WEGE & VEGAN DIETA MAKARON
🕜 Czas: 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Brak pomysłu na bakłażana? Oto podpowiedź XD
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
2. Ugotuj makaron al dente. Odlej i odstaw na bok 1/2 szkl wody przed odcedzeniem.
3. Dokładnie odlej sok z bakłażanów (jeśli się pojawi).
5. Czosnek posiekaj.
9. Posyp świeżą bazylią.
📘 Składniki:
- 150-200 g makaronu penne
- ok 250 g bakłażana
- sól, pieprz
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 - 1 łyżeczki chilli
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szkl passaty pomidorowej lub przecieru pomidorowego
- 1/2 szkl wody z gotowania makaronu
- 1/4 szkl rodzynek/żurawiny
- 1/2 łyżeczki cukru brązowego
- bazylia (najlepiej świeża, ale może być suszona)
✍️ Zamiast passaty lub przecieru pomidorowego możesz dodać pół szkl wody wymieszanej z 2-3 łyżeczkami koncentratu pomidorowego.
🥣 Przygotowanie:
1. Bakłażany pokrój w nie za dużą kostkę, posól, odstaw na 15 minut.
2. Ugotuj makaron al dente. Odlej i odstaw na bok 1/2 szkl wody przed odcedzeniem.
3. Dokładnie odlej sok z bakłażanów (jeśli się pojawi).
4. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć bakłażana i smaż przez ok 10 minut, aż będą złote i miękkie w środku. Odłóż je na ręcznik papierowy.
7. Smaż ok 30 sekund, by nie przypalić. Dodaj pomidory z puszki, passatę/przecier, wodę z makaronu, rodzynki, cukier i dopraw solą i pieprzem. Duś ok 5 minut, następnie dodaj bakłażany, wymieszaj i duś kolejne 5 minut.
8. Dodaj makaron, dokładnie wymieszaj, duś ok 3 minut.
9. Posyp świeżą bazylią.
0 KOMENTARZY