Robiliście curry orzechowe z dynią i zostało Wam pół dyni? Oto podpowiedź co z nią zrobić 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 170-200 g makaronu pełnoziarnistego, np spaghetti
- 1/2 dyni piżmowej*
- 1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia + kilka kropel do dyni
- 1 łyżka octu balsamicznego
- ok 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 - 1 szkl wody z makaronu
Sos ziołowy:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 małej czerwonej papryczki chili
- 2 suszone pomidory
- 3 świeże liście szałwii**
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 4 świeże lub suszone grzyby shiitake
Dekoracja:
✍️ * U mnie jest ok 0,5 kg dyni licząc ze skórką.
✍️ ** Zamiast świeżej szałwii można dodać 1 łyżeczkę suszonej szałwii.
🥣 Przygotowanie:
1. Z połówki dyni wydrąż łyżką miąższ i pestki. Nie obieraj dyni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, umieść połówkę dyni przekrojoną stroną do góry (skórką w dół) na blasze do pieczenia. Skrop odrobiną oleju, posyp trochę solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika na około 55 minut lub do momentu, aż będzie miękka. Jak będzie gotowa, wyjmij, by nieco ostygła.


2. Wydrąż miąższ z upieczonej dyni i umieść w misce.- 2 łyżki pestek dyni lub prażonego słonecznika
✍️ ** Zamiast świeżej szałwii można dodać 1 łyżeczkę suszonej szałwii.
🥣 Przygotowanie:
1. Z połówki dyni wydrąż łyżką miąższ i pestki. Nie obieraj dyni. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C, umieść połówkę dyni przekrojoną stroną do góry (skórką w dół) na blasze do pieczenia. Skrop odrobiną oleju, posyp trochę solą i pieprzem, a następnie włóż do piekarnika na około 55 minut lub do momentu, aż będzie miękka. Jak będzie gotowa, wyjmij, by nieco ostygła.


3. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlej 1/2 - 1 szkl wody z makaronu.
4. Cebulę, czosnek, chili, suszone pomidory i szałwię dodaj do blendera i zmiksuj na drobno.


5. Umieść nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, gdy będzie gorąca, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, a następnie zblendowany mix. Posól i smaż przez 3-4 minuty.

6. Shiitake pokrój drobno. Dodaj grzyby i wędzoną paprykę na patelnię, wymieszaj i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aby grzyby były chrupiące.
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wyciśnij z nich wodę.


4. Cebulę, czosnek, chili, suszone pomidory i szałwię dodaj do blendera i zmiksuj na drobno.


5. Umieść nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, gdy będzie gorąca, dodaj odrobinę oliwy z oliwek, a następnie zblendowany mix. Posól i smaż przez 3-4 minuty.

6. Shiitake pokrój drobno. Dodaj grzyby i wędzoną paprykę na patelnię, wymieszaj i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aby grzyby były chrupiące.
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wyciśnij z nich wodę.


7. Dodaj ocet balsamiczny, miąższ z dyni i czarny pieprz. Wymieszaj. Gotuj przez 4 minuty, pozwalając smakom się połączyć.


8. Dodaj niewielką chochlę wody z makaronu, wymieszaj i dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj wszystko razem, upewniając się, że makaron jest dobrze pokryty. W razie konieczności dodaj jeszcze troszkę wody z makaronu i dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.



8. Dodaj niewielką chochlę wody z makaronu, wymieszaj i dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj wszystko razem, upewniając się, że makaron jest dobrze pokryty. W razie konieczności dodaj jeszcze troszkę wody z makaronu i dopraw solą i pieprzem jeśli trzeba.

0 KOMENTARZY