🕜 Czas: 35 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Lubicie eksplozję smaków? Lubicie smaki azjatyckie? Oto pyszna, rozgrzewająca zupka grzybowa 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1,5 łyżki oleju sezamowego
- 200 g mieszanych grzybów (shiitake, shimeji, pieczarki brązowe, boczniaki itp.)
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżkI świeżego imbiru
- 1/2 czerwonego chili
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki wodorostów w proszku*
- szczypta trawy cytrynowej
- 1 łyżka pasty miso
- 3/4 szkl bulionu warzywnego
- 65 ml mleka kokosowego
- garść liści Pak Choi
- garść świeżej kolendry
- ostry sos (sriracha lub tabasco)
- prażony sezam
✍️*Jeśli nie możesz dostać wodorostów nori w proszku, to zmiel na proszek w blenderze lub moździerzu 1/3 płata nori.
🥣 Przygotowanie:
1. Boczniaki porwij, pieczarki pokrój na mniejsze części, shiitake w paski. Czosnek, imbir i chilli posiekaj drobno.2. Do miski dodaj sos sojowy, imbir, czosnek i chili, następnie wrzuć grzyby. Dokładnie wymieszaj, odłóż na bok.
3. Postaw wok/dużą patelnię/rondel na małym-średnim ogniu i dodaj olej sezamowy. Gdy patelnia się rozgrzeje, wrzuć grzyby. Pozwól grzybom powoli się gotować, aż grzyby wypuszczą soki. Będzie to baza naszego bulionu.
4. Przygotuj nori, trawę cytrynową i mleko kokosowe. Po 10 minutach dodaj wodorosty i trawę cytrynową. Zmniejsz ogień na mały.
5. Zagotuj bulion warzywny. W małej misce wymieszaj pastę miso z odrobiną gorącego bulionu warzywnego. Następnie dodaj roztwór miso do woka i resztę bulionu warzywnego. Wymieszaj.
7. Delikatnie gotuj bulion przez kolejne 10 minut. W międzyczasie odetnij końcówki od pak choi i posiekaj kolendrę. Następnie tuż przed podaniem dodaj pak choi i kolendrę, wymieszaj delikatnie. Trzymaj chwilę na ogniu, aż pak choi nieco zwiędnie.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegańska, zupa, nori, glony, pak choi, shiitake, vegan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY