🕜 Czas: 40 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Są takie przepisy, które pojawiają się u mnie spokojnie raz na tydzień i to jest jeden z nich. Zazwyczaj robię tę sałatkę na II śniadanie/lunch kiedy później na obiad/kolację mam w planach kremowe, brokułowe a' la rigatoni i nie wiem co zrobić z pozostałym szpinakiem😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 średni słodki ziemniak (batat) lub duża marchewka
- 250 g brokuła
- 1 szkl mrożonego groszku lub fasoli edamame (wstępnie ugotowanej)
- 1 czerwona papryczka chili
- 2 gałązki świeżej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi zielonej cebulki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łodygi zielonej cebulki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka wody
Sos:
- 1 łyżeczka świeżego imbiru
- 1 ¼ łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżeczki cukru
- 4 ½ łyżeczki sosu sojowego
- 1 ½ łyżeczki oleju sezamowego
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 2 garście szpinaku baby
- ½ szkl komosy ryżowej (suchej)
🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 C. Ugotuj komosę.✍️ Proporcje 1:2 (1 szkl komosy : 2 szkl wody). Jak ugotować komosę, kliknij TUTAJ.
2. Umyj słodkiego ziemniaka, obierz i pokrój w kostkę wielkości kostki lodu. / Marchewkę obierz, pokrój w półksiężyce. Wrzuć do większej miski.

6. Warzywa przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkową półkę. Piecz 20 minut lub do momentu, aż słodkie ziemniaki/marchewka i brokuły będą miękkie.
7. Następnie dodaj groszek zielony/fasolę edamame i wymieszaj. Zapiekaj jeszcze 5-10 minut, aż groszek/fasola będą zrobione.
8. Sos: W międzyczasie wymieszaj starty imbir, ocet jabłkowy, cukier, sos sojowy i olej sezamowy.
0 KOMENTARZY