🌱 WEGAŃSKI SOS BESZAMELOWY


🕜 Czas: 10 minut  🍽️ Porcja dla: 1 danie

Nie ma co przynudzać, oto wegański beszamel 😉 


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 450 ml mleka sojowego lub z nerkowców
  • pół cebuli lub 1 mała
  • liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta białego pieprzu
  • 1/4 szkl mąki pszennej
  • 60 g wegańskiej margaryny / masła

🥣 Przygotowanie:
1. W rondlu zagotuj na małym ogniu mleko sojowe, obraną połówkę cebuli, sól morską, gałkę muszkatałową i liść laurowy.


2. Po zagotowaniu przelej przez sito do miseczki.

3. Umyj rondel, osusz. Rozpuść w nim margarynę/masło na średnim ogniu.


4. Powoli dodaj mąkę i smaż około minuty ciągle mieszając.


5. Powoli dodaj mleko, ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu ciągle mieszając. Gotuj chwilę, aż zgęstnieje i wyłącz.


Smacznego!


wegański, beszamel, sos beszamelowy

0 KOMENTARZY