🌱 MACZANKA CEBULOWO-FASOLOWA

Przepisów na maczankę jest mnóstwo, więc dokładam swoją cegiełkę i dzielę się swoim przepisem 😉 Za każdym razem robię ją nieco inaczej, tzn. dodaję to, co mam w lodówce, jednak baza cebulowo-fasolowa pozostaje taka sama. Dlatego poniżej wymienię, co można dodać opcjonalnie 😉





🕜 Czas przygotowania: 5-15 minut
🕜 Czas gotowania: 45-180 minut.
🍽️ Porcja dla: 2-3

✍️ Różnica w czasie uzależniona jest od tego czy gotujesz dopiero bulion czy masz już gotowy, np. wcześniej zamrożony, który po prostu dodasz w odpowiednim momencie.

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 500-750 ml bulionu z włoszczyzny
  • 4 duże cebule 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego + 150 ml wody lub 500 g przecieru pomidorowego lub passaty*
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta cukru (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżka oleju
  • puszka fasoli Jaś lub maślanej**
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • świeże pieczywo
Opcjonalnie możesz dodać***:

✍️ *Ilość koncentratu uzależniona jest od tego, jak bardzo chcesz mieć danie pomidorowe. Koncentrat najlepiej wymieszać w 150 ml wody i dopiero wtedy dodać. Zazwyczaj robię opcję 2, czyli dodaję przecier pomidorowy z kartonika (do przecieru lub passaty nie dodajemy już wody).

✍️ ** Możesz dodać jakąkolwiek fasolę z puszki, ale biała będzie po prostu widoczna w daniu, które jest czerwone XD Pozostałe "zginą".

✍️ ***Dodatki opcjonalne:
- Kotlety sojowe zalej na 30 minut wrzątkiem odciśnij i pokrój na większe kawałki.
- Pieczarki pokrój w większe kawałki
- Marchewkę pokrój w talarki, półksiężyce lub większe kawałki
Marchewkę dodaj po punkcie 2 i smaż ok 3 minuty. 
Pieczarki dodaj po punkcie 2 
i smaż ok 3 minuty. 
Kotlety dodaj w trakcie punktu 3.


🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (na małym ogniu przez 2 godziny) lub użyj zamrożonego (jeśli wcześniej był zrobiony i zamrożony).

2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku, dodaj cebulę. Smaż aż złapią nieco koloru (nie przypal). Mieszaj od czasu do czasu.





3. Dodaj posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek (+ chilli opcjonalnie). Wymieszaj. 




4. Dodaj bulion, sos sojowy i przecier pomidorowy/passatę lub koncentrat z wodą. Wymieszaj. Duś pod przykryciem na małym ogniu (ma pyrkać) około 20 minut. 




✍️ Jeśli za szybko się zredukuje, dodaj kilka łyżek wody.

5. Dodaj odsączoną fasolę i duś pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i/lub cukrem.





6. Podawaj ze świeżym chlebem, bułką itp.





Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska,  vegan, obiad, kolacja, maczanka, fasola, cebula,

0 KOMENTARZY