🌱 VEGAN YAKI-UDON


🕜 Czas: 15 minut  🍽️ Porcja dla: 2 




Kiedy jadłam mięso, uwielbiałam yaki-udon, ale rezygnacja z mięsa nie oznacza wcale rezygnacji z ulubionych smaków 😊Zainspirowana swoim przepisem na tradycyjny (mięsny) yaki-udon, zaczęłam kombinować, jak zrobić wersję wegańską... i wiecie co? Smakuje mi bardziej niż z mięsem 😅 A czymże jest ten yaki-udon? To gruby, gładki i biały makaron mieszany m.in. z mięsem i warzywami. Danie jest proste do przyrządzenia i popularne w Japonii. Yaki oznacza "smażony", więc yaki-udon to nic innego, jak smażony udon. Zapraszam na wersję wegańską! 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 opakowanie wegańskiego udonu
  • ok 250 g grzybów (pieczarki brązowe, shiitake, shimeji)
  • ok 500 g kapusty białej
  • zielona cebulka
  • 3 ząbki czosnku
  • kiełki fasoli mung (opcjonalnie)
  • 1 marchew
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju sezamowego/oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka prażonego sezamu
​​Sos:

✍️ Jeśli nie możesz dostać świeżego udonu, to może być taki z paczki. Uważaj tylko, by go nie rozgotować (to samo dotyczy świeżego).

✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wyciśnij z nich wodę.

🥣 Przygotowanie:
1. Przygotuj makaron według opisu na opakowaniu.



2. Rozdziel grzyby shimeji, odetnij im końce. Shiitake pokrój w paseczki. Pieczarki pokrój w ósemki.



3. Czosnek posiekaj. Marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę posiekaj w paseczki, nie za grube. Zieloną cebulkę pokrój na kawałki wielkości słupków marchewki i posiekaj wzdłuż, by wyszły cieniutkie paseczki. Małą garstkę posiekaj tradycyjnie, będzie do posypania. Odetnij końcówki z kiełków fasoli Mung.


4. Na dużej patelni lub woku rozgrzej olej sezamowy lub oliwę z oliwek. Zmniejsz ogień. Wrzuć czosnek i po 10 sekundach shiitake. Chwilę smaż. Dorzuć zieloną cebulkę. Chwilę smaż.



5. Dodaj umyte kiełki mung (opcjonalnie). Chwilę smaż. Dodaj marchew, chwilę smaż, aż marchewka nieco "zwiędnie".




6. Dodaj pieczarki brązowe, chwilę smaż, aż woda nieco z nich odparuje.



7. Dodaj kapustę, troszkę posól i dokładnie wymieszaj, zmniejsz ogień, by nie przypalić warzyw. Smaż aż warzywa zmiękną, mieszając co chwilę.




8. Wymieszaj składniki sosu.



9. Dodaj grzyby shimeji, wymieszaj.





10. Dodaj makaron i sos, delikatnie całość wymieszaj, smaż ok 2-3 minuty. Dodaj 1 łyżeczkę oleju sezamowego, wymieszaj.

11. Podawaj posypane zieloną cebulką i prażonym sezamem.




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegański, yaki, udon, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY