1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 kalafior (średni)
- olej do smażenia
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl wody
- 1/2 szkl ketchupu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka syropu z agawy (lub innego płynnego słodzika)
- 1-2 łyżeczki chilli
- 2 ząbki czosnku
1. Kalafiora umyj, osusz i podziel na nie za małe i nie za duże różyczki.
2. W dużej misce połącz i dobrze wymieszaj składniki do panierki.
3. Do panierki wrzuć kalafiora i dobrze wymieszaj, by każdy kawałek był całkowicie obtoczony panierką.
4.
Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć kalafiora małymi
partiami, tak by się nie stykały. Smaż na złoty kolor, obracając co
jakiś czas (do 4 - 5 minut).
5. Usmażone partie odkładaj na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
6.
Smaż w ten sposób całego kalafiora. Odsączone kawałki przełóż do
osobnej miski i wymień ręcznik papierowy pod kolejne partie (jeśli
trzeba).
7. Przygotuj sos, mieszając dokładnie jego składniki (czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnych oczkach).
8. Patelnię/woka wytrzyj z tłuszczu po kalafiorze, wlej sos i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
9. Wrzuć całego usmażonego kalafiora i dobrze wymieszaj, pokrywając całość sosem. Smaż mieszając ok 3 - 5 minut.
✍️ Kaladełka można też podgrzewać później w piekarniku (150'C) jeśli chcesz by były ciepłe.
0 KOMENTARZY