🌱 CURRY ORZECHOWE Z DYNIĄ

Jak jesień to i dynia 😉 Oto propozycja dla miłośników zarówno dyni, jak i curry 😉


🕜 Czas przygotowania: 15 minut
🕜 Czas gotowania: 40 minut
🍽️ Porcja dla: 2

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryczki chili
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 140 g twardego tofu
  • 1 łyżka chrupiącego masła orzechowego
  • 200 ml mleka kokosowego
  • mała garść kolendry
Do podania:
  • ryż
  • zielona cebulka (dymka)
  • cząstki limonki

✍️ Aby curry nie zawierało orzechów, masło orzechowe można zastąpić tahini.


🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. 

2. Cebulę drobno pokrój, imbir obierz i posiekaj. 
Czosnek posiekaj, paprykę pokrój w kostkę (możesz ją wcześniej obrać obieraczką do warzyw, by pozbyć się skórek - opcjonalnie).


3. Z połówki dyni wydrąż miąższ z pestkami. Obierz dynię i pokrój w dużą kostkę. 


4. Umieść większy rondel/patelnię na średnim ogniu. Dodaj olej, a następnie cebulę, czosnek, imbir i chili. Smaż przez 4 minuty, upewniając się, że cebula będzie złocista.


5. Dodaj curry, tymianek i sól, wymieszaj, a następnie smaż jeszcze przez kilka minut.


6. Zmniejsz ogień, a następnie dodaj dynię, paprykę, przecier pomidorowy i 120 ml wody.


7. Przykryj pokrywką i duś przez co najmniej 12 minut lub aż dynia będzie miękka. Mieszaj co kilka minut.


8. W międzyczasie osusz kostki tofu ręcznikiem kuchennym. Umieść kostki na wyłożonej papierem blasze do pieczenia, a następnie piecz w piekarniku przez 15 minut.


9. Gdy dynia będzie miękka, dodaj masło orzechowe (lub tahini) i mleko kokosowe. Wymieszaj.


10. Twoje tofu powinno być teraz złociste, więc wyjmij je z piekarnika i wrzuć do curry wraz z posiekaną kolendrą. Wymieszaj.


11. Pozwól curry bulgotać przez kolejne ok 10 minut. Dopraw jeśli trzeba i dodaj więcej wody, jeśli curry jest zbyt gęste.

12. Podawaj z ryżem, udekorowane posiekaną zieloną cebulką (cebulką dymką) i kawałkami limonki.



Smacznego!

 
Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

wegańska, zapiekanka, curry, dynia, dziki ryż, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY