🌱 VEGAN GNOCCHI


🕜 Czas: ok 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2 
 


Tradycyjnie gnocchi przyrządza się z ziemniaków, mąki pszennej, jajka, a czasem także sera. Nie są więc ani bezglutenowe, ani wegańskie. Jednak ta wersja pomija nabiał, jajka i gluten, tworząc pyszne wegańskie, bezglutenowe gnocchi! A teraz wymowa, bo wiem, że jest zawsze z tym problem XD Poprawna i jedyna wymowa to "niokki" 😉 Co oznacza "2W1" ? to, że znajdziecie tu przepis na same gnocchi jak i przepis na propozycję ich podania ^^


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • ok 350 g ziemniaków
  • 60-80 g mąki z ciecierzycy
  • 40 g mąki z tapioki + do podsypania
  • sól morska

 ✍️ Zamiast mąki z tapioki możesz użyć skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Najlepszy efekt uzyskasz jednak z mąką z tapioki.

 
🥣 Przygotowanie:

1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, wrzuć do garnka z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut lub do miękkości, następnie dobrze odcedź. Przełóż je z powrotem do garnka i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków (nie używaj robota
kuchennego ani blendera).

2. Dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę z tapioki i ugniataj rękami, aż powstanie ciasto.

✍️ Ciasto może być nadal trochę klejące. Jeżeli będzie zbyt klejące to dodaj więcej mąki z ciecierzycy i ponownie zagnieć. To zależy od rodzaju ziemniaków.

3. Ciasto pokrój na kawałki tej samej wielkości i posyp odrobiną mąki z tapioki.

4. Uformuj każdy kawałek w ruloniki. Za pomocą noża pokrój na 2-3 cm kawałki i rękoma uformuj z nich małe obłe kulki. 

✍️ Jeśli chcesz, aby gnocchi miały charakterystyczne wgłębienia, przeturlaj każdą kulkę przez grzbiet widelca.

5. Do garnka z osolonym wrzątkiem włóż gnocchi. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię (jakoś po 2 - 4 minutach), wyjmij je łyżką cedzakową.

✍️ Nie musisz gotować gnocchi, możesz je usmażyć zaraz po zrobieniu.

6. Propozycje podania:

  • z pieczoną ciecierzycą, grzybami i polane wegańskim sosem serowym
  • z sosem pomidorowym np. w stylu Arrabbiata
  • z sosem grzybowym
  • z dowolnym pesto
  • smażone surowe gnocchi na wegańskim maśle lub oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i świeżych ziół (np. szałwii lub bazylii)
  • smażone surowe gnocchi w sosie pomidorowym z brokułem i czerwoną fasolą
  • smażone surowe gnocchi na wegańskim maśle z czosnkiem, szpinakiem, polane wegańskim sosem serowym (przepis tutaj)

 

Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańskie, ziemniaki, gnocchi, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY