SMAŻONY RYŻ KIMCHI-BAKKEUMBAP

To bardzo proste danie składające się głównie z kimchi, ryżu i pasty gochujang, a do tego jest super smaczne. To raptem tylko kilka składników, ale to danie, które bardzo lubią Koreańczycy. Ta wersja jest wersją najprostszą i bezmięsną, ale można dodać wołowiny, wieprzowiny lub piersi z indyka czy kurczaka oraz warzywa, które akurat masz w lodówce, przepis dodam niebawem, a póki co przedstawiam wersję podstawową kimchi-bokkeumbap 😊​ Bez jajka wyjdzie wersja wegetariańska.


🕜 Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut namaczania ryżu
🕜 Czas gotowania: 10 minut + gotowanie ryżu
🍽️ Porcja dla: 2


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:



🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż.


2. Gim/nori potnij na małe paseczki, sezam upraż, zieloną cebulkę pokrój.

3. Kimchi drobno pokrój. Odlej sok do osobnej miseczki.


4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kimchi, mieszaj i smaż ok 1 minuty. Zmniejsz ogień, dodaj ugotowany ryż, dokładnie wymieszaj. Dodaj sos z kimchi i wodę, wymieszaj.


5. Dodaj pastę gochujang i olej sezamowy, wymieszaj, smaż ok 1 minutę.

6. W międzyczasie usmaż jajko, by białko było ścięte a żółtko się rozpływało (opcjonalnie - można ten punkt śmiało pominąć).


7. Zdejmij z ognia, wyłóż do miseczek i następnie na talerz.


8. Ułóż na górze jajko (opcjonalnie).

9. Posyp zieloną cebulką, glonami i sezamem.


Smacznego!


ostre, gochugaru, gochujang, ryż, nori, wodorosty, jajko

0 KOMENTARZY