Jest to coś, co wszyscy w Korei znają i kochają. U mnie był to rosół w niedzielę i schabowy z mizerią XD Ale absolutnie nie mam nic przeciwko temu gulaszowi. Jem go jednak bez ryżu, ale śmiało możesz zrobić ryż do tego. Poczuj się jak małe, koreańskie dziecko i Ty 😊
🕜 Czas przygotowania: 10 minut lub 40 minut (w tym namaczanie ryżu)
🕜 Czas gotowania: 30 minut
🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
2. Umyj warzywa.
3. Cukinię przekrój wzdłuż i łyżeczką usuń miąższ z pestkami. Następnie pokrój cukinię w paseczki lub większą kostkę.
4. Marchew obierz, pokrój w większe kawałki.
5. Ziemniaka obierz, pokrój w większe kawałki i wypłucz skrobię.
6. Czosnek obierz, pokrój w cieniutkie plasterki (jeśli masz imbir, jego też pokrój w cieniutkie plasterki).
7. Grzyby shiitake pokrój w paseczki.
8. Odetnij końcówki (1/3 korzonków) z grzybów shimeji.
9. W garnku/rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy, wrzuć mięso i dobrze je wysmaż.
10. Dodaj shiitake i czosnek, wymieszaj i minutkę podsmaż.
11. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz shimeji i cukini), wymieszaj i podsmaż chwilę całość.
12. Dodaj wodę (400 ml wody lub 200 ml wody + 200 ml wody z grzybów shiitake). Zagotuj całość pod przykryciem.
13. Weź małe sitko, włóż je do wywaru i rozpuść na nim pastę gochujang i pastę doenjang. Resztki z sitka wyrzuć. Zagotuj pod przykryciem na mniejszym ogniu, aż warzywa będą ale dente.
14. Dodaj cukinię, wymieszaj. Gotuj ok 5 minut.
15. Następnie dodaj gochugaru i grzyby shimeji. Gotuj jeszcze z 5 minut.
16. Jemy pałeczkami, popijając wywar łyżką.
gulasz, zupa, koreańska, koreański, marchewka, ziemniaki, pasta, grzyby, shittake, shimeji, cukinia, gochugaru, obiad, kolacja
🕜 Czas przygotowania: 10 minut lub 40 minut (w tym namaczanie ryżu)
🕜 Czas gotowania: 30 minut
🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula zwykła lub biała
- 1 duża marchew
- 4 grzyby shiitake świeże lub suszone - sprawdź TUTAJ
- świeże grzyby shimeji (opcjonalnie)
- 200 g wołowiny (sznycel, łopatka, karkówka, udziec)
- 1 ząbek czosnku
- kawałek imbiru (dla ostrości i opcjonalnie)
- 1 łyżeczka gochugaru - sprawdź TUTAJ
- 1 łyżeczka pasty gochujang
- 2 czubate łyżki pasty Doenjang - sprawdź TUTAJ
- 1 łyżeczka oliwy
- 400 ml wody
- opcjonalnie ok 1/2 szkl suchego ryżu do sushi - sprawdź TUTAJ
🥣 Przygotowanie:
1. Mięso korkój w dość cienkie plasterki (im cieniej tym lepiej).
✍️ Najlepiej jakby mięso było przynajmniej w połowie zamrożone, będzie się lepiej kroiło.
2. Umyj warzywa.
3. Cukinię przekrój wzdłuż i łyżeczką usuń miąższ z pestkami. Następnie pokrój cukinię w paseczki lub większą kostkę.
✍️ Skosztuj jaka jest skórka, jeśli jest gorzka to obierz cukinię, jeśli nie, zostaw skórkę.
4. Marchew obierz, pokrój w większe kawałki.
5. Ziemniaka obierz, pokrój w większe kawałki i wypłucz skrobię.
6. Czosnek obierz, pokrój w cieniutkie plasterki (jeśli masz imbir, jego też pokrój w cieniutkie plasterki).
7. Grzyby shiitake pokrój w paseczki.
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake należy je namoczyć w ciepłej wodzie (ok 200 ml) na 10-15 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę do miseczki, w której się moczyły. Nie wylewaj wody!
8. Odetnij końcówki (1/3 korzonków) z grzybów shimeji.
9. W garnku/rondelku rozgrzej 1 łyżeczkę oliwy, wrzuć mięso i dobrze je wysmaż.
✍️ Śmiało możesz nieco zjarać, da lepszy smak 😊
10. Dodaj shiitake i czosnek, wymieszaj i minutkę podsmaż.
11. Dodaj pozostałe warzywa (oprócz shimeji i cukini), wymieszaj i podsmaż chwilę całość.
12. Dodaj wodę (400 ml wody lub 200 ml wody + 200 ml wody z grzybów shiitake). Zagotuj całość pod przykryciem.
13. Weź małe sitko, włóż je do wywaru i rozpuść na nim pastę gochujang i pastę doenjang. Resztki z sitka wyrzuć. Zagotuj pod przykryciem na mniejszym ogniu, aż warzywa będą ale dente.
✍️ Możesz dać bez sitka całość do wywaru, ale wtedy gulasz nie będzie klarowny, bo będzie w nim dużo fragmentów soi z pasy doenjang. Lepiej na sitku to zrobić i wyjdzie pięknie klarowny wywar 😊
14. Dodaj cukinię, wymieszaj. Gotuj ok 5 minut.
15. Następnie dodaj gochugaru i grzyby shimeji. Gotuj jeszcze z 5 minut.
✍️ Grzyby shimeji są opcjonalne, ale dodają fajnego posmaku.
16. Jemy pałeczkami, popijając wywar łyżką.
Smacznego!
gulasz, zupa, koreańska, koreański, marchewka, ziemniaki, pasta, grzyby, shittake, shimeji, cukinia, gochugaru, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY