🌱 WEGAŃSKA ZAPIEKANKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ


🕜 Czas: 40 minut  🍽️ Porcja dla:2 


Mam tu fasolkomaniaków? 😉 Uwielbiam fasolkę szparagową, więc przygotowanie tego dania było dla mnie czystą przyjemnością ^^


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • ok 300 g fasolki szparagowej, świeżej lub mrożonej
  • średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej
  • 150-200 g grzybów np. pieczarek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 100 g bulionu warzywnego lub wody
  • 120 g mleka kokosowego light z puszki*
  • 1 1/4 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki papryki
  • szczypta płatków chilli
  • sól morska
  • czarny pieprz
  • prażona cebula
  • drożdże nieaktywne
 
✍️ W wersji niskotłuszczowej i niskokalorycznej możesz użyć dowolnego innego mleka roślinnego, np. z nerkowców, mleka migdałowego, sojowego lub śmietanki sojowej.
 
✍️*EDIT 21.11.2023: Można śmiało użyć wegańskiej śmietanki sojowej, ale trzeba ją wymieszać z 1/4 szkl wody. I tak szczerze, to lubię obie wersje, ale chyba ta ze śmietanką zamiast mleka kokosowego smakuje mi bardziej 🤫

 
🥣 Przygotowanie:

1. Umyj i posiekaj świeżą fasolkę szparagową, gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odcedzić i odstaw. Rozgrzej piekarnik do 200°C.



2. Grzyby pokrój w plastry, cebulę w kostkę. Posiekaj czosnek.




3. Sos grzybowy: na dużej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu, dodaj cebulę i smaż przez ok 4 minuty. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę.



4. Dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut.


5. Wlej bulion warzywny, sos sojowy i dodaj przyprawy (cebulę w proszku, chilli, sól, pieprz). Doprowadź do wrzenia. 

6. Wymieszaj skrobię kukurydzianą z mlekiem kokosowym z puszki i mieszaj do rozpuszczenia. 



7. Na patelnię do grzybów, wlej mieszaninę mleka ze skrobią, dodaj drożdże (wedle uznana, ja dodałam 2 łyżki) i gotuj na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje. Spróbuj i dopraw według potrzeb.

✍️ Jeśli sos wyszedł za gęsty, dodaj 2 - 6 łyżek wody i wymieszaj.



8. Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową do sosu na patelnię. Wymieszaj.

9. Przenieś wszystko do naczynia żaroodpornego lub po prostu zostaw ją na patelni, jeśli jest żaroodporna. Wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut.

10. Po 15 minutach wyjmij zapiekankę, posyp prażoną cebulą, wymieszaj (można dodać na koniec więcej na wierzch) i piecz kolejne 5 minut.

✍️ Podawaj samodzielnie lub z ziemniakami w dowolnej formie, np z zapiekanymi ziemniakami z tego przepisu.


Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, zapiekanka, fasola, szparagowa, pieczarki, grzyby, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY