SOS DO GIMBAPÓW


🕜 Czas: 5 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Gimbapy z tym sosem to kosmos! Podaję przykładową gramaturę, bo w zależności od tego jaki macie sos sojowy i ocet, to smak jest zawsze nieco inny. To jest baza sosu, kombinujcie pod siebie z ilością, ale pamiętajcie, by dodawać wszystko w małych ilościach, małymi łyżeczkami, a nie z butelki, bo szkoda, byście musieli wylać i robić od nowa. Zazwyczaj trzeba balansować z sosem sojowym, cukrem i octem, ale z tym ostatnim mocno uważajcie.


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:

🥣 Przygotowanie:
1. Papryczkę chilli drobniutko posiekać.

2. Posiekać zieloną cebulkę.

3. Sos sojowy, wodę, ocet, mirin dokładnie wymieszać.

4. Dodać papryczkę, sezam i cebulkę, wymieszać.

5. Można dodać troszkę Gochugaru dla mocniejszej ostrości.



Smacznego!



gimbap, kimbap, dip, sos, chilli, ostre, gochugaru

0 KOMENTARZY