Przepisów na maczankę jest mnóstwo, więc dokładam swoją cegiełkę i dzielę się swoim przepisem 😉 Za każdym razem robię ją nieco inaczej, tzn. dodaję to, co mam w lodówce, jednak baza cebulowo-fasolowa pozostaje taka sama. Dlatego poniżej wymienię, co można dodać opcjonalnie 😉
🕜 Czas przygotowania: 5-15 minut
🕜 Czas gotowania: 45-180 minut.🍽️ Porcja dla: 2-3
✍️ Różnica w czasie uzależniona jest od tego czy gotujesz dopiero bulion czy masz już gotowy, np. wcześniej zamrożony, który po prostu dodasz w odpowiednim momencie.
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
✍️ *Ilość koncentratu uzależniona jest od tego, jak bardzo chcesz mieć danie pomidorowe. Koncentrat najlepiej wymieszać w 150 ml wody i dopiero wtedy dodać. Zazwyczaj robię opcję 2, czyli dodaję przecier pomidorowy z kartonika (do przecieru lub passaty nie dodajemy już wody).
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 500-750 ml bulionu z włoszczyzny
- 4 duże cebule
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego + 150 ml wody lub 500 g przecieru pomidorowego lub passaty*
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta cukru (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól
- pieprz
- łyżka oleju
- puszka fasoli Jaś lub maślanej**
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- świeże pieczywo
- 4-5 kotletów sojowych
- garść pieczarek
- marchewka
✍️ ** Możesz dodać jakąkolwiek fasolę z puszki, ale biała będzie po prostu widoczna w daniu, które jest czerwone XD Pozostałe "zginą".
✍️ ***Dodatki opcjonalne:
- Kotlety sojowe zalej na 30 minut wrzątkiem odciśnij i pokrój na większe kawałki.
- Kotlety sojowe zalej na 30 minut wrzątkiem odciśnij i pokrój na większe kawałki.
- Pieczarki pokrój w większe kawałki
- Marchewkę pokrój w talarki, półksiężyce lub większe kawałki
Marchewkę dodaj po punkcie 2 i smaż ok 3 minuty.
Pieczarki dodaj po punkcie 2 i smaż ok 3 minuty.
Pieczarki dodaj po punkcie 2 i smaż ok 3 minuty.
Kotlety dodaj w trakcie punktu 3.
🥣 Przygotowanie:
1. Ugotuj bulion z włoszczyzny (na małym ogniu przez 2 godziny) lub użyj zamrożonego (jeśli wcześniej był zrobiony i zamrożony).2. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku, dodaj cebulę. Smaż aż złapią nieco koloru (nie przypal). Mieszaj od czasu do czasu.
3. Dodaj posiekany czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek (+ chilli opcjonalnie). Wymieszaj.
4. Dodaj bulion, sos sojowy i przecier pomidorowy/passatę lub koncentrat z wodą. Wymieszaj. Duś pod przykryciem na małym ogniu (ma pyrkać) około 20 minut.
✍️ Jeśli za szybko się zredukuje, dodaj kilka łyżek wody.
5. Dodaj odsączoną fasolę i duś pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i/lub cukrem.
5. Dodaj odsączoną fasolę i duś pod przykryciem jeszcze 5-10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i/lub cukrem.
6. Podawaj ze świeżym chlebem, bułką itp.
0 KOMENTARZY