SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ, MAKRELI I BURAKA


🕜 Czas: 1,5 godziny  🍽️ Porcja dla: 2


Połączenie kaszy, makreli i buraka było dla mnie co najmniej dziwne, ale jak tylko spróbowałam tej sałatki, to oszalałam, bo jest mmmMniam! To kolejna sałatka z diety sirtuinowej (diety Adele), która na stałe zagościła w moim menu. 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody (przefiltrowanej lub niegazowanej)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu lub agawy

🥣 Przygotowanie:
1. Buraki umyj, osusz, każdy z osobna zawiń w folię aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C, piecz ok 1,5 godziny, aż widelec będzie mógł łatwo się w nie wbić.

2. Następnie wyjmij buraki, usuń folię i daj im ostygnąć.

3. Obierz i pokrój w kostkę.

4. Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie. Proporcje wody do kaszy 2:1.

✍️ Jeśli nie chcesz mieć czerwonych dłoni od buraków, to załóż rękawiczki 😊


5. Z makreli dokładnie usuń ości.

6. Orzechy upraż na suchej patelni, następnie posiekaj.

7. Pietruszkę posiekaj.


8. Wymieszaj składniki sosu.


9. Buraka, makrelę, pietruszkę, orzechy i ugotowaną kaszę wrzuć do miski, zalej sosem i dokładnie wymieszaj.



Smacznego!


sałatka, kasza, kolacja, burak, makrela

0 KOMENTARZY