BULION DASHI


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2




Bulion to podstawa każdego ramenu. Japoński bulion można podzielić na cztery rodzaje: pierwszy z kury, drugi gotowany na kurczaku i wieprzowinie, trzeci bulion tonkotsu, gotowany na wieprzowinie i wodzie, najbardziej popularny i czwarty to bulion dashi. Podczas gotowania nie solimy bulionu, robimy to dopiero na sam koniec przed podaniem. Tajemnicą dobrego bulionu jest długi czas gotowania, więc cierpliwość się przyda, a także dobrej jakości produkty.
Oto cztery przepisy na buliony:
1. Bulion z kurczaka lub kury (kliknij)
2. Bulion tonkotsu (kliknij)
3. Bulion wołowy, czyli beef bone broth (kliknij)
4. Bulion dashi


Bulion dashi:

✍️ Dashi to podstawa głównie japońskiej zupy miso. Głęboki smak oparty na glonach konbu i Katsuobushi, czyli suszonych płatkach tuńczyka, czy też inaczej płatkach bonito, to połączenie niemal kosmiczne! Ja jestem uzależniona 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • fragment alg konbu wielkości dłoni 
  • 2,5 szkl wody
  • 1 opakowanie (20g) Katsuobushi (płatków bonito)

🥣 Przygotowanie:
1. Wytrzeć konbu z nalotu ręcznikiem papierowym. Przepłukać pod zimną wodą.

2. Do rondla wlać 2,5 szkl wody i włożyć konbu. Trzymać na średnim ogniu. Wyjąć konbu tuż przed zagotowaniem. Nie gotujemy konbu!

3. Wodę doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień.


4. Gdy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień na możliwie najmniejszy lub go wyłączyć (woda nie może się gotować) i wsypać płatki bonito - Katsuobushi.

5. Zostawić aż płatki opadną na dno (jeśli wyłączyliście ogień, to możecie przykryć pokrywką rondelek).


6. Przygotuj żaroodporną miskę, nakryj ją sitkiem, a do sitka włóż ręcznik papierowy. Następnie przelej zawartość rondelka na sito. Dociśnij np.łyżką, by cały wywar odsączyć z sita.

✍️ Możecie na koniec wziąć ręcznik z katsuobushi w dłonie i wycisnąć nad sitem, ale uważajcie, bo to naprawdę gorące.


7. Przemyj rondelek z pozostałości po katsuobushi. Do czystego rondelka przelej bulion z miski i zagotuj. Gotowe.


✍️  Z pozostałości po konbu i katsuobushi można zrobić sałatkę do miso.

Smacznego!



bulion, dashi, Japonia, miso

0 KOMENTARZY