🌱 VEGAN BULGOGI


🕜 Czas: 20 minut  🍽️ Porcja dla: 2





Weganizowania smaków koreańskich ciąg dalszy. Tym razem na tapet poszły bulgogi 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 5-6 kotletów sojowych
  • pół kostki warzywnej + 2 szkl wody
  • 2 białe lub zwykłe cebule
  • zielona cebulka
  • sezam prażony
  • 1 łyżka wody
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sałata lub ryż do sushi
Marynata bulgogi:

🥣 Przygotowanie:
1. Kotlety sojowe ugotuj zgodnie z punktami 1-3 z TEGO PRZEPISU. Następnie pokrój kotlety w paseczki.


2. Przygotuj marynatę: Czosnek i imbir starkuj i dodaj pozostałe składniki marynaty. Wymieszaj.




3. Do marynaty wrzuć kotlety sojowe i wymieszaj. Odstaw na 15 minut.




4.  Cebulę pokrój w pióra, zieloną cebulkę w zapałki (część posiekaj tradycyjnie do posypania), marchewkę także pokrój w cieniutkie zapałki.


5. 
Rozgrzej olej, zmniejsz na średni i wrzuć cebulę. Podsmaż, aż zacznie się rumienić. Dodaj zieloną cebulkę, wymieszaj, smaż ok minuty. Dodaj marchewkę, wymieszaj, smaż aż nieco zmięknie (ok 2 minut).

6. Dodaj kotlety z całą marynatą, smaż ok 2 minut. Zmniejsz ogień, dodaj nieco wody, wymieszaj, zakryj i duś ok 5 minut. Następnie odkryj, wymieszaj i smaż aż sos nieco wyparuje (ok 3 minut).








7. Opcja podania 1: Ułożyć na talerzach, posypać zieloną cebulką i prażonym sezamem. Podawać z ugotowanym wcześniej ryżem do sushi. Jemy pałeczkami.

Opcja podania 2:
Przełożyć bulgogi do większej miski. Ułożyć duży liść lub dwa średnie liście sałaty. Pałeczkami ułożyć na sałacie bulgogi. Zawinąć, jak gołąbki i rozkoszować się smakiem ^^




















✍️ Nie przekrajamy zawiniątka, tylko jemy "gołąbka" w całości! Poniżej przesyłam zdjęcie przekrojonego, tylko po to, byście zobaczyli, jak to wygląda w środku ^^





Smacznego!


📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)



 
 
wegańskie, vegan, obiad, kolacja, koreańskie, bulgogi, kotlety sojowe, sałata

0 KOMENTARZY