Połączenie kaszy, makreli i buraka było dla mnie co najmniej dziwne, ale jak tylko spróbowałam tej sałatki, to oszalałam, bo jest mmmMniam! To kolejna sałatka z diety sirtuinowej (diety Adele), która na stałe zagościła w moim menu. 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 100 g (1/2 szkl) kaszy gryczanej niepalonej (suchej)
- 2 małe buraki
- 200 g wędzonej makreli
- 4 łyżki natki pietruszki
- 2 garście prażonych orzechów włoskich
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody (przefiltrowanej lub niegazowanej)
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu lub agawy
🥣 Przygotowanie:
1. Buraki umyj, osusz, każdy z osobna zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C, piecz ok 1,5 godziny, aż widelec będzie mógł łatwo się w nie wbić.
2. Następnie wyjmij buraki, usuń folię i daj im ostygnąć.
3. Obierz i pokrój w kostkę.
4. Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Proporcje wody do kaszy 2:1.
2. Następnie wyjmij buraki, usuń folię i daj im ostygnąć.
3. Obierz i pokrój w kostkę.
4. Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Proporcje wody do kaszy 2:1.
✍️ Jeśli nie chcesz mieć czerwonych dłoni od buraków, to załóż rękawiczki 😊
5. Z makreli dokładnie usuń ości.
6. Orzechy upraż na suchej patelni, następnie posiekaj.
7. Pietruszkę posiekaj.
6. Orzechy upraż na suchej patelni, następnie posiekaj.
7. Pietruszkę posiekaj.
8. Wymieszaj składniki sosu.
9. Buraka, makrelę, pietruszkę, orzechy i ugotowaną kaszę wrzuć do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
0 KOMENTARZY