Kolejna inspiracja od mamy, która kolekcjonuje przepisy z gazet 😊 Oszalałam na punkcie tych skrzydełek! XD
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 12 skrzydełek
- Sól
Marynata:
- ok 1 szkl ketchupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżki musztardy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki chilli
2. Skrzydełka umyj, osusz i przepołów na łączeniu kostki. Wyjdą z tego pałeczki i skrzydełka, jak z KFC 😉


3. Oprósz solą, zalej marynatą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok 12 godzin.

✍️ Zazwyczaj robię to na wieczór i następnego dnia są już zamarynowane i gotowe do pieczenia.

4. Po 12 godzinach, rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
5. Wyjmij skrzydełka z marynaty, ułóż na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym i posmaruj połową marynaty.

5. Wyjmij skrzydełka z marynaty, ułóż na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym i posmaruj połową marynaty.

0 KOMENTARZY