🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2

Bulgogi, to popularne danie kuchni koreańskiej. Przyrządzane jest z cienko pokrojonej w paski wołowiny. Istnieje jednak wersja z kurczakiem, czyli Chicken Bulgogi. To łatwy, szybki i lekko słodki koreański przepis na kurczaka. Możesz zastąpić kurczaka wołowiną lub wieprzowiną, wtedy już nie będzie to "chicken", ale nadal bulgogi, bo główny smak to ta obłędna marynata 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 200 - 250 g piersi z kurczaka
- 2 białe lub zwykłe cebule
- zielona cebulka
- sezam prażony
- 1 łyżka wody
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sałata lub ryż do sushi
Marynata bulgogi:
🥣 Przygotowanie:
- 3 ząbki czosnku
- imbir (ok 2 cm)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru brązowego
🥣 Przygotowanie:
1. Kurczaka pokroić w cieniutkie plastry.



2. Czosnek i imbir starkować.

3. Połączyć składniki marynaty.

4. Wlać marynatę do kurczaka, dokładnie wymieszać, odstawić.

5. Cebulę pokroić w pióra.

6. Zieloną cebulkę pokroić w zapałki. Część posiekać tradycyjnie do posypania, resztę wzdłuż na cieńsze zapałki.

7. Marchewkę pokroić w cieniutkie zapałki.

8. Rozgrzać olej, zmniejszyć na średni i wrzucić cebulę. Podsmażyć, aż zacznie się rumienić.

9. Dodać zieloną cebulkę, wymieszać, smażyć ok minuty.

10. Dodać marchewkę, wymieszać, smażyć aż nieco zmięknie (ok 2 minut).


11. Dodać kurczaka z marynatą, dokładnie wymieszać. Smażyć ok 2 minut. Zmniejszyć nieco ogień, dodać wodę, wymieszać, zakryć i dusić ok 5 minut. Następnie odkryć, wymieszać i smażyć aż sos nieco wyparuje (ok 3 minut).



12. Opcja podania 1:
Ułożyć na talerzach, posypać zieloną cebulką i prażonym sezamem. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem do sushi. Jemy pałeczkami.
Opcja podania 2:
Przełożyć chicken bulgogi do większej miski.
Ułożyć duży liść lub dwa średnie liście sałaty. Pałeczkami ułożyć na sałacie mięso z warzywami. Zawinąć, jak gołąbki i rozkoszować się smakiem ^^






2. Czosnek i imbir starkować.

3. Połączyć składniki marynaty.

4. Wlać marynatę do kurczaka, dokładnie wymieszać, odstawić.

5. Cebulę pokroić w pióra.

6. Zieloną cebulkę pokroić w zapałki. Część posiekać tradycyjnie do posypania, resztę wzdłuż na cieńsze zapałki.

7. Marchewkę pokroić w cieniutkie zapałki.

8. Rozgrzać olej, zmniejszyć na średni i wrzucić cebulę. Podsmażyć, aż zacznie się rumienić.

9. Dodać zieloną cebulkę, wymieszać, smażyć ok minuty.

10. Dodać marchewkę, wymieszać, smażyć aż nieco zmięknie (ok 2 minut).


11. Dodać kurczaka z marynatą, dokładnie wymieszać. Smażyć ok 2 minut. Zmniejszyć nieco ogień, dodać wodę, wymieszać, zakryć i dusić ok 5 minut. Następnie odkryć, wymieszać i smażyć aż sos nieco wyparuje (ok 3 minut).



12. Opcja podania 1:
Ułożyć na talerzach, posypać zieloną cebulką i prażonym sezamem. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem do sushi. Jemy pałeczkami.
Opcja podania 2:
Przełożyć chicken bulgogi do większej miski.
Ułożyć duży liść lub dwa średnie liście sałaty. Pałeczkami ułożyć na sałacie mięso z warzywami. Zawinąć, jak gołąbki i rozkoszować się smakiem ^^



✍️ Nie przekrajamy zawiniątka, tylko jemy "gołąbka" w całości! Poniżej przesyłam zdjęcie przekrojonego, tylko po to, byście zobaczyli, jak to wygląda w środku ^^
0 KOMENTARZY