To bardzo proste danie składające się głównie z kimchi, ryżu i pasty gochujang, a do tego jest super smaczne. To raptem tylko kilka składników, ale to danie, które bardzo lubią Koreańczycy. Ta wersja jest wersją najprostszą i bezmięsną, ale można dodać wołowiny, wieprzowiny lub piersi z indyka czy kurczaka oraz warzywa, które akurat masz w lodówce, przepis dodam niebawem, a póki co przedstawiam wersję podstawową kimchi-bokkeumbap 😊 Bez jajka wyjdzie wersja wegetariańska.
🕜 Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut namaczania ryżu
🕜 Czas gotowania: 10 minut + gotowanie ryżu
🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż.
📘 Składniki:
- ok 1 szkl suchego ryżu do sushi - sprawdź TUTAJ
- 1 szkl drobno pokrojonego kimchi
- 1/4 szkl soku z kimchi
- 1/4 szkl wody
- 2 łyżki pasty gochujang - sprawdź TUTAJ
- 2-3 łyżeczki oleju sezamowego - sprawdź TUTAJ
- 1 łyżeczka oleju
- zielona cebulka
- prażony sezam
- 1 płat gim/nori - sprawdź TUTAJ
- 2 jajka (opcjonalnie)
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż.
2. Gim/nori potnij na małe paseczki, sezam upraż, zieloną cebulkę pokrój.
3. Kimchi drobno pokrój. Odlej sok do osobnej miseczki.
3. Kimchi drobno pokrój. Odlej sok do osobnej miseczki.
5. Dodaj pastę gochujang i olej sezamowy, wymieszaj, smaż ok 1 minutę.
6. W międzyczasie usmaż jajko, by białko było ścięte a żółtko się rozpływało (opcjonalnie - można ten punkt śmiało pominąć).
0 KOMENTARZY