🕜 Czas: 60 minut + (w tym namaczanie i gotowanie ryżu) 🍽️ Porcja dla: 2
Chahan inaczej zwany Yakimeshi, to nic innego, jak smażony ryż z dodatkami (yaki oznacza smażony). Bardzo popularne danie wśród Japończyków, robi się je szybko i właściwie z tego co mamy akurat w lodówce. Przedstawiam przepis, który robię najczęściej 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 1/2 szkl ryżu do sushi
- 2 jajka
- ok.200 g piersi z kurczaka/indyka
- groszek mrożony
- zielona cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- ok. 150 g pieczarek
- 2-3 szt grzybów shiitake
- oliwa z oliwek
- 1/2 cebuli
- sól, pieprz
Marynata do kurczaka:
.gif)
🥣 Przygotowanie:
- 1 łyżka sosu sojowego
- ok 1 łyżeczka starkowanego imbiru
- 1 łyżeczka cukru
.gif)
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj ryż.
2. Składniki marynaty wymieszaj. Mięso pokrój w kosteczkę lub tzw kęski (żeby można było je złapać pałeczkami), zamarynuj, odstaw.


3. Posiekaj czosnek.
4. Shiitake pokrój w kosteczkę, odcinając ogonki.
4. Shiitake pokrój w kosteczkę, odcinając ogonki.
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę. Możesz nie dodawać shiitake, ale podsmażone shiitake z czosnkiem to bajka!😊
8. Rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż cebulę, dodaj czosnek i shiitake, chwilę podsmaż, po czym dodaj pieczarki, sól i pieprz.

9. Kiedy woda z pieczarek nieco odparuje, przesuń pieczarki na połowę patelni i dodaj mięso z marynatą. Smaż aż się zetnie, następnie wymieszaj z pieczarkami i jeszcze chwilę razem smaż.
10.Dodaj, ugotowany ryż, dodaj olej sezamowy, wymieszaj, dodaj roztrzepane jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Mieszaj, aż jajka się prawie zetną, zmniejsz ogień.
11. Dodaj groszek mrożony (ja dodaję ok 1/2 szkl, ale można dać mniej lub więcej) i dokładnie wszystko wymieszaj, aż groszek się ogrzeje. Spróbuj, czy nie trzeba posolić.
0 KOMENTARZY