1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 papryczki ostrej
- 2 zielone cebulki (dymki)
- 4-6 grzybów shiitake świeżych lub suszonych
- 1/2 puszki (120 g) ciecierzycy
- 1/2 puszki (120 g) czarnej fasoli
- 2 łyżki nasion konopi (opcjonalnie)
- garść posiekanej świeżej kolendry
- 1,5 łyżki sosu BBQ
- skórka i sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2,5 -3 łyżki mąki gryczanej
- oliwa z oliwek do smażenia
- 1 łyżka oleju
Karmelizowana cebula:
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 2 łyżeczki oleju
Dodatkowo:
- 2 większe bułki hamburgerowe
- sałata
- pomidor
- sos BBQ
- cebula prażona
🥣 Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia (jeśli używasz grilla elektrycznego lub "działkowego", pomiń ten punkt)
2. Burger: Do blendera dodaj pokrojoną drobno dymkę, papryczkę i grzyby, a następnie zblenduj, aż wszystko zostanie drobno posiekane. Alternatywnie możesz po prostu drobno posiekać wszystko za pomocą noża.
✍️ Jeśli nie możesz kupić świeżych, to mogą być suszone shiitake - należy je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie na 15-30 minut, aż będą miękkie. Następnie wycisnąć z nich wodę.
3. Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię na małym ogniu, dodaj trochę oleju, a następnie dodaj masę z blendera. Smaż wszystko przez 2-3 minuty lub do momentu, aż masa zmięknie.
5. Do blendera dodaj ciecierzycę i fasolę, usmażoną masę z patelni, nasiona konopi (opcjonalnie), posiekaną kolendrę, sos BBQ, sok z limonki, sól i pieprz. Zblenduj na masę.
7. Przełóż masę burgerową z blendera do miski, dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Uformuj dwa burgery-kotleciki, spłaszcz je na wielkość bułki.
8. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni, połóż burgery i smaż z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu połóż je na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby wchłonął tłuszcz. Posyp je szczyptą soli morskiej.
9. Na tej samej patelni "podsmaż" przekrojone bułki hamburgerowe lub zrób je w piekarniku lub na grillu.
10. Piekarnik: Wstaw do piekarnika burgery na ok 15 minut.
Grill: Grilluj aż się zarumienią (ok 5-10 minut)
Grill: Grilluj aż się zarumienią (ok 5-10 minut)
10. Gotowe bułki posmaruj sosem BBQ, połóż sałatę, burgera, pokrojone pomidory, cebulkę karmelizowaną, posyp prażoną cebulką i zakryj posmarowaną sosem BBQ bułką.
Uwaga!
Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i
nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną
przeglądarkę!
wegański, burger, karmelizowana cebula
1 KOMENTARZY
Pycha! ^^
OdpowiedzUsuń