CHAHAN Z GROSZKIEM (YAKIMESHI)


🕜 Czas: 60 minut + (w tym namaczanie i gotowanie ryżu)  🍽️ Porcja dla: 2


Chahan inaczej zwany Yakimeshi, to nic innego, jak smażony ryż z dodatkami (yaki oznacza smażony). Bardzo popularne danie wśród Japończyków, robi się je szybko i właściwie z tego co mamy akurat w lodówce. Przedstawiam przepis, który robię najczęściej 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
​Marynata do kurczaka:
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok 1 łyżeczka starkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka cukru


🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż.



2. Składniki marynaty wymieszaj. Mięso pokrój w kosteczkę lub tzw kęski (żeby można było je złapać pałeczkami), zamarynuj, odstaw.


3. Posiekaj czosnek.

4. Shiitake pokrój w kosteczkę, odcinając ogonki.

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę. Możesz nie dodawać shiitake, ale podsmażone shiitake z czosnkiem to bajka!😊

5. Pieczarki umyj i pokrój w plastry lub kostkę.


6. Cebulę pokrój w kostkę.


7. Wbij jajka do miseczki i roztrzep.


8. Rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, dodaj czosnek i shiitake, chwilę podsmaż, po czym dodaj pieczarki, sól i pieprz.

9. Kiedy woda z pieczarek nieco odparuje, przesuń pieczarki na połowę patelni i dodaj mięso z marynatą. Smaż aż się zetnie, następnie wymieszaj z pieczarkami i jeszcze chwilę razem smaż.

10.Dodaj, ugotowany ryż, dodaj olej sezamowy, wymieszaj, dodaj roztrzepane jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Mieszaj, aż jajka się prawie zetną, zmniejsz ogień.




11. Dodaj groszek mrożony (ja dodaję ok 1/2 szkl, ale można dać mniej lub więcej) i dokładnie wszystko wymieszaj, aż groszek się ogrzeje. Spróbuj, czy nie trzeba posolić.


12. Wyłóż na talerz lub do miseczki, posyp posiekaną zieloną cebulką, możesz posypać dodatkowo prażonym sezamem. Jemy pałeczkami.



Smacznego!


ryż, japońska, japońskie, shiitake, shitake, obiad, kolacja


0 KOMENTARZY