Jak jesień to i dynia 😉 Oto propozycja dla miłośników zarówno dyni, jak i curry 😉
🕜 Czas przygotowania: 15 minut
✍️ Aby curry nie zawierało orzechów, masło orzechowe można zastąpić tahini.
🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Cebulę drobno pokrój, imbir obierz i posiekaj. Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę (możesz ją wcześniej obrać obieraczką do warzyw, by pozbyć się skórek - opcjonalnie).
4. Umieść większy rondel/patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej, a następnie cebulę, czosnek, imbir i chili. Smaż przez 4 minuty, upewniając się, że cebula będzie złocista.
7. Przykryj pokrywką i duś przez co najmniej 12 minut lub aż dynia będzie miękka. Mieszaj co kilka minut.
8. W międzyczasie osusz kostki tofu ręcznikiem kuchennym. Umieść kostki na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, a następnie piecz w piekarniku przez 15 minut.
10. Twoje tofu powinno być teraz złociste, więc wyjmij je z piekarnika i wrzuć do curry wraz z posiekaną kolendrą. Wymieszaj.
11. Pozwól curry bulgotać przez kolejne ok 10 minut. Dopraw jeśli trzeba i dodaj więcej wody, jeśli curry jest zbyt gęste.
wegańska, zapiekanka, curry, dynia, dziki ryż, vegan, obiad, kolacja
🕜 Czas przygotowania: 15 minut
🕜 Czas gotowania: 40 minut
🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
🍽️ Porcja dla: 2
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1/2 małej dyni piżmowej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 140 g twardego tofu
- 1 łyżka chrupiącego masła orzechowego
- 200 ml mleka kokosowego
- mała garść kolendry
- ryż
- zielona cebulka (dymka)
- cząstki limonki
✍️ Aby curry nie zawierało orzechów, masło orzechowe można zastąpić tahini.
🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
2. Cebulę drobno pokrój, imbir obierz i posiekaj. Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę (możesz ją wcześniej obrać obieraczką do warzyw, by pozbyć się skórek - opcjonalnie).
3. Z połówki dyni wydrąż miąższ z pestkami. Obierz dynię i pokrój w dużą kostkę.
4. Umieść większy rondel/patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej, a następnie cebulę, czosnek, imbir i chili. Smaż przez 4 minuty, upewniając się, że cebula będzie złocista.
7. Przykryj pokrywką i duś przez co najmniej 12 minut lub aż dynia będzie miękka. Mieszaj co kilka minut.
8. W międzyczasie osusz kostki tofu ręcznikiem kuchennym. Umieść kostki na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, a następnie piecz w piekarniku przez 15 minut.
11. Pozwól curry bulgotać przez kolejne ok 10 minut. Dopraw jeśli trzeba i dodaj więcej wody, jeśli curry jest zbyt gęste.
12. Podawaj z ryżem, udekorowane posiekaną zieloną cebulką (cebulką dymką) i kawałkami limonki.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegańska, zapiekanka, curry, dynia, dziki ryż, vegan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY