🌱 MAKARON Z KARMELIZOWANĄ CEBULKĄ W SOSIE POMIDOROWYM


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2



Wegańskie spaghetti, arrabiata, jak zwał, tak zwał... tylko dlaczego jest tam sos sojowy? Pomyślałam, jednak skupiłam się na karmelizowanej cebulce, która skutecznie mnie do zrobienia tego dania przekonała. I co? No i chyba już standardowo, danie ląduje w moim stałym menu! Szybko, smacznie, czego można jeszcze chcieć? 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 większe cebule
  • woda do podlewania patelni (ok pół szkl)
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka płatków chilli (lub 1/2 łyżeczki ostrej papryki, jeśli nie chcesz, by było pikantne)
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 130 g koncentratu pomidorowego w tubce
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych
  • 3-4 duże suszone pomidory w oleju lub suszone na słońcu
  • prażone orzeszki pini lub prażone pestki słonecznika i pietruszka do posypania
  • 130 - 150 g makaronu spaghetti lub linguine
  • 1 szkl wody z makaronu

🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron al dente, według wskazówek na opakowaniu. Odlej 1 szkl wody z ugotowanego makaronu.

2. Cebulę pokrój w cienko w pióra.


3. Czosnek pokrój w cienki plastry.


4. Pokrój drobno suszone pomidory.


5. Na patelni rozgrzej olej (na średnim ogniu). Dodaj cienko pokrojoną cebulę i dopraw solą i pieprzem. Często mieszaj, aż cebulka stanie się jasnobrązowa. Co jakiś czas dodawaj po 1-2 łyżek wody, aby zdeglasować patelnię i zapobiec przypaleniu. Smaż aż cebulka będzie złocistobrązowa.


6. Dodaj czosnek (dodaj 1-2 łyżki wody w razie potrzeby). Smaż przez kolejne 5-7 minut, aż cebula będzie całkowicie skarmelizowana, a czosnek złocisty i miękki.


7. Dodaj płatki chilli (lub w łagodniejszej wersji paprykę ostrą) i oregano i mieszaj dokładnie.


8. Dodaj koncentrat pomidorowy i mieszaj, aż koncentrat się skarmelizuje i stanie się ciemniejszy (2-3 minuty).


9. Dodaj sos sojowy, drożdże i posiekane suszone pomidory, wymieszaj. Zmniejsz ogień na mały.


10. Wlej kilka łyżek wody z makaronu do karmelizowanej cebuli. Wymieszaj.


11. Następnie przełóż gorący ugotowany makaron do cebuli. Użyj szczypiec, aby wymieszać makaron z sosem, dodając więcej wody z makaronu w razie potrzeby (zwykle dodaję ¾ - do 1 szklanki łącznie), aż cały makaron pokryje się sosem pomidorowym. Cały ten proces trwa zwykle 3-4 minuty.


12. Udekoruj orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika i posiekaną natką pietruszki.


✍️ Ostudzone danie pozostaje dobre, przechowując je w szczelnym pojemniku przez 2-3 dni w lodówce.


Smacznego!

spaghetti, wegańskie, vegan, cebula, obiad, kolacja, drożdże, czosnek

3 KOMENTARZY

  1. Halina Zaporska18/6/23 14:26

    Witam, czy można pominąć te drożdże albo je czymś zastąpić? U mnie w sklepach raczej ich nie ma stąd pytam. Czekam na odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Drożdże nieaktywne dodają serowego posmaku. Można je zastąpić tartym, żółtym serem lub mozzarellą, ale wtedy danie nie będzie już oczywiście wegańskie ;)
      Pozdrawiam
      Alicja

      Usuń
    2. Halina Zaporska18/6/23 14:37

      Nie muszę mieć wegańskiego makaronu, dziękuję za odpowiedź.

      Usuń