🌱 VEGAN RAMEN

WEGE & VEGAN    JAPONIA    ZUPY

🕜 Czas: 1,5 - 3 godzin  🍽️ Porcja dla: 2

Gotowi na domowy, wegański ramen? No to do dzieła! 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Dodatki:
Sos miso do marchewki i tofu:
✍️ Jeśli chcesz dodać tylko marchewkę lub tylko tofu, to zmniejsz o połowę składniki sosu.

🥣 Przygotowanie:
1. Umyj wszystkie warzywa, w tym nieobraną cebulę i czosnek.

2. Cebulę (z łupinką) pokrój na cztery części. Por pokrój wzdłuż na mniejsze części.

3. Czosnek (w łupince) zmiażdż nożem. Nie siekaj.

4. Zieloną cebulkę pokrój na większe części. Odłóż trochę do dekoracji.

5. Imbir pokrój na grubsze plastry lub na cztery części i zmiażdż nożem, jak czosnek.


6. Rozgrzej olej na średnim ogniu w rondlu lub garnku. Wrzuć warzywa. Smaż (ok 5-6 minut) cały czas mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić/brązowieć. W razie potrzeby zmniejsz ogień.


✍️ Chcemy, by warzywa trochę przywarły do dna, doda nam to dodatkowego umami w smaku.

7. Następnie wlewamy 1/3 części bulionu warzywnego i mieszamy, by "przypalona" warstwa z dna rozpuściła się w bulionie. Następnie wlewamy pozostały bulion i nieco zwiększamy ogień.

✍️ Polecam zrobić wcześniej bulion z włoszczyzny i zamrozić porcje. Nie polecam natomiast bulionu z kostki do tego ramenu, nie będzie to za dobrze smakowało.


8. Dodajemy suszone, niemoczone grzyby shiitake.


9. Dodajemy 2-3 garście suchych ziaren soi.


✍️ Zapomniałam niestety ich kupić na potrzeby tego wpisu (uzupełnię foty, jak zrobię z soją), więc zrobiłam bez nich i też było smaczne. Choć to one dają dodatkowego smaku, jakby wywar był robiony tradycyjnie na kościach, a do tego dodają ramenowi kremowości. Warto o nich pamiętać.

10. Zagotowujemy całość. Zmniejszamy ogień na dość mały (ma się bulgotać,a le nie mocno gotować), przykrywamy i niech się gotuje na mniejszym ogniu 1,5 do 3 godzin. Im bliżej trzech godzin, tym głębszy smak.

11. Marchewkę kroimy w słupki. Tofu w nie za grube plastry (4 mm).


12. Sos miso: wymieszaj miso z syropem z agawy (lub miodem w wersji niewegańskiej). Dodaj sos sojowy. Wymieszaj. Dodaj ocet ryżowy. Wymieszaj. Dodaj olej sezamowy, wymieszaj. Dodaj 1-2 łyżki wody, wymieszaj.

✍️ Nie miałam tofu, więc zrobiłam połowę sosu miso.


13. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, usmaż tofu na brązowo z obu stron. Zmniejsz nieco ogień. Dodaj łyżką na tofu połowę sosu miso. Smaż kilka sekund i przewróć tofu na drugą stronę. Smaż aż się skarmelizuje. Odłóż tofu na bok.

14. To samo co z tofu, zrób z marchewką. Smaż aż się skarmelizuje. Odłóż na bok. 


15. 
Zieloną cebulkę pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Odłóż na bok.

16. 
Pak choi pokrój wzdłuż na mniejsze części. Odłóż na bok.


17. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po odcedzeniu i zahartowaniu zimną wodą, skrop makaron olejem sezamowym i wymieszaj. Odłóż na bok.


18. Odcedź ramen.


19. Wyjmij z odcedzonych warzyw shiitake. Odetnij ogonki i pokrój je na paski. Odłóż na bok.


20. Garnek po ramenie przepłukujemy. Stawiamy na malutkim ogniu (tylko po to, by trzymał temperaturę). Wlewamy odcedzony wywar i rozpuszczamy przez sitko miso (by nie było grudek z soi w wywarze). Spróbuj, czy nie trzeba dodać odrobinę (1/2 - 1 łyżeczka) sosu sojowego do smaku.


21. Do wywaru z miso dodaj makaron, potrzymaj go w nim chwilę, by się ocieplił, następnie rozłóż makaron w miskach na środku.


22. Do wywaru włóż pak choi, by się zblanszowało. Po czym wyjmij i ułóż przy makaronie.


Jeśli nie masz pak choi użyj szpinaku (ale nie baby, tylko całych liści z łodygami).

✍️ Pak choi lub szpinak możesz również zblanszować wcześniej w wodzie po ramenie. Wtedy nie odcedzaj makaronu ramen, tylko go wybierz na sitko, a do wody na chwilę włóż pak choi/szpinak, by się tylko ocieplił.

23. W misce ułóż marchewkę, tofu, kukurydzę i zieloną cebulkę.


24. Zalej wszystko wywarem. Dodaj nori.


✍️ Jemy pałeczkami i łyżką popijamy wywar.

Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
wegański, ramen, pak choi, kukurydza, shiitake, shitake, vagan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY