🕜 Czas: 60 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Są pewne dania koreańskie i japońskie, które tak mi smakują, że przejście na dietę wegańską nie powstrzyma mnie od ich zjedzenia i kombinuję, jak zrobić ich wersje wegańskie. Oto jedno z takich dań, czyli coś dla miłośników koreańskich słodko-ostrych smaków 😉 Ale czym są tteokbokki? To popularny koreański street-food. Gumowate kluseczki z mąki ryżowej oblane czerwonym, pikantnym sosem chilli z dodatkiem kapusty i różnych innych dodatków. Do dzieła!
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
Kluski:
✍️ Możesz też kupić gotowe tteokbokki, np TUTAJ, wtedy pomiń punkty od 1 do 4.
Wywar:
- 110 g mąki ryżowej kleistej
- 85 ml wrzącej wody
- kawałek (wielkości dłoni) glonów konbu
- 200 ml wody
- cebula
- 300 - 500 g kapusty białej
- zielona cebulka
- 1 marchew
- 2 łyżki pasty gochujang
- 2 łyżeczki gochugaru
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- kilka kropel oleju sezamowego
Przykładowe dodatki wegańskie:
- tofu
- 1 marchew
- kilka grzybów brązowych
Przykładowe dodatki nie wegańskie:
- jajko na twardo
- 2 płaty ciasta rybnego
- parówki
✍️ W tym przepisie wyjątkowo mam ciasto rybne, bo mi zostało w zamrażarce, więc żeby nie wyrzucać jedzenia, to dodałam. W wersji całkowicie wegańskiej pomińcie ten dodatek.
🥣 Przygotowanie:
1. Do miski wsyp mąkę, dodaj powoli wrzątek i mieszaj. Następnie wyrób ciasto w misce ręką, przełóż na blat i wyrabiaj aż będzie gładkie i przypominające w dotyku modelinę.
2. W międzyczasie zagotuj wodę w garnku. Ciasto podziel na 4 części i uformuj z nich wałki grubości palca np. wskazującego. Następnie pokrój na mniejsze kawałki długości małego palca u ręki.
✍️ Delikatnie powałkuj każdą kluskę na brzegach, by były bardziej obłe i nie miały "ostrych" zakończeń od cięcia.
3. Do gotującej się wody dodaj kluski i łyżką zrób wir w wodzie tak, by kluski wirowały w garnku a nie leżały w jednym miejscu. Zmniejsz ogień na średni i gotuj ok 15 minut.
4. Wyjmij kluski i przełóż do miski z lodowatą wodą. Zmień wodę kilka razy aż poczujesz, że kluski dłużej tej wody nie ogrzewają. Zostaw kluski w lodowatej wodzie.
6. Do bulionu dodaj pastę gochujang, gochugaru, sos sojowy i cukier. Wymieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
8. Na patelnię dodaj marchew, pieczarki, cebulę i zieloną cebulkę. Wymieszaj, gotuj ok 5 minut na średnim ogniu. Następnie dodaj kapustę, wymieszaj, gotuj 5 minut.
9. Po 5 minutach dodaj ciasto rybne, wymieszaj i gotuj jeszcze 10 minut lub nie dodawaj ciasta, ale nadal gotuj jeszcze 10 minut.
10. Kluski odcedź delikatnie i dodaj na patelnię. Delikatnie całość wymieszaj. Gotuj jeszcze 5 minut. Pod koniec skrop olejem sezamowym i wymieszaj.
✍️ W wersji nie wegańskiej, na tym etapie dodaj parówki pokrojone podobnie jak kluski i ugotowane wcześniej na twardo jajko.
✍️ Jemy łyżką w lewej ręce i pałeczkami w prawej (lub odwrotnie, jeśli jesteście leworęczni^^ )
0 KOMENTARZY