1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 170-200 g makaronu penne
- 200 g pieczarek*
- 3/4 szkl groszku mrożonego**
- 1 duża cebula*
- 2 ząbki czosnku
- ser wegański do posypania (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- chilli (opcjonalnie)
- olej
- garść natki pietruszki (opcjonalnie)
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
- 360 ml mleka kokosowego z puszki
- 6 łyżek drożdży nieaktywnych
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- szczypta wędzonej papryki
- szczypta kurkumy (opcjonalnie dla koloru)
✍️ *Możesz pominąć pieczarki, cebulę i czosnek i smażenie i zrobić sam makaron z sosem serowym. Pamiętaj tylko o doprawieniu makaronu przed wstawieniem do piekarnika, solą i pieprzem. Osobiście wychodzę z założenia, że nie ma czegoś takiego jak "za dużo warzyw" 🤪
✍️**Groszek spełnia tu rolę białka (i dodatkowego smaku), możesz całkowicie zrezygnować z groszku lub zastąpić go innym białkiem.
1.Ugotuj makaron według instrukcji al dente. Odcedź, przełóż do większej miski. W międzyczasie rozgrzej piekarnik na ok 200'C.
2. Pieczarki pokrój w plastry, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej małą ilość oleju na średnim ogniu. Wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli, dodaj czosnek, smaż kilka sekund. Dodaj pieczarki, trochę soli i pieprzu, wymieszaj. Smaż ok 5 minut, dodaj groszek, smaż kolejne 5 minut. Pod koniec dodaj pietruszkę (opcjonalnie). Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj zawartość z patelni do makaronu.
4. Sos serowy: Składniki sosu serowego dokładnie wymieszaj w rondelku. Włącz ogień (średnia moc) i ciągle mieszaj aż sos zgęstnieje (ok 5 minut). Dodaj sos do makaronu.
✍️ Wykonanie sosu z TEGO PRZEPISU, jednak podwoiłam składniki na potrzeby MAC AND CHEESE.
5. Wymieszaj wszystko dokładnie, dodaj drożdże i dopraw jeśli trzeba (wymieszaj).
6. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, wstaw do piekarnika na 15-20 minut lub do momentu aż całość ładnie się zarumieni.
7. Jeśli chcesz posypać wegańskim serem na wierzchu, to na 5 minut przed końcem pieczenia, wyjmij zapiekankę, posyp serem i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut.
0 KOMENTARZY