SAŁATKA Z KONBU I KATSUOBUSHI


🕜 Czas: 10 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Idealny dodatek do zupy miso!


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • konbu i katsuobushi z dashi
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1,5-2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu

🥣 Przygotowanie:
1. Konbu z bulionu kroimy w paseczki długości małego palca.

2. Katsuobushi odsączone z bulionu siekamy.

3. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki sosu sojowego, 1-1,5 łyżeczki cukru, smażymy konbu i Katsuobushi, pod koniec dodajemy 1 łyżeczkę prażonego sezamu, mieszamy.



4. Serwujemy do osobnej małej miseczki lub w miseczce obok ryżu i jemy z zupą miso.



Smacznego!



dashi, Japonia, miso, katsuobushi, konbu, kombu

0 KOMENTARZY