🕜 Czas: 5 minut 🍽️ Porcja dla: 2*
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 180 ml mleka kokosowego z puszki**
- 3 łyżki drożdży nieaktywnych
- 1 łyżka mąki z tapioki***
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1/2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta kurkumy****
*✍️Ilość, którą wyjdzie z tego przepisu możesz wykorzystać na dwie osoby np. do ciabatty z pieczarkami lub do pizzy (jednej dużej lub dwóch małych).
**✍️ Im większa ilość tłuszczu (oznaczenie procentowe na puszkach), tym bardziej "serowy" będzie sos.
***✍️ Jeśli chcesz, by ser był ciągnący/lejący, to musisz użyć tapioki, bo żadna inna mąka nie da efektu "ciągnięcia się".
****✍️ Kurkumę dodaj, jeśli po wymieszaniu sosu, drożdże, których używasz będą dawały blady kolor. Drożdże różnią się smakiem i kolorem, każda firma ma swoją wersję.
🥣 Przygotowanie:
1. Wymieszaj wszystko dokładnie w rondelku.
2. Wstaw rondelek na mały ogień i ciągle mieszając, gotuj aż "ser" będzie lejący i gładki (ok 4 minut).
✍️ Jeśli chcesz, by sos serowy ciągnął się na pizzy, to polej ciepłym sosem pizzę po jej wyjęciu z piekarnika lub połowę wylej na pizzę i z nią zapiecz (zachowa się wtedy jak roztopiony ser na pizzy, ale nie będzie się ciągnąć) i potem drugą połową polej gotową już pizzę.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegański, ser, vegan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY