🌱 KULECZKI Z CIECIERZYCY I ZIEMNIAKÓW



🕜 Czas: 30 minut 🍽️ Porcja: 16-17 sztuk




Zostało Ci trochę ziemniaków z obiadu i nie wiesz co zrobić? Śpieszę z podpowiedzią 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:

  • 200 g ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki, odsączonej
  • 2 duże ziemniaki (skrobiowe)
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • ½ łyżeczki czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • ½ łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki świeżej pietruszki
  • 2 łyżki panko lub bułki tartej 
  • olej roślinny do smażenia

✍️ W zależności od rodzaju ziemniaków jakich użyjesz, możliwe, że do masy trzeba będzie dodać albo łyżeczkę wody albo bułki tartej. Chodzi o to, by masa po wymieszaniu wszystkich składników nie była ani za sucha ani za mokra. A nawet jeśli wyjdą delikatne i będą się rozpadać, to naprawdę w niczym to nie przeszkadza XD

🥣 Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze części i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Następnie odcedź i rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków.





2. Do dużej miski dodaj odsączoną ciecierzycę z puszki (lub ugotowaną) i za pomocą blendera ręcznego, zblenduj, ale nie na całkowitą papkę.




3. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i przesmaż na małej ilości oleju.




4. Do ciecierzycy dodaj potłuczone ziemniaki, usmażoną cebulę, mąkę z ciecierzycy, kmin, czosnek i paprykę w proszku, sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj ręką w rękawiczce lub łyżką, np. drewnianą lub silikonową. Podziel masę na 16-17 części. 






5. Przygotuj w miseczce bułkę tartą. Nałóż rękawiczki przeznaczone do kontaktu z żywnością lub przygotuj małą miseczkę z wodą do zwilżania lekko rąk, by masa się nie przyklejała. Z powstałej masy formuj kuleczki i każdą obtocz dokładnie w bułce tartej. 




6. Rozgrzej olej na patelni nieprzywierającej. Smaż na złoty kolor z każdej strony na średnim ogniu, na małej ilości oleju. Odkładaj na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.





7. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z dipem np. majonezowo-jogurtowo-czosnkowym.



Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
 
wegańska, sałatka, batat, brokuł, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY