🌱 WEGAŃSKA ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANA

Ta zapiekanka  to jakiś obłędzik ^^ Jest co prawda nieco pracochłonna, ale naprawdę warto ją zrobić. Palce lizać!  😉


🕜 Czas przygotowania: 60 minut
🕜 Czas gotowania: ok 90 minut
🍽️ Porcja dla: 2 - 4

1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 500 g bakłażana
  • 1 szkl mąki z ciecierzycy
  • 1 szkl mąki pszennej
  • ok 2 szkl bułki tartej lub panko
  • olej do smażenia
  • sól morska
  • bazylia
  • drożdże nieaktywne lub ser żółty wegański do posypania
Sos beszamelowy:
  • 450 ml mleka sojowego lub z nerkowców
  • pół cebuli lub 1 mała
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta białego pieprzu
  • 1/4 szkl mąki pszennej
  • 60 g wegańskiej margaryny / masła
  • 2 łyżki drożdży nieaktywnych - sprawdź TUTAJ
Sos pomidorowy:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szkl wody

🥣  Przygotowanie:
1. Bakłażany: Umyj, NIE OBIERAJ, odetnij łodygi, a następnie pokrój bakłażany na plastry o grubości ok 1 cm.


2. W jednym talerzu, mąkę z ciecierzycy połącz z wodą, by wyszła konsystencja przypominająca roztrzepane jajko lub rzadsze ciasto naleśnikowe. Na drugi talerz wysyp mąkę pszenną. Do trzeciego talerza wsyp panko/bułke tartą. 


3. Obtocz dokładnie bakłażany: najpierw w mące pszennej, potem w zawiesinie z mąki z ciecierzycy i wody i na koniec w panko/bułce tartej. Obtoczone bakłażany odłóż na bok, aż zrobisz wszystkie.


4. Sos pomidorowy: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plastry. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek, lekko posól i smaż ok 4 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, cukier, ocet, koncentrat, wodę i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień, by na powierzchni były bąbelki i niech się dusi przez ok 12 minut. Odstaw.

✍️  Jeśli masz tylko jeden rondelek, to po zrobieniu, sos pomidorowy przełóż do jakiejś miseczki, rondelek umyj, bo będzie potrzebny do beszamelu. Możesz też użyć do sosu pomidorowego patelni.


5. Sos beszamelowy: jak zrobić zobacz TUTAJ.
Na sam koniec do beszamelu dodaj drożdże nieaktywne, wymieszaj, odstaw.


6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180'C.

7. Smażenie: Na większej, głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż arkusze bakłażana w partiach po kilka sztuk (ile się zmieści na patelni), po ok 2-3 minuty z każdej strony, po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp usmażone bakłażany solą morską.


8. W naczyniu żaroodpornym do pieczenia (u mnie 24 cm x 24 cm, ale jakbym miała nieco większą formę, to byłoby lepiej, bo jest na styk):
wlej na dno troszkę sosu pomidorowego,
- posyp porwanymi listkami świeżej bazylii,
- ułóż szczelnie warstwę usmażonego bakłażana (w razie potrzeby przekrój "arkusze"), 
- posyp drożdżami nieaktywnymi lub wegańskim serem
- posól solą morską
- "skrop" nieco sosem pomidorowym
- posyp bazylią
- zalej nieco beszamelem
- powtarzaj warstwy, aż wypełnisz formę. Upewnij się, że ostatnia warstwa to beszamel i drożdże/ser.


9. Wstaw do piekarnika na środkową półkę na ok 35 minut. Powinien być złoto-brązowy kolor z wierzchu.

10. Po upieczeniu odstaw na ok 10 minut, by nieco ostygło i by warstwy nieco się zwarły. 

✍️ Nie bój się, nie będzie zimne ;) Zaraz po wyjęciu i tak nie da rady jeść, bo będzie potwornie gorące :P

✍️ Zazwyczaj robię tę zapieknakę na dwa dni (dla 2 osób). Po wystygnięciu, wkładam do szczelnego pudełka i do lodówki. Następnego dnia podgrzewam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (może być to samo, w którym zapiekanka była robiona dzień wcześniej) na dolnej półce, 180'C. Przed włożeniem kroję na mniejsze części, by środek szybciej się podgrzał, bo podgrzewając w dużej "kostce", w środku może być nadal zimne.


Smacznego!


Uwaga! Dodawanie komentarzy przez przeglądarkę Chrome, może być niemożliwe i nie wiem z czego to wynika. Spróbujcie przez Firefox lub przez inną przeglądarkę!
 
wegańska, wegański, vegan, zapiekanka, bakłażan, beszamel, obiad, kolacja, drożdże, czosnek, mąka z ciecierzycy, 

0 KOMENTARZY