🌱 WEGAŃSKA PIECZEŃ


To zacznijmy od początku 
^^ Czym jest seitan, tudzież szatan (od ang. satan), jak kto woli 
🤪 Seitan, to gluten pszenny, otrzymywany przez wypłukanie skrobi z mąki pszennej. Od wieków jest powszechnym składnikiem azjatyckich dań wegetariańskich i wegańskich, szczególnie dla osób praktykujących buddyzm. Pojawił się po raz pierwszy w VI wieku jako składnik chińskiego makaronu. Seitan zyskał popularność w kuchniach zachodnich jako roślinna opcja białkowa, stosowana jako alternatywa dla tofu, edamame lub tempeh. Składa się prawie wyłącznie z białka, głównie glutenu. Seitan to niskokaloryczny pokarm o niskiej zawartości tłuszczów nasyconych i węglowodanów, będący dobrym źródłem żelaza. Ma neutralny, łagodny smak, więc z łatwością wychwytuje aromaty ziół, przypraw, sosów i marynat, wydobywając ukryte umami i pikantność. Wbrew pozorom przygotowanie jest naprawdę proste ^^ No to lecimy z tym szata... z tą pieczenią! 


🕜 Czas przygotowania: 15-30 minut
🕜 Czas gotowania: 180 minut
🍽️ Porcja dla: -


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 330 g glutenu pszennego (seitan)
Mokra masa:
  • 1 i 1/2 szklanki (325 ml) bulionu warzywnego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki syropu klonowego lub z agawy
  • 3 łyżki pasty  miso
  • 3 łyżki słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki płynnego dymu wędzarniczego*
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 150 g wędzonego tofu
  • 1 łyżka suszonej szałwii
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2 łyżeczki - 1 łyżka soli morskiej**
Mieszanka przypraw:
  • 1 łyżka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżka suszonej zmielonej szałwii
  • 6 całych goździków
Bulion:
  • 4 goździki
  • 2 L bulionu warzywnego z włoszczyzny)
  • 1 łyżeczka soli
Glazura:
  • 4-6 łyżek syropu klonowego lub z agawy***
  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo: 
  • Gaza (koniecznie gęsta) lub cienka ścierka kuchenna
  • mata silikonowa

✍️* dodaj łyżeczkę więcej wędzonej papryki wędzonej, jeśli nie masz płynnego dymu

✍️** dodaj najpierw 2 łyżeczki soli i skosztuj czy taka ilość odpowiada. Słoność soli morskiej różni się w zależności od producenta

✍️*** w zależności od stopnia słodkości


🥣 Przygotowanie:
1. Do blendera dodaj wszystkie mokre składniki i zmiksuj na gładką masę (szałwię wcześniej zmiel w młynku).

✍️ Jeśli masz mały blender, to bulion dodawaj stopniowo, tak aby wszystko się ładnie zblendowało. Jeśli zostanie Ci bulionu a nie będzie miejsca w blenderze, to przełóż masę do miski, wlej resztę bulionu i po prostu wymieszaj całość (tak zrobiłam) ^^






2. Opcja 1 (robot): 
Gluten pszenny (seitan) wsyp do dużej miski lub do miski robota planetarnego z hakiem, następnie dodaj zblendowaną masę. Mieszaj w robocie przez 10-12 min. na średnich obrotach, po czym przełóż na matę silikonową (na drewnianej stolnicy będzie się przyklejać a dodatkowa ilość mąki nie jest wskazana) i ręcznie wyrabiaj ok 5 min.

Opcja 2 (ręcznie): Gluten pszenny (seitan) wsyp do dużej miski, następnie dodaj zblendowaną masę. Wymieszaj szpatułką i zagnieć w misce ciasto ręcznie, po czym przełóż na matę silikonową i ręcznie wyrabiaj ok 15 min. wyładowując stres. 






✍️ Ciasto od czasu do czasu trzeba mocno pobić pięścią lub wałkiem lub wykorzystać do tego jakiegoś mężczyznę, niech poczuje się potrzebny 🤪 Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco mocno zagniecione, pieczeń będzie puszysta i nie będzie mięsista!





3. Z ciasta uformuj rękoma gruby walec lub dwa mniejsze. Posyp matę mieszanką przypraw i obtocz dokładnie walec (lub dwa). Wbij goździki wokół całej pieczeni (lub po 3 na sztukę).





4. Zawiń bardzo ciasno w gazę i zawiąż końce.

✍️ Możesz zawinąć podwójnie w dwie gazy dla pewności.





5. Odłóż na bok i przygotuj bulion. Do większego garnka, w którym zmieści się pieczeń (lub dwie małe), dodaj bulion i zagotuj, następnie włóż pieczeń (bulion musi lekko przykrywać pieczeń, więc lepiej by był węższy, ale wysoki, niż odwrotnie), przykryj (uchyl delikatnie wieko pokrywki) i gotuj na małym ogniu przez 1,5 h lub do momentu, aż będzie twardawa w dotyku. 
Upewnij się, by bulion tylko bulgotał lekko a nie się gotował. Ostrożnie obracaj pieczeń kilka razy. Po ugotowaniu wyjmij pieczeń z bulionu, a gdy ostygnie, usuń gazę. 





✍️ Zalecam pozostawienie jej w lodówce w pojemniku zamkniętym na 1-4 dni i dopiero wtedy upieczenie, ale możesz też od razu przejść do kolejnego punktu. Na tym etapie pieczeń można zamrozić w woreczku do 3 miesięcy. Jak widzicie wybrałam opcję zrobienia dwóch mniejszych pieczeni i jedną zamroziłam , a drugą upiekłam. Jedną dużą zrobię na święta ^^


6. Rozgrzej piekarnik do 180'C. Natnij pieczeń ostrym nożem w romby. 





7. W małej misce wymieszaj składniki glazury. Następnie posmaruj pieczeń glazurą. Możesz posypać dla podkręcenia smaku tymiankiem. Włóż do piekarnika i piecz przez 25 minut. Po upieczeniu od razu pokrój i podawaj lub poczekaj aż przestygnie.

✍️ Idealnie pasuje do świeżego pieczywa z masełkiem i ostrym chrzanem.





✍️ Pieczeń można przechowywać w lodówce w pojemniku do max 10 dni.  



Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, vegan, obiad, kolacja, pieczeń, święta, seitan

0 KOMENTARZY