🌱 VEGAN TTEOKBOKKI


🕜 Czas: 60 minut  🍽️ Porcja dla: 2


Są pewne dania koreańskie i japońskie, które tak mi smakują, że przejście na dietę wegańską nie powstrzyma mnie od ich zjedzenia i kombinuję, jak zrobić ich wersje wegańskie. Oto jedno z takich dań, czyli coś dla miłośników koreańskich słodko-ostrych smaków 😉 Ale czym są tteokbokki? To popularny koreański street-food. Gumowate kluseczki z mąki ryżowej oblane czerwonym, pikantnym sosem chilli z dodatkiem kapusty i różnych innych dodatków. Do dzieła!


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
Kluski:

✍️ Możesz też kupić gotowe tteokbokki, np TUTAJ, wtedy pomiń punkty od 1 do 4.

Wywar:

Sos:
Przykładowe dodatki wegańskie:
  • tofu
  • 1 marchew
  • kilka grzybów brązowych
Przykładowe dodatki nie wegańskie:
  • jajko na twardo
  • 2 płaty ciasta rybnego
  • parówki

✍️ W  tym przepisie wyjątkowo mam ciasto rybne, bo mi zostało w zamrażarce, więc żeby nie wyrzucać jedzenia, to dodałam. W wersji całkowicie wegańskiej pomińcie ten dodatek.

🥣 Przygotowanie:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj powoli wrzątek i mieszaj. Następnie wyrób ciasto w misce ręką, przełóż na blat i wyrabiaj aż będzie gładkie i przypominające w dotyku modelinę. 


2. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Ciasto podziel na 4 części i uformuj z nich wałki grubości palca np. wskazującego. Następnie pokrój na mniejsze kawałki długości małego palca u ręki.
 
✍️ Delikatnie powałkuj każdą kluskę na brzegach, by były bardziej obłe i nie miały "ostrych" zakończeń od cięcia.


3. Do gotującej się wody dodaj kluski i łyżką zrób wir w wodzie tak, by kluski wirowały w garnku a nie leżały w jednym miejscu. Zmniejsz ogień na średni i gotuj ok 15 minut. 


4. Wyjmij kluski i przełóż do miski z lodowatą wodą. Zmień wodę kilka razy aż poczujesz, że kluski dłużej tej wody nie ogrzewają. Zostaw kluski w lodowatej wodzie.


5. Weź dużą i najlepiej do tego głęboką patelnię. Wlej na nią wodę i dodaj konbu. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień na średni i gotuj 5 minut. Następnie usuń konbu z bulionu.


6. Do bulionu dodaj pastę gochujang, gochugaru, sos sojowy i cukier. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.


7. Obierz i pokrój marchewkę. Pieczarki pokrój na mniejsze części, zieloną cebulkę pokrój po skosie, cebule pokrój w pióra. Kapustę pokrój w większe kęski. Ciasto rybne pokrój w trójkąty (w wersji wegańskiej pomiń ciasto rybne). 


8. Na patelnię dodaj marchew, pieczarki, cebulę i zieloną cebulkę. Wymieszaj, gotuj ok 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj kapustę, wymieszaj, gotuj 5 minut.


9. Po 5 minutach dodaj ciasto rybne, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut lub nie dodawaj ciasta, ale nadal gotuj jeszcze 10 minut.


10. Kluski odcedź delikatnie i dodaj na patelnię. Delikatnie całość wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec skrop olejem sezamowym i wymieszaj.

✍️ W wersji nie wegańskiej, na tym etapie dodaj parówki pokrojone podobnie jak kluski i ugotowane wcześniej na twardo jajko.


11. Podawaj posypane prażonym sezamem i zieloną cebulką.

✍️ Jemy łyżką w lewej ręce i pałeczkami w prawej (lub odwrotnie, jeśli jesteście leworęczni^^ )


Smacznego!
 

Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 

vegan, obiad, kolacja, wegańskie, tteokbokki, kapusta

0 KOMENTARZY