🌱 WEGAŃSKIE CURRY Z 'KURCZAKIEM' W CIEŚCIE FRANCUSKIM


🕜 Czas: ok 90 minut  🍽️ Porcja dla: 2

Kto gotowy na curry w cieście francuskim? Tak wiem, brzmi dość dziwnie, ale za to jak smakuje! Ta alternatywa do curry z ryżem na pewno jeszcze zawita na moim stole 😉
 

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • ok 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 ziarno całego kardamonu
  • 2 świeże lub suszone liście curry lub 1 duży listek bazylii i 2 liście kafiru
  • 1 mała laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
  • 1 małe chilli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 puszki ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 g wegańskiego "kurczaka" lub dowolnego wegańskiego białka
  • 1 jabłko
  • 1/2 puszki 200 g krojonych pomidorów
  • gotowe ciasto francuskie
Glazura:
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mleka roślinnego

🥣 Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek posiekaj. Z jabłka usuń gniazda i pokrój w kostkę.


2. Umieść rondel na małym ogniu i dodaj olej. Gdy będzie gorący, dodaj kardamon, liście curry/kafiru, laskę cynamonu i chilli (przepołowione wzdłuż). Smaż chwilę, aż olej przejdzie aromatem smaków.


3. Dodaj cebulę, czosnek i imbir, a następnie smaż wszystko przez ok 10 minut.

✍️ Ważne jest, aby cebula stała się ładna i złocista – to uwolni wszystkie cukry, dzięki czemu curry będzie miało wspaniały smak.


4. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i sól morską. Gotuj przez kilka minut, często mieszając.


5. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, wegańskiego "kurczaka", odsączoną ciecierzycę i jabłko. Dobrze wymieszaj.


6. Dodaj pokrojone pomidory i około 120 ml wody.


7. Dobrze wymieszaj, a następnie przykryj rondel pokrywką i gotuj curry na wolnym ogniu przez ok 20 minut, co jakiś czas mieszając.


8. Po 20 minutach curry powinno zgęstnieć, pięknie pachnieć, a jabłka zmięknąć. Wyłącz ogień, aby curry lekko ostygło.

9. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

10. Wymieszaj składniki glazury w małej misce.


11. Przełóż curry do naczynia do pieczenia i przykryj ciastem francuskim. Zagnieć krawędzie palcami i posmaruj glazurą.


12. Wstaw ciasto do piekarnika na dolną półkę i piecz przez 20-25 minut. Gdy ciasto się "napuszy" i nabierze złocistego koloru, wyjmij i pokrój.


Smacznego!

 
 Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!

 wegańska, zapiekanka, curry, ciecierzyca, ciasto francuskie, vegan, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY