SKRZYDEŁKA PO DIABELSKU


🕜 Czas: 12 godzin + 45 minut  🍽️ Porcja dla: 2-3


Kolejna inspiracja od mamy, która kolekcjonuje przepisy z gazet 😊 Oszalałam na punkcie tych skrzydełek! XD


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 12 skrzydełek
  • Sól​
Marynata:
  • ok 1 szkl ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki musztardy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki chilli

🥣 Przygotowanie:
1. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj.



2. Skrzydełka umyj, osusz i przepołów na łączeniu kostki. Wyjdą z tego pałeczki i skrzydełka, jak z KFC 😉


3. Oprósz solą, zalej marynatą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki na ok 12 godzin.

✍️ Zazwyczaj robię to na wieczór i następnego dnia są już zamarynowane i gotowe do pieczenia.


4. Po 12 godzinach, rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

5. Wyjmij skrzydełka z marynaty, ułóż na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym i posmaruj połową marynaty.


6. Piecz aż się skórka przypiecze (ok 45 minut), następnie odwróć skrzydełka na drugą stronę, posmaruj pozostałą marynatą i piecz, aż skórka będzie chrupiąca (ok 15 minut).



Smacznego!


obiad, kolacja, przystawka, kurczak, skrzydełka

0 KOMENTARZY