🕜 Czas przygotowania: 15-30 minut
🕜 Czas gotowania: 180 minut🍽️ Porcja dla: -
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 330 g glutenu pszennego (seitan)
- 1 i 1/2 szklanki (325 ml) bulionu warzywnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
- 3 łyżki pasty miso
- 3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2 łyżki płynnego dymu wędzarniczego*
- 1 łyżka cebuli w proszku
- 1 łyżka czosnku w proszku
- 150 g wędzonego tofu
- 1 łyżka suszonej szałwii
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżeczki - 1 łyżka soli morskiej**
- 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
- 1 łyżka suszonej zmielonej szałwii
- 6 całych goździków
- 4 goździki
- 2 L bulionu warzywnego z włoszczyzny)
- 1 łyżeczka soli
- 4-6 łyżek syropu klonowego lub z agawy***
- 3 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżeczki soli morskiej
- Gaza (koniecznie gęsta) lub cienka ścierka kuchenna
- mata silikonowa
✍️* dodaj łyżeczkę więcej wędzonej papryki wędzonej, jeśli nie masz płynnego dymu
✍️** dodaj najpierw 2 łyżeczki soli i skosztuj czy taka ilość odpowiada. Słoność soli morskiej różni się w zależności od producenta
✍️*** w zależności od stopnia słodkości
✍️** dodaj najpierw 2 łyżeczki soli i skosztuj czy taka ilość odpowiada. Słoność soli morskiej różni się w zależności od producenta
✍️*** w zależności od stopnia słodkości
🥣 Przygotowanie:
1. Do blendera dodaj wszystkie mokre składniki i zmiksuj na gładką masę (szałwię wcześniej zmiel w młynku).✍️ Jeśli masz mały blender, to bulion dodawaj stopniowo, tak aby wszystko się ładnie zblendowało. Jeśli zostanie Ci bulionu a nie będzie miejsca w blenderze, to przełóż masę do miski, wlej resztę bulionu i po prostu wymieszaj całość (tak zrobiłam) ^^
2. Opcja 1 (robot): Gluten pszenny (seitan) wsyp do dużej miski lub do miski robota planetarnego z hakiem, następnie dodaj zblendowaną masę. Mieszaj w robocie przez 10-12 min. na średnich obrotach, po czym przełóż na matę silikonową (na drewnianej stolnicy będzie się przyklejać a dodatkowa ilość mąki nie jest wskazana) i ręcznie wyrabiaj ok 5 min.
Opcja 2 (ręcznie): Gluten pszenny (seitan) wsyp do dużej miski, następnie dodaj zblendowaną masę. Wymieszaj szpatułką i zagnieć w misce ciasto ręcznie, po czym przełóż na matę silikonową i ręcznie wyrabiaj ok 15 min. wyładowując stres.
✍️ Ciasto od czasu do czasu trzeba mocno pobić pięścią lub wałkiem lub wykorzystać do tego jakiegoś mężczyznę, niech poczuje się potrzebny 🤪 Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco mocno zagniecione, pieczeń będzie puszysta i nie będzie mięsista!
3. Z ciasta uformuj rękoma gruby walec lub dwa mniejsze. Posyp matę mieszanką przypraw i obtocz dokładnie walec (lub dwa). Wbij goździki wokół całej pieczeni (lub po 3 na sztukę).
✍️ Możesz zawinąć podwójnie w dwie gazy dla pewności.
5. Odłóż na bok i przygotuj bulion. Do większego garnka, w którym zmieści się pieczeń (lub dwie małe), dodaj bulion i zagotuj, następnie włóż pieczeń (bulion musi lekko przykrywać pieczeń, więc lepiej by był węższy, ale wysoki, niż odwrotnie), przykryj (uchyl delikatnie wieko pokrywki) i gotuj na małym ogniu przez 1,5 h lub do momentu, aż będzie twardawa w dotyku. Upewnij się, by bulion tylko bulgotał lekko a nie się gotował. Ostrożnie obracaj pieczeń kilka razy. Po ugotowaniu wyjmij pieczeń z bulionu, a gdy ostygnie, usuń gazę.
✍️ Zalecam pozostawienie jej w lodówce w pojemniku zamkniętym na 1-4 dni i dopiero wtedy upieczenie, ale możesz też od razu przejść do kolejnego punktu. Na tym etapie pieczeń można zamrozić w woreczku do 3 miesięcy. Jak widzicie wybrałam opcję zrobienia dwóch mniejszych pieczeni i jedną zamroziłam , a drugą upiekłam. Jedną dużą zrobię na święta ^^
6. Rozgrzej piekarnik do 180'C. Natnij pieczeń ostrym nożem w romby.
7. W małej misce wymieszaj składniki glazury. Następnie posmaruj pieczeń glazurą. Możesz posypać dla podkręcenia smaku tymiankiem. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu od razu pokrój i podawaj lub poczekaj aż przestygnie.
✍️ Idealnie pasuje do świeżego pieczywa z masełkiem i ostrym chrzanem.
✍️ Pieczeń można przechowywać w lodówce w pojemniku do max 10 dni.
0 KOMENTARZY