🌱 SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Są takie przepisy, które pojawiają się u mnie spokojnie raz na tydzień i to jest jeden z nich. Zazwyczaj robię tę sałatkę na II śniadanie/lunch kiedy później na obiad/kolację mam w planach kremowe, brokułowe a' la rigatoni i nie wiem co zrobić z pozostałym szpinakiem😉 

🕜 Czas przygotowania: 10 minut
🕜 Czas gotowania: 30 minut
🍽️ Porcja dla: 2

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 1 średni słodki ziemniak (batat) lub duża marchewka
  • 250 g brokuła
  • 1 szkl mrożonego groszku lub fasoli edamame (wstępnie ugotowanej)
Marynata:
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi zielonej cebulki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi zielonej cebulki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka wody
Sos:
Dodatkowo:
  • 2 garście szpinaku baby
  • ½ szkl komosy ryżowej (suchej)




🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 C. Ugotuj komosę.

✍️ Proporcje 1:2 (1 szkl komosy : 2 szkl wody). Jak ugotować komosę, kliknij TUTAJ.

2. Umyj słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w kostkę wielkości kostki lodu. / Marchewkę obierz, pokrój w półksiężyce. Wrzuć do większej miski.


3. Brokuły pokrój na małe różyczki lub mniejsze paseczki. Wrzuć do większej miski.

4. Marynata: Pokrój drobno chilli, pietruszkę , czosnek i zieloną cebulkę, dodaj do miski z oliwą z oliwek i 1 łyżką wody. Wymieszaj.

5. Marynatę dodaj do miski z warzywami i dokładnie wymieszaj. Dopraw na wierzchu solą i pieprzem.


6. Warzywa przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Piecz 20 minut lub do momentu, aż słodkie ziemniaki/marchewka i brokuły będą miękkie. 


7. Następnie dodaj groszek zielony/fasolę edamame i wymieszaj. Zapiekaj jeszcze 5-10 minut, aż groszek/fasola będą zrobione.

8. Sos: W międzyczasie wymieszaj starty imbir, ocet jabłkowy, cukier, sos sojowy i olej sezamowy.


9. Na talerzach ułóż szpinak, połóż komosę ryżową i na niej pieczone warzywa . Skrop sosem.




Smacznego!



Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 
 
wegańska, sałatka, batat, brokuł, vegan, obiad, kolacja, szpinak

0 KOMENTARZY