1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 300 g fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
- średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- 150-200 g grzybów np. pieczarek
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 100 g bulionu warzywnego lub wody
- 120 g mleka kokosowego light z puszki*
- 1 1/4 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki papryki
- szczypta płatków chilli
- sól morska
- czarny pieprz
- prażona cebula
- drożdże nieaktywne
1. Umyj i posiekaj świeżą fasolkę szparagową, gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odcedzić i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
2. Grzyby pokrój w plastry, cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek.
3. Sos grzybowy: na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, dodaj cebulę i smaż przez ok 4 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.
4. Dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut.
5. Wlej bulion warzywny, sos sojowy i dodaj przyprawy (cebulę w proszku, chilli, sól, pieprz). Doprowadź do wrzenia.
6. Wymieszaj skrobię kukurydzianą z mlekiem kokosowym z puszki i mieszaj do rozpuszczenia.
7. Na patelnię do grzybów, wlej mieszaninę mleka ze skrobią, dodaj drożdże (wedle uznana, ja dodałam 2 łyżki) i gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw według potrzeb.
✍️ Jeśli sos wyszedł za gęsty, dodaj 2 - 6 łyżek wody i wymieszaj.
8. Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową do sosu na patelnię. Wymieszaj.
9. Przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego lub po prostu zostaw ją na patelni, jeśli jest żaroodporna. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.
10. Po 15 minutach wyjmij zapiekankę, posyp prażoną cebulą, wymieszaj (można dodać na koniec więcej na wierzch) i piecz kolejne 5 minut.
✍️ Podawaj samodzielnie lub z ziemniakami w dowolnej formie, np z zapiekanymi ziemniakami z tego przepisu.
0 KOMENTARZY