🕜 Czas: 10 minut 🍽️ Porcja dla: 1 danie
Nie ma co przynudzać, oto wegański beszamel 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 450 ml mleka sojowego lub z nerkowców
- pół cebuli lub 1 mała
- liść laurowy
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta białego pieprzu
- 1/4 szkl mąki pszennej
- 60 g wegańskiej margaryny / masła
🥣 Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj na małym ogniu mleko sojowe, obraną połówkę cebuli, sól morską, gałkę muszkatałową i liść laurowy.
2. Po zagotowaniu przelej przez sito do miseczki.
3. Umyj rondel, osusz. Rozpuść w nim margarynę/masło na średnim ogniu.
4. Powoli dodaj mąkę i smaż około minuty ciągle mieszając.
5. Powoli dodaj mleko, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu ciągle mieszając. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje i wyłącz.
Smacznego!
wegański, beszamel, sos beszamelowy
0 KOMENTARZY