🌱 PASZTET Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŚLIWKAMI POD PIERZYNKĄ Z CHRZANU


🕜 Czas: - minut*  🍽️ Porcja dla: mała keksówka (840ml)*
 

Bazą mojej propozycji jest przepis od Wegan Nerd na "Pasztet ze strączków pod pierzynką z chrzanu". Jednak robiąc według przepisu mojej imienniczki, którą serdecznie pozdrawiam, pasztecik był dla mnie (podkreślam dla mnie) zbyt delikatny w smaku i zbyt przypominający smarowidło w konsystencji niż zwarty pasztet (możliwe, że dałam za mało mąki, ale "na oko" to nigdy nie wiadomo ile dać i jak zachowa się pasztet po upieczeniu). Tych, którzy wolą delikatniejsze smaki, w tym pasztety, zapraszam na Jej bloga (nie pożałujecie) 😉 Ja jednak podkręciłam smak pasztetu, zwarłam bardziej konsystencję i dodałam to i owo, więc jeśli macie ochotę na moją wersję ze śliwkami, to serdecznie zapraszam 😉 Jakoś nie mogę się powstrzymać od nucenia przy tym pasztecie "Coraz bliżej święta... Coraz bliżej święta..." 😅
 
✍️ Nie podaję czasu, bo samo przygotowanie warzyw to 10 minut, smażenie kolejne 10 minut, pieczenie ok 45 minut, ale trzeba czekać do 4h na soczewicę, a potem trzeba doliczyć czas stygnięcia pasztetu 8-10 godz.
 
✍️*Użyłam foremki aluminiowej 840 ml i miałam ją wypełnioną po kokardkę. Jeśli użyjecie nieco większej (1 L), to pasztet będzie nieco bardziej "płaski". Jeśli macie 840 ml i nie chcecie mieć aż po same brzegi, to dajcie 180 g soczewicy.



1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 180-200 g zielonej soczewicy (suchej) / 400-500 g ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 4 jagody jałowca
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego lubczyku (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej / kukurydzianej / z ciecierzycy
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ok 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 słoik chrzanu (270 ml lub 315ml)
  • 1/2 - 1 szkl wędzonych śliwek


🥣 Przygotowanie:
1. Soczewicę zalej wodą (ok 400 ml) i zostaw na ok 2 - 4 godziny. Następnie ugotuj do miękkości. Od zagotowania trzymaj na małym ogniu pod przykryciem przez ok 10 - 15 minut. Nie rozgotuj. Sprawdzaj co jakiś czas czy jest miękka i w razie potrzeby skróć czas gotowania. Ugotowaną soczewicę wrzuć do większej miski.

2. Cebulę obierz. Pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Pietruszkę obierz, strajkuj na tarce.

3. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Smaż około 3 minuty, aż cebula zmięknie. Następnie dodaj pietruszkę. Podsmaż, aż warzywa zmiękną i odparują soki. Dodaj ocet, sos sojowy i koncentrat. Wymieszaj.
 
4. Dodaj czosnek oraz resztę przypraw (tymianek, majeranek, lubczyk (opcjonalnie), kminek mielony, paprykę wędzoną, gałkę muszkatołową) z wyjątkiem soli i pieprzu.

5. Smaż około 1 minutę na małym ogniu. Uważaj, by nie przypalić przypraw. Delikatnie usuń ziele angielskie, jałowiec i liście. Przenieś zawartość patelni do miski z soczewicą.

6.  Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj wszystko na gładką masę. 


7. Dodaj bułkę tartą i mąkę. Wymieszaj łyżką/szpatułką. 


8. Dodaj sól i sporo pieprzu. Spróbuj i ewentualnie dopraw przyprawami już użytymi.

9. Formę wyłóż papierem do pieczenia. 

 ✍️ Jeśli używasz aluminiowej formy, nie musisz używać papieru.

10. Posiekaj wędzone śliwki i wymieszaj z masą lub pozostaw je w całości.

Opcja 1 - śliwki w całości: Przenieś nieco więcej niż połowę masy do formy i wyrównaj. Kilka razy uderz lekko dnem formy o blat, by usunąć ewentualne bąble powietrza. Ułóż na środku śliwki na całej długości. Zalej pozostałą masą i wyrównaj. 

Opcja 2 - śliwki posiekane i wymieszane z masą: Śliwki posiekaj, dodaj do masy i dobrze wymieszaj. Przenieś całą masę do formy i wyrównaj. Kilka razy uderz lekko dnem formy o blat, by usunąć ewentualne bąble powietrza. 

✍️ Zrobiłam tu w wersji ze śliwką w całości (bo ładniej wygląda ^^), ale nie będę tego powtarzać. Wolę jak śliwka i jej smak jest w całym pasztecie, a nie tylko w jednym miejscu, dlatego będę robić już tylko w wersji z posiekaną śliwką ^^ 

11. Wierzch posmaruj chrzanem w dużej ilości.


12. Piecz w ok 180 stopniach przez ok 45 minut. Najważniejsze by wierch był przyrumieniony.

13. Pasztetu nie krój na ciepło. Pozostaw go do całkowitego wystygnięcia najlepiej na około 8 - 10 godzin.

✍️ Zazwyczaj robię go na wieczór, czekam aż przestygnie i wkładam na noc do lodówki.



Smacznego!




Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegański, pasztet, soczewica, vegan, obiad, kolacja, święta

0 KOMENTARZY