ZAPIEKANE AWOKADO Z JAJKIEM


🕜 Czas: 30 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Podobno takie coś je się w diecie keto, tylko bez grzanek, chyba... XD Dla mnie istotne jest tu połączenie awokado i jajka. Nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała w kierunku diety sirtuinowej i oto tak powstała moja propozycja tego pysznego śniadania 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 awokado (dojrzałe, ale nie za bardzo)
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • płatki chilli (opcjonalnie)
  • pietruszka, kolendra
  • 2 kromki razowego chleba​​
Przybory:
  • mała keksówka lub naczynie żaroodporne

🥣 Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik na 220-230 stopni C. Włóż chlebek i zrób grzanki. Wyjmij na talerz. Nie wyłączaj piekarnika.

2. Przepołów awokado i wyjmij pestkę.

3. Łyżeczką wydrąż większą dziurę w obu połówkach awokado. Miąższ z łyżeczki nałóż na grzanki.

4. Ułóż połówki awokado w keksówce lub naczyniu żaroodpornym.

✍️ Z folii aluminiowej zrobiłam kuleczki i podłożyłam pod węższą część awokado, by było mi się nie przechylało na jedną stronę.


5. Posyp dziurki płatkami chilli (opcjonalnie).


6. Wlej do dziurek jajko, dopraw solą i pieprzem.

✍️ Jeśli masz duże jajko, to najpierw wlej do awokado białko, a potem żółtko. Nie przejmuj się jak białko się trochę wyleje z awokado.

✍️ Jeśli chcesz by żółtko nie ścięło się na twardo, a nie chcesz nieściętego białka, to wlej najpierw samo białko, wstaw do piekarnika i wyjmij jak białko się prawie zetnie, ale będzie jeszcze nieco płynne i dopiero wtedy dodaj żółtko, posól i popieprz. Zapiekaj chwilę, by żółtko nieco się ścięło lub jak uważasz 😉


7. Wstaw do piekarnika i zapiekaj aż białko się zetnie.

8. Posiekaj pietruszkę i kolendrę.


9. Wyjmij awokado, posyp pietruszką i kolendrą, podawaj z grzankami.



Smacznego!


śniadanie, awokado, jajko

0 KOMENTARZY