🌱 WEGAŃSKIE NUGGETSY

Przygotowanie tych nuggetsów jest niemal identyczne jak w tym przepisie, jednak zamiast bułki tartej używam panko 😉





🕜 Czas przygotowania: minut
🕜 Czas gotowania: 20 minut
🍽️ Porcja dla: 2-3

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:

✍️* Nie jest to post sponsorowany (a szkoda XD ). Próbowałam miliona przypraw i ta jest jak dla mnie idealna.

🥣 Przygotowanie:
1. Do rondelka wrzuć kostkę warzywną, zalej wodą, rozgnieć kostkę widelcem.



2. Wrzuć kotlety sojowe, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na średni. Gotuj ok 6-7 minut, od czasu do czasu przewracając kotlety na drugą stronę lub do momentu aż kotlety nie będą już twarde i będzie można wbić w nie widelec.



3. Każdego kotleta odsącz delikatnie na sitku, przyciskając widelcem (mi w ręce wpadł widelec deserowy, niech Wam to nie zaburzy wielkości kotleta czy sitka, są małe XD ) i odłóż na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru wody.





4. Przygotuj dwa talerze. W jednym wymieszaj mąkę i wodę, dokładnie wymieszaj widelcem, dodaj przyprawę do kurczaka (tworząc ciasto do panierki) i wymieszaj dokładnie, a do drugiego wsyp trochę panko.





5. Każdego kotleta przekrój na pół, dokładnie wytaplaj po obu stronach w cieście do panierki, następnie dokładnie obtocz w panko.








6. Rozgrzej olej na patelni i smaż nuggetsy partiami na złoty kolor po obu stronach, dodając w razie potrzeby nieco więcej oleju. Odłóż je na papier, by odsączyć nieco tłuszczu.

7. Podawaj z dowolnym dipem np. majonezowo jogurtowo czosnkowym, ketchupem itp.










Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, vegan, przystawka, przekąska, nugetsy

0 KOMENTARZY