🕜 Czas: ok 90 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Kto gotowy na curry w cieście francuskim? Tak wiem, brzmi dość dziwnie, ale za to jak smakuje! Ta alternatywa do curry z ryżem na pewno jeszcze zawita na moim stole 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- ok 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 ziarno całego kardamonu
- 2 świeże lub suszone liście curry lub 1 duży listek bazylii i 2 liście kafiru
- 1 mała laska cynamonu (lub ½ łyżeczki mielonego)
- 1 małe chilli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki świeżego imbiru
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki suszonej kolendry
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 100 g wegańskiego "kurczaka" lub dowolnego wegańskiego białka
- 1 jabłko
- 1/2 puszki 200 g krojonych pomidorów
- gotowe ciasto francuskie
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka mleka roślinnego
🥣 Przygotowanie:
1. Cebulę obierz i drobno pokrój. Czosnek posiekaj. Z jabłka usuń gniazda i pokrój w kostkę.
2. Umieść rondel na małym ogniu i dodaj olej. Gdy będzie gorący, dodaj kardamon, liście curry/kafiru, laskę cynamonu i chilli (przepołowione wzdłuż). Smaż chwilę, aż olej przejdzie aromatem smaków.
3. Dodaj cebulę, czosnek i imbir, a następnie smaż wszystko przez ok 10 minut.
✍️ Ważne jest, aby cebula stała się ładna i złocista – to uwolni wszystkie cukry, dzięki czemu curry będzie miało wspaniały smak.
4. Gdy cebula nabierze złotego koloru, dodaj wszystkie pozostałe przyprawy i sól morską. Gotuj przez kilka minut, często mieszając.
5. Dodaj przecier pomidorowy, wymieszaj, wegańskiego "kurczaka", odsączoną ciecierzycę i jabłko. Dobrze wymieszaj.
8. Po 20 minutach curry powinno zgęstnieć, pięknie pachnieć, a jabłka zmięknąć. Wyłącz ogień, aby curry lekko ostygło.
9. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
10. Wymieszaj składniki glazury w małej misce.
11. Przełóż curry do naczynia do pieczenia i przykryj ciastem francuskim. Zagnieć krawędzie palcami i posmaruj glazurą.
0 KOMENTARZY