YAKI-UDON / YAKI-SOBA


🕜 Czas: 25 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Oto przepis na yaki-udon (możecie dać zamiast udonu, sobę, to będzie wtedy yaki-soba) 😊 Czymże jest yaki-udon? To gruby, gładki i biały makaron mieszany m.in. z mięsem i warzywami. Danie jest proste do przyrządzenia i popularne w Japonii. Yaki oznacza "smażony", więc yaki-udon to nic innego, jak smażony udon 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
​​Sos:

✍️ Jeśli nie możesz dostać świeżego udonu, to może być taki z paczki. Uważaj tylko, by go nie rozgotować (to samo dotyczy świeżego).

🥣 Przygotowanie:
1. Przygotuj makaron według opisu na opakowaniu.


2. Mięso pokrój w kęski lub paseczki, wymieszaj z 1 łyżką sosu sojowego, solą, pieprzem, cukrem.


3. Usmaż na suchej patelni i odstaw na bok.


4. Shiitake pokrój w kosteczkę, odcinając ogonki.

5. Czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę pokrój w paski.



✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wyciśnij z nich wodę.

6. Kapustę posiekaj w paseczki, nie za grube.



7. Zieloną cebulkę pokrój na kawałki wielkości słupków marchewki i posiekaj wzdłuż, by wyszły cieniutkie paseczki. Małą garstkę posiekaj tradycyjnie, będzie do posypania.


8. Na dużej patelni rozgrzej olej sezamowy lub oliwę z oliwek. Zmniejsz ogień. Wrzuć czosnek i po 10 sekundach shiitake. Chwilę smaż. Dorzuć zieloną cebulkę. Chwilę smaż.


9. Dodaj umyte kiełki mung (opcjonalnie). Chwilę smaż. Dodaj marchew, chwilę smaż, aż marchewka nieco "zwiędnie".

10. Dodaj kapustę, troszkę posól i dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień, by nie przypalić warzyw. Smaż aż warzywa zmiękną, mieszając co chwilę.



11. Wymieszaj składniki sosu.

✍️ Oczywiście sos możesz przygotować wcześniej, jak wolisz.


12. Dodaj do warzyw mięso, wymieszaj.

13. Dodaj makaron i sos, delikatnie całość wymieszaj, smaż ok 2-3 minuty. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego, wymieszaj.


14. Podawaj posypane zieloną cebulką i prażonym sezamem.


Smacznego!

udon, kapusta, marchewka, shiitake, shitake, japoński, japońska, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY