🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Wegańskie spaghetti, arrabiata, jak zwał, tak zwał... tylko dlaczego jest tam sos sojowy? Pomyślałam, jednak skupiłam się na karmelizowanej cebulce, która skutecznie mnie do zrobienia tego dania przekonała. I co? No i chyba już standardowo, danie ląduje w moim stałym menu! Szybko, smacznie, czego można jeszcze chcieć? 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 większe cebule
- woda do podlewania patelni (ok pół szkl)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka płatków chilli (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki, jeśli nie chcesz, by było pikantne)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 130 g koncentratu pomidorowego w tubce
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych
- 3-4 duże suszone pomidory w oleju lub suszone na słońcu
- prażone orzeszki pini lub prażone pestki słonecznika i pietruszka do posypania
- 130 - 150 g makaronu spaghetti lub linguine
- 1 szkl wody z makaronu
1. Ugotuj makaron al dente, według wskazówek na opakowaniu. Odlej 1 szkl wody z ugotowanego makaronu.
2. Cebulę pokrój w cienko w pióra.

8. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj, aż koncentrat się skarmelizuje i stanie się ciemniejszy (2-3 minuty).
spaghetti, wegańskie, vegan, cebula, obiad, kolacja, drożdże, czosnek
2. Cebulę pokrój w cienko w pióra.
3. Czosnek pokrój w cienki plastry.
4. Pokrój drobno suszone pomidory.

5. Na patelni rozgrzej olej (na średnim ogniu). Dodaj cienko pokrojoną cebulę i dopraw solą i pieprzem. Często mieszaj, aż cebulka stanie się jasnobrązowa. Co jakiś czas dodawaj po 1-2 łyżek wody, aby zdeglasować patelnię i zapobiec przypaleniu. Smaż aż cebulka będzie złocistobrązowa.
6. Dodaj czosnek (dodaj 1-2 łyżki wody w razie potrzeby). Smaż przez kolejne 5-7 minut, aż cebula będzie całkowicie skarmelizowana, a czosnek złocisty i miękki.
8. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj, aż koncentrat się skarmelizuje i stanie się ciemniejszy (2-3 minuty).
11. Następnie przełóż gorący ugotowany makaron do cebuli. Użyj szczypiec, aby wymieszać makaron z sosem, dodając więcej wody z makaronu w razie potrzeby (zwykle dodaję ¾ - do 1 szklanki łącznie), aż cały makaron pokryje się sosem pomidorowym. Cały ten proces trwa zwykle 3-4 minuty.
12. Udekoruj orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.
✍️ Ostudzone danie pozostaje dobre, przechowując je w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni w lodówce.
Smacznego!
spaghetti, wegańskie, vegan, cebula, obiad, kolacja, drożdże, czosnek
3 KOMENTARZY
Witam, czy można pominąć te drożdże albo je czymś zastąpić? U mnie w sklepach raczej ich nie ma stąd pytam. Czekam na odpowiedź
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńDrożdże nieaktywne dodają serowego posmaku. Można je zastąpić tartym, żółtym serem lub mozzarellą, ale wtedy danie nie będzie już oczywiście wegańskie ;)
Pozdrawiam
Alicja
Nie muszę mieć wegańskiego makaronu, dziękuję za odpowiedź.
Usuń