Drożdżowe bułeczki z masłem czosnkowym, potrzebny dodatkowy opis na zachętę? Raczej nie, prawda? 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 590 g mąki chlebowej
- 10 g drobnej soli morskiej
- 325 g ciepłej wody
- 7g drożdży nieaktywnych
- 45 g oliwy z oliwek
- 4 łyżki granulowanego czosnku
- 3 łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżki suszonego rozmarynu
Masło czosnkowe:
- 3/4 kostki masła wegańskiego
- 4-6 ząbków czosnku
- garść miękkich ziół, np. pietruszka, bazylia, szałwia
- szczypta soli morskiej i pieprzu
🥣 Przygotowanie:
1. Do dużej miski dodaj mąkę, sól, drożdże, granulowany czosnek, bazylię i rozmaryn i dobrze wymieszaj.
2. Zrób wgłębienie na środku, wlej oliwę i wodę. Mieszaj, aż wszystko się połączy i utworzy kulę ciasta. Zagniataj ciasto w misce i/lub na blacie kuchennym przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
3. Włóż ciasto do miski lekko naoliwionej, przykryj wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość.
4. W międzyczasie wymieszaj składniki masła w misce i odłóż na bok, aż będą potrzebne.
✍️ Lekko natłuść naczynie do pieczenia o wymiarach 20 x 8 cm.
5. Gdy ciasto wyrośnie, posyp powierzchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 50 x 30 cm. Na wierzch połóż dużą ilość masła czosnkowego, a następnie zwiń ciasto.
6. Ciasto pokroić na 8 krążków o średnicy około 5 cm. Ułóż krążki przeciętą stroną do góry w natłuszczonym naczyniu do pieczenia. Pozostawiając niewielką przestrzeń pomiędzy każdą rundą, aby zapewnić im miejsce do wyrośnięcia.
7. Połóż wilgotny ręcznik na naczyniu do pieczenia i pozwól bułkom wyrosnąć w ciepłym miejscu. Powinno to zająć około godziny. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 210 stopni C.
8. Gdy bułeczki wyrosną, włóż je do piekarnika i piecz na złoty kolor, co powinno zająć około 30 minut.
Smacznego!
Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
wegańskie, vegan, obiad, kolacja, drożdże, czosnek
1 KOMENTARZY
No i się ślinię!
OdpowiedzUsuń