🌱 KALADEŁKA SŁODKO-OSTRE 'PO DIABELSKU'


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2-6

Długo myślałam jaką dać nazwę i wykombinowałam kaladełka czyli "skrzydełka z kalafiora" 😉 Mięsożerni goście pochłoną je w kilka sekund! Sprawdzone w boju, a do tego mam już zamówienie w domu, by zrobić je... na święta 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 kalafior (średni)
  • olej do smażenia
Panierka:
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej lub z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl wody
Sos:
  • 1/2 szkl ketchupu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (lub innego płynnego słodzika)
  • 1-2 łyżeczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  
✍️ Inspiracja na sos zaczerpnięta z przepisu na skrzydełka po diabelsku.

✍️ Zdjęcia są gorszej niż zazwyczaj jakości, bo to screeny z wideo. Po prostu zapomniałam poza nagrywaniem, zrobić zdjęcia XD 
 
 
🥣 Przygotowanie:

1. Kalafiora umyj, osusz i podziel na nie za małe i nie za duże różyczki.

2. W dużej misce połącz i dobrze wymieszaj składniki do panierki. 


3. Do panierki wrzuć kalafiora i dobrze wymieszaj, by każdy kawałek był całkowicie obtoczony panierką.

4. Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej. Wrzuć kalafiora małymi partiami, tak by się nie stykały. Smaż na złoty kolor, obracając co jakiś czas (do 4 - 5 minut).  


5. Usmażone partie odkładaj na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

6. Smaż w ten sposób całego kalafiora. Odsączone kawałki przełóż do osobnej miski i wymień ręcznik papierowy pod kolejne partie (jeśli trzeba).

7. Przygotuj sos, mieszając dokładnie jego składniki (czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na drobnych oczkach).

8. Patelnię/woka wytrzyj z tłuszczu po kalafiorze, wlej sos i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.

9. Wrzuć całego usmażonego kalafiora i dobrze wymieszaj, pokrywając całość sosem. Smaż mieszając ok 3 - 5 minut.





✍️ Kaladełka można też podgrzewać później w piekarniku (150'C) jeśli chcesz by były ciepłe.




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańskie, skrzydełka, kalafior, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY