🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Podobno takie coś je się w diecie keto, tylko bez grzanek, chyba... XD Dla mnie istotne jest tu połączenie awokado i jajka. Nie byłabym sobą gdybym nie pokombinowała w kierunku diety sirtuinowej i oto tak powstała moja propozycja tego pysznego śniadania 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 awokado (dojrzałe, ale nie za bardzo)
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- płatki chilli (opcjonalnie)
- pietruszka, kolendra
- 2 kromki razowego chleba
Przybory:
🥣 Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik na 220-230 stopni C. Włóż chlebek i zrób grzanki. Wyjmij na talerz. Nie wyłączaj piekarnika.
2. Przepołów awokado i wyjmij pestkę.
3. Łyżeczką wydrąż większą dziurę w obu połówkach awokado. Miąższ z łyżeczki nałóż na grzanki.
4. Ułóż połówki awokado w keksówce lub naczyniu żaroodpornym.
- mała keksówka lub naczynie żaroodporne
🥣 Przygotowanie:
1. Włącz piekarnik na 220-230 stopni C. Włóż chlebek i zrób grzanki. Wyjmij na talerz. Nie wyłączaj piekarnika.
2. Przepołów awokado i wyjmij pestkę.
3. Łyżeczką wydrąż większą dziurę w obu połówkach awokado. Miąższ z łyżeczki nałóż na grzanki.
4. Ułóż połówki awokado w keksówce lub naczyniu żaroodpornym.
✍️ Z folii aluminiowej zrobiłam kuleczki i podłożyłam pod węższą część awokado, by było mi się nie przechylało na jedną stronę.
6. Wlej do dziurek jajko, dopraw solą i pieprzem.
✍️ Jeśli masz duże jajko, to najpierw wlej do awokado białko, a potem żółtko. Nie przejmuj się jak białko się trochę wyleje z awokado.
✍️ Jeśli chcesz by żółtko nie ścięło się na twardo, a nie chcesz nieściętego białka, to wlej najpierw samo białko, wstaw do piekarnika i wyjmij jak białko się prawie zetnie, ale będzie jeszcze nieco płynne i dopiero wtedy dodaj żółtko, posól i popieprz. Zapiekaj chwilę, by żółtko nieco się ścięło lub jak uważasz 😉
9. Wyjmij awokado, posyp pietruszką i kolendrą, podawaj z grzankami.
0 KOMENTARZY