🌱 PENNE Z BAKŁAŻANEM

WEGE & VEGAN   DIETA   MAKARON 

🕜 Czas: 40 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Brak pomysłu na bakłażana? Oto podpowiedź XD


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 150-200 g makaronu penne
  • ok 250 g bakłażana
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 - 1 łyżeczki chilli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
  • 1/2 szkl wody z gotowania makaronu
  • 1/4 szkl rodzynek/żurawiny
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • bazylia (najlepiej świeża, ale może być suszona)

✍️ Zamiast passaty lub przecieru pomidorowego możesz dodać pół szkl wody wymieszanej z 2-3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.


🥣 Przygotowanie:
1. Bakłażany pokrój w nie za dużą kostkę, posól, odstaw na 15 minut.

2. Ugotuj makaron al dente. Odlej i odstaw na bok 1/2 szkl wody przed odcedzeniem.

3. Dokładnie odlej sok z bakłażanów (jeśli się pojawi).


4. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć bakłażana i smaż przez ok 10 minut, aż będą złote i miękkie w środku. Odłóż je na ręcznik papierowy.

5. ​Czosnek posiekaj.


6. Rozgrzej 1 łyżeczkę/ 1 łyżkę oliwy, wrzuć czosnek i chilli.


7. Smaż ok 30 sekund, by nie przypalić. Dodaj pomidory z puszki, passatę/przecier, wodę z makaronu, rodzynki, cukier i dopraw solą i pieprzem. Duś ok 5 minut, następnie dodaj bakłażany, wymieszaj i duś kolejne 5 minut.


8. Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj, duś ok 3 minut.

9. Posyp świeżą bazylią.


Smacznego!

makaron, bakłażan, żurawina, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY