🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Kiedy jadłam mięso, uwielbiałam yaki-udon, ale rezygnacja z mięsa nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych smaków 😊Zainspirowana swoim przepisem na tradycyjny (mięsny) yaki-udon, zaczęłam kombinować, jak zrobić wersję wegańską... i wiecie co? Smakuje mi bardziej niż z mięsem 😅 A czymże jest ten yaki-udon? To gruby, gładki i biały makaron mieszany m.in. z mięsem i warzywami. Danie jest proste do przyrządzenia i popularne w Japonii. Yaki oznacza "smażony", więc yaki-udon to nic innego, jak smażony udon. Zapraszam na wersję wegańską! 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 opakowanie wegańskiego udonu
- ok 250 g grzybów (pieczarki brązowe, shiitake, shimeji)
- ok 500 g kapusty białej
- zielona cebulka
- 3 ząbki czosnku
- kiełki fasoli mung (opcjonalnie)
- 1 marchew
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju sezamowego/oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka prażonego sezamu
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki wegańskiego sosu ostrygowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego
- 1,5 łyżki ketchupu
- 1,5 łyżki cukru
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wyciśnij z nich wodę.
🥣 Przygotowanie:
1. Przygotuj makaron według opisu na opakowaniu.2. Rozdziel grzyby shimeji, odetnij im końce. Shiitake pokrój w paseczki. Pieczarki pokrój w ósemki.
3. Czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę posiekaj w paseczki, nie za grube. Zieloną cebulkę pokrój na kawałki wielkości słupków marchewki i posiekaj wzdłuż, by wyszły cieniutkie paseczki. Małą garstkę posiekaj tradycyjnie, będzie do posypania. Odetnij końcówki z kiełków fasoli Mung.
5. Dodaj umyte kiełki mung (opcjonalnie). Chwilę smaż. Dodaj marchew, chwilę smaż, aż marchewka nieco "zwiędnie".
6. Dodaj pieczarki brązowe, chwilę smaż, aż woda nieco z nich odparuje.
7. Dodaj kapustę, troszkę posól i dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień, by nie przypalić warzyw. Smaż aż warzywa zmiękną, mieszając co chwilę.
8. Wymieszaj składniki sosu.
9. Dodaj grzyby shimeji, wymieszaj.
10. Dodaj makaron i sos, delikatnie całość wymieszaj, smaż ok 2-3 minuty. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego, wymieszaj.
11. Podawaj posypane zieloną cebulką i prażonym sezamem.
Smacznego!
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegański, yaki, udon, vegan, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY