🌱 PASTA Z TOFU WĘDZONEGO I SŁONECZNIKA


🕜 Czas: 10 minut 🍽️ Porcja dla: 2



Chyba wpadam w jakiś nałóg smarowidełkowy 😅 A to mogłabym jeść codziennie 🤤


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 łyżeczka prażonego słonecznika
  • ok 100 g wędzonego tofu
  • 1,5 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
Do podania:
  • pieczywo
  • ogórek
  • szczypiorek lub dymka


🥣 Przygotowanie:
1. Wrzuć nasiona słonecznika na suchą patelnię i upraż je nieco. Następnie wrzuć do blendera i zblenduj na drobno.

✍️ Możesz też wrzucić do blendera wszystko od razu (uprażone nasiona słonecznika, tofu, majonez, sól, pieprz), ale wtedy słonecznik może być wyczuwalny, bo się całkowicie nie zblenduje. Jednak jeśli zależy Ci na gładkiej masie, to najpierw zblenduj sam słonecznik. 

2. Dodaj do blendera tofu, majonez, sól i pieprz, wszystko zblenduj.



✍️ Prawdopodobnie trzeba będzie silikonową szpatułką zebrać masę ze ścianek, żeby się wszystko dokładnie zblendowało. Dopraw na koniec solą i pieprzem, jeśli będzie taka potrzeba.


3. Ogórka pokrój w plasterki, szczypiorek drobno pokrój.

4. Posmaruj świeże pieczywo (lub grzanki) pastą, ułóż ogórka, posyp szczypiorkiem.




Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)



 
wegańska, vegan, pasta, śniadanie, kolacja

0 KOMENTARZY