Gimbapy z tym sosem to kosmos! Podaję przykładową gramaturę, bo w zależności od tego jaki macie sos sojowy i ocet, to smak jest zawsze nieco inny. To jest baza sosu, kombinujcie pod siebie z ilością, ale pamiętajcie, by dodawać wszystko w małych ilościach, małymi łyżeczkami, a nie z butelki, bo szkoda, byście musieli wylać i robić od nowa. Zazwyczaj trzeba balansować z sosem sojowym, cukrem i octem, ale z tym ostatnim mocno uważajcie.
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 4 łyżki sosu sojowego - sprawdź TUTAJ
- 2 łyżki octu ryżowego - sprawdź TUTAJ
- 1/2 - 1 papryczka chilli
- 2 łyżki wody (mineralnej, niegazowanej, przegotowanej)
- 1,5 łyżki cukru
- 1,5 łyżki mirin
- zielona cebulka
- 1 łyżeczka sezamu prażonego
- 1 łyżeczka gochugaru (opcjonalnie)
🥣 Przygotowanie:
1. Papryczkę chilli drobniutko posiekać.
2. Posiekać zieloną cebulkę.
3. Sos sojowy, wodę, ocet, mirin dokładnie wymieszać.
4. Dodać papryczkę, sezam i cebulkę, wymieszać.
5. Można dodać troszkę Gochugaru dla mocniejszej ostrości.
Smacznego!
gimbap, kimbap, dip, sos, chilli, ostre, gochugaru
0 KOMENTARZY