Ta zapiekanka to jakiś obłędzik ^^ Jest co prawda nieco pracochłonna, ale naprawdę warto ją zrobić. Palce lizać! 😉
🕜 Czas przygotowania: 60 minut
🕜 Czas gotowania: ok 90 minut🍽️ Porcja dla: 2 - 4
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 500 g bakłażana
- 1 szkl mąki z ciecierzycy
- 1 szkl mąki pszennej
- ok 2 szkl bułki tartej lub panko
- olej do smażenia
- sól morska
- bazylia
- drożdże nieaktywne lub ser żółty wegański do posypania
- 450 ml mleka sojowego lub z nerkowców
- pół cebuli lub 1 mała
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta białego pieprzu
- 1/4 szkl mąki pszennej
- 60 g wegańskiej margaryny / masła
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych - sprawdź TUTAJ
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól morska
- pieprz
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/4 szkl wody
🥣 Przygotowanie:
1. Bakłażany: Umyj, NIE OBIERAJ, odetnij łodygi, a następnie pokrój bakłażany na plastry o grubości ok 1 cm.
2. W jednym talerzu, mąkę z ciecierzycy połącz z wodą, by wyszła konsystencja przypominająca roztrzepane jajko lub rzadsze ciasto naleśnikowe. Na drugi talerz wysyp mąkę pszenną. Do trzeciego talerza wsyp panko/bułke tartą.
3. Obtocz dokładnie bakłażany: najpierw w mące pszennej, potem w zawiesinie z mąki z ciecierzycy i wody i na koniec w panko/bułce tartej. Obtoczone bakłażany odłóż na bok, aż zrobisz wszystkie.
4. Sos pomidorowy: Cebulę pokrój w kostkę, czosnek w cienkie plastry. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek, lekko posól i smaż ok 4 minut. Następnie dodaj pokrojone pomidory z puszki, cukier, ocet, koncentrat, wodę i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień, by na powierzchni były bąbelki i niech się dusi przez ok 12 minut. Odstaw.
5. Sos beszamelowy: jak zrobić zobacz TUTAJ.
Na sam koniec do beszamelu dodaj drożdże nieaktywne, wymieszaj, odstaw.
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 180'C.
7. Smażenie: Na większej, głębokiej patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Smaż arkusze bakłażana w partiach po kilka sztuk (ile się zmieści na patelni), po ok 2-3 minuty z każdej strony, po usmażeniu odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Posyp usmażone bakłażany solą morską.
8. W naczyniu żaroodpornym do pieczenia (u mnie 24 cm x 24 cm, ale jakbym miała nieco większą formę, to byłoby lepiej, bo jest na styk):
- wlej na dno troszkę sosu pomidorowego,
- posyp porwanymi listkami świeżej bazylii,
- ułóż szczelnie warstwę usmażonego bakłażana (w razie potrzeby przekrój "arkusze"),
- posyp drożdżami nieaktywnymi lub wegańskim serem
- posól solą morską
- "skrop" nieco sosem pomidorowym
- posyp bazylią
- zalej nieco beszamelem
- powtarzaj warstwy, aż wypełnisz formę. Upewnij się, że ostatnia warstwa to beszamel i drożdże/ser.
9. Wstaw do piekarnika na środkową półkę na ok 35 minut. Powinien być złoto-brązowy kolor z wierzchu.
10. Po upieczeniu odstaw na ok 10 minut, by nieco ostygło i by warstwy nieco się zwarły.
✍️ Zazwyczaj robię tę zapieknakę na dwa dni (dla 2 osób). Po wystygnięciu, wkładam do szczelnego pudełka i do lodówki. Następnego dnia podgrzewam w piekarniku w naczyniu żaroodpornym (może być to samo, w którym zapiekanka była robiona dzień wcześniej) na dolnej półce, 180'C. Przed włożeniem kroję na mniejsze części, by środek szybciej się podgrzał, bo podgrzewając w dużej "kostce", w środku może być nadal zimne.
0 KOMENTARZY