🌱 WEGAŃSKI BIGOS


🕜 Czas: 4 dni 🍽️ Porcja dla: 2+




Wszyscy na blogach mają bigos... mam i ja! 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1kg kapusty kiszonej 
  • 400 g kapusty białej
  • 1 duża cebula 
  • 1/2 szkl grzybów suszonych 
  • 180-200 g tofu wędzonego
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 8 liście laurowe
  • 10-12 ziaren ziela angielskiego
  • 8-10 ziaren pieprzu
  • 8 owoców jałowca,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki wędzarniczego dymu płynnego*
  • 4 łyżeczki papryki wędzonej
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia

✍️ Jeśli nie masz płynnego dymu, to dodaj więcej papryki wędzonej lub kilka wędzonych śliwek. 
✍️ Na zdjęciach zobaczycie bigos z połowy ilości, więc tym się nie przejmujcie XD



🥣 Przygotowanie:
Dzień I

1. Kapustę kiszoną odciśnij mocno nad miseczką, zachowaj sok, posiekaj lekko kapustę.




2. Kapustę białą umyj, wytnij kłąb i pokrój w paski lub mniejsze kawałki.


3. Grzyby suszone zalej 1 szkl wrzątku, zostaw na co najmniej pół godziny. Po tym czasie lekko wyciśnij nad wodą, w której się moczyły, zachowaj wodę. Grzybki posiekaj.

4. Cebulę pokrój w drobną kostkę. 

5. W rondelku/garnku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć cebulę i smaż aż się zarumieni.

6. Zmniejsz ogień na średni. Dodaj białą kapustę, wymieszaj i smaż aż puści wodę i lekko zacznie brązowieć. Mieszaj od czasu do czasu.

7. Dodaj kapustę kiszoną, wymieszaj, smaż ok 5 minut, dodaj sok z kapusty, wymieszaj, zmniejsz ogień na mały-średni. Smaż mieszając od czasu do czasu przez ok 20 minut.




8. Posiekane grzyby podsmaż na patelni na łyżeczce oliwy i dodaj do rondla/garnka z kapustą. Dodaj wodę z grzybów suszonych, ziele angielskie, liście laurowe i jałowiec, wymieszaj. Dodaj 1 szkl wody (przefiltrowanej lub przegotowanej), wymieszaj, zakryj i gotuj na małym-średnim ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.




9. Po godzinie wyłącz, przemieszaj, zostaw do ostygnięcia, wstaw na noc do lodówki.

Dzień II

10. Wyjmij bigos z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej 30 minut, następnie dodaj pół szkl wody, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu.

11. Tofu wędzone pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć tofu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż aż zbrązowieje i będzie dobrze podsmażone (efekt skwarków). 




12. Dodaj do bigosu koncentrat pomidorowy i usmażone tofu, wymieszaj.

13. Dodaj płynny dym, sos sojowy, paprykę wędzoną i troszkę soli i pieprzu. Wymieszaj, zakryj i gotuj na małym-średnim ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.

14. Po godzinie wyłącz, przemieszaj, zostaw do ostygnięcia, wstaw na noc do lodówki.




Dzień III 

15. Wyjmij bigos z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej 30 minut, następnie dodaj 2 łyżki wody, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez godzinę.

16. Po godzinie wyłącz, przemieszaj, zostaw do ostygnięcia, wstaw na noc do lodówki.

Dzień IV

17. Wyjmij bigos z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej 30 minut, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Dopraw solą i pieprzem. 




✍️ * Bigos można po wystudzeniu mrozić przez ok. 2 miesiące.



Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
 
wegańska, vegan, bigos, święta

0 KOMENTARZY