🌱MAKARON SEROWY (MAC AND CHEESE)


🕜 Czas: 55 minut  🍽️ Porcja dla: 2 



Makaron i ser, czy muszę pisać coś jeszcze, by ślinianki zrobiły swoje? Oczywiście jest to wersja wegańska 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 170-200 g makaronu penne
  • 200 g pieczarek*
  • 3/4 szkl groszku mrożonego**
  • 1 duża cebula*
  • 2 ząbki czosnku
  • ser wegański do posypania (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • chilli (opcjonalnie)
  • olej
  • garść natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych
Wegański sos serowy:
  • 360 ml mleka kokosowego z puszki
  • 6 łyżek drożdży nieaktywnych
  • 2 łyżki mąki z tapioki
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • szczypta wędzonej papryki
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)

✍️ *Możesz pominąć pieczarki, cebulę i czosnek i smażenie i zrobić sam makaron z sosem serowym. Pamiętaj tylko o doprawieniu makaronu przed wstawieniem do piekarnika, solą i pieprzem. Osobiście wychodzę z założenia, że nie ma czegoś takiego jak "za dużo warzyw" 🤪

✍️**Groszek spełnia tu rolę białka (i dodatkowego smaku), możesz całkowicie zrezygnować z groszku lub zastąpić go innym białkiem.





🥣 Przygotowanie:

1.Ugotuj makaron według instrukcji al dente. Odcedź, przełóż do większej miski. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na ok 200'C.

2. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli, dodaj czosnek, smaż kilka sekund. Dodaj pieczarki, trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Smaż ok 5 minut, dodaj groszek, smaż kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj pietruszkę (opcjonalnie). Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj zawartość z patelni do makaronu.

4. Sos serowy:  Składniki sosu serowego dokładnie wymieszaj w rondelku. Włącz ogień (średnia moc) i ciągle mieszaj aż sos zgęstnieje (ok 5 minut). Dodaj sos do makaronu.

✍️ Wykonanie sosu z TEGO PRZEPISU, jednak podwoiłam składniki na potrzeby MAC AND CHEESE.

 

5. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj drożdże i dopraw jeśli trzeba (wymieszaj).

6. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika na 15-20 minut lub do momentu aż całość ładnie się zarumieni.

7. Jeśli chcesz posypać wegańskim serem na wierzchu, to na 5 minut przed końcem pieczenia, wyjmij zapiekankę, posyp serem i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut.




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegański, makaron, serowy, ser, vegan, obiad, kolacja, drożdże, czosnek, groszek

0 KOMENTARZY