Oto przepis na yaki-udon (możecie dać zamiast udonu, sobę, to będzie wtedy yaki-soba) 😊 Czymże jest yaki-udon? To gruby, gładki i biały makaron mieszany m.in. z mięsem i warzywami. Danie jest proste do przyrządzenia i popularne w Japonii. Yaki oznacza "smażony", więc yaki-udon to nic innego, jak smażony udon 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 opakowanie świeżego udonu - sprawdź TUTAJ
- ok 200g piersi z kurczaka/indyka
- ok 600g kapusty białej
- zielona cebulka
- 3 ząbki czosnku
- 4 grzyby shiitake - sprawdź TUTAJ
- kiełki fasoli mung
- 1 marchew
- 1 łyżka sosu sojowego - sprawdź TUTAJ
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju sezamowego/oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego - sprawdź TUTAJ
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
Sos:
🥣 Przygotowanie:
1. Przygotuj makaron według opisu na opakowaniu.

- 3 łyżki sosu Worcestershire - sprawdź TUTAJ
- 3 łyżki sosu ostrygowego - sprawdź TUTAJ
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki ketchupu
- 1,5 łyżki cukru
✍️ Jeśli nie możesz dostać świeżego udonu, to może być taki z paczki. Uważaj tylko, by go nie rozgotować (to samo dotyczy świeżego).
1. Przygotuj makaron według opisu na opakowaniu.

4. Shiitake pokrój w kosteczkę, odcinając ogonki.
5. Czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę pokrój w paski.

6. Kapustę posiekaj w paseczki, nie za grube.
5. Czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę pokrój w paski.

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wyciśnij z nich wodę.
6. Kapustę posiekaj w paseczki, nie za grube.
7. Zieloną cebulkę pokrój na kawałki wielkości słupków marchewki i posiekaj wzdłuż, by wyszły cieniutkie paseczki. Małą garstkę posiekaj tradycyjnie, będzie do posypania.
8. Na dużej patelni rozgrzej olej sezamowy lub oliwę z oliwek. Zmniejsz ogień. Wrzuć czosnek i po 10 sekundach shiitake. Chwilę smaż. Dorzuć zieloną cebulkę. Chwilę smaż.


9. Dodaj umyte kiełki mung (opcjonalnie). Chwilę smaż. Dodaj marchew, chwilę smaż, aż marchewka nieco "zwiędnie".
10. Dodaj kapustę, troszkę posól i dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień, by nie przypalić warzyw. Smaż aż warzywa zmiękną, mieszając co chwilę.

10. Dodaj kapustę, troszkę posól i dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień, by nie przypalić warzyw. Smaż aż warzywa zmiękną, mieszając co chwilę.

12. Dodaj do warzyw mięso, wymieszaj.
13. Dodaj makaron i sos, delikatnie całość wymieszaj, smaż ok 2-3 minuty. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego, wymieszaj.

13. Dodaj makaron i sos, delikatnie całość wymieszaj, smaż ok 2-3 minuty. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego, wymieszaj.

14. Podawaj posypane zieloną cebulką i prażonym sezamem.
0 KOMENTARZY