Weganizowania smaków koreańskich ciąg dalszy. Tym razem na tapet poszły bulgogi 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 5-6 kotletów sojowych
- pół kostki warzywnej + 2 szkl wody
- 2 białe lub zwykłe cebule
- zielona cebulka
- sezam prażony
- 1 łyżka wody
- 1 marchewka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sałata lub ryż do sushi
Marynata bulgogi:
5. Rozgrzej olej, zmniejsz na średni i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj zieloną cebulkę, wymieszaj, smaż ok minuty. Dodaj marchewkę, wymieszaj, smaż aż nieco zmięknie (ok 2 minut).

✍️ Nie przekrajamy zawiniątka, tylko jemy "gołąbka" w całości! Poniżej przesyłam zdjęcie przekrojonego, tylko po to, byście zobaczyli, jak to wygląda w środku ^^
- 3 ząbki czosnku
- imbir (ok 2 cm)
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka cukru brązowego
🥣 Przygotowanie:
1. Kotlety sojowe ugotuj zgodnie z punktami 1-3 z TEGO PRZEPISU. Następnie pokrój kotlety w paseczki.3. Do marynaty wrzuć kotlety sojowe i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
4. Cebulę pokrój w pióra, zieloną cebulkę w zapałki (część posiekaj tradycyjnie do posypania), marchewkę także pokrój w cieniutkie zapałki.
5. Rozgrzej olej, zmniejsz na średni i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj zieloną cebulkę, wymieszaj, smaż ok minuty. Dodaj marchewkę, wymieszaj, smaż aż nieco zmięknie (ok 2 minut).
6. Dodaj kotlety z całą marynatą, smaż ok 2 minut. Zmniejsz ogień, dodaj nieco wody, wymieszaj, zakryj i duś ok 5 minut. Następnie odkryj, wymieszaj i smaż aż sos nieco wyparuje (ok 3 minut).

7. Opcja podania 1: Ułożyć na talerzach, posypać zieloną cebulką i prażonym sezamem. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem do sushi. Jemy pałeczkami.
Opcja podania 2:
Przełożyć bulgogi do większej miski. Ułożyć duży liść lub dwa średnie liście sałaty. Pałeczkami ułożyć na sałacie bulgogi. Zawinąć, jak gołąbki i rozkoszować się smakiem ^^✍️ Nie przekrajamy zawiniątka, tylko jemy "gołąbka" w całości! Poniżej przesyłam zdjęcie przekrojonego, tylko po to, byście zobaczyli, jak to wygląda w środku ^^
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańskie, vegan, obiad, kolacja, koreańskie, bulgogi, kotlety sojowe, sałata
0 KOMENTARZY