1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 350 g ziemniaków
- 60-80 g mąki z ciecierzycy
- 40 g mąki z tapioki + do podsypania
- sól morska
✍️ Zamiast mąki z tapioki możesz użyć skrobi ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej. Najlepszy efekt uzyskasz jednak z mąką z tapioki.
1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze części, wrzuć do garnka z osoloną wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut lub do miękkości, następnie dobrze odcedź. Przełóż je z powrotem do garnka i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków (nie używaj robota
kuchennego ani blendera).
2. Dodaj mąkę z ciecierzycy, mąkę z tapioki i ugniataj rękami, aż powstanie ciasto.
✍️ Ciasto może być nadal trochę klejące. Jeżeli będzie zbyt klejące to dodaj więcej mąki z ciecierzycy i ponownie zagnieć. To zależy od rodzaju ziemniaków.
3. Ciasto pokrój na kawałki tej samej wielkości i posyp odrobiną mąki z tapioki.
4. Uformuj każdy kawałek w ruloniki. Za pomocą noża pokrój na 2-3 cm kawałki i rękoma uformuj z nich małe obłe kulki.
✍️ Jeśli chcesz, aby gnocchi miały charakterystyczne wgłębienia, przeturlaj każdą kulkę przez grzbiet widelca.
5. Do garnka z osolonym wrzątkiem włóż gnocchi. Gdy gnocchi wypłyną na powierzchnię (jakoś po 2 - 4 minutach), wyjmij je łyżką cedzakową.
✍️ Nie musisz gotować gnocchi, możesz je usmażyć zaraz po zrobieniu.
6. Propozycje podania:
- z pieczoną ciecierzycą, grzybami i polane wegańskim sosem serowym
- z sosem pomidorowym np. w stylu Arrabbiata
- z sosem grzybowym
- z dowolnym pesto
- smażone surowe gnocchi na wegańskim maśle lub oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i świeżych ziół (np. szałwii lub bazylii)
- smażone surowe gnocchi w sosie pomidorowym z brokułem i czerwoną fasolą
- smażone surowe gnocchi na wegańskim maśle z czosnkiem, szpinakiem, polane wegańskim sosem serowym (przepis tutaj)
0 KOMENTARZY