🌱 TOSTY Z SERKIEM I DUSZONĄ MARCHEWKĄ


🕜 Czas: 15 minut  🍽️ Porcja dla: 1-2

No to zaczynam przygodę z daniami wegańskimi 🌱​
Oto propozycja na śniadanko, czyli bułka-tost (może być bajgiel) z wegańskim serkiem, duszoną marchewką w sosie sojowym i nori 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 2 bułki lub bajgle/bułki szpinakowe/indyjskie itp.
  • 1 marchewka
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/2 - 1 łyżeczka cebuli w proszku (granulowanej)
  • 1/4 płata (1 łyżeczka) nori
  • 1/3 szkl wody
  • dowolny wegański serek kanapkowy, naturalny
  • kilka obręczy czerwonej cebuli
  • koperek




🥣 Przygotowanie:
1. Marchewkę obierz ze skórki. Następnie, tak, jak skórkę, obierz ją na paseczki. Wrzuć na patelnię (nie włączaj jeszcze palnika).



2. Do marchewki dodaj sos sojowy, paprykę, cebulę w proszku.

3. Nori pokrusz, dodaj do marchewki. Dodaj wodę.



✍️ To śniadanie jest lekko słodkie (przez serek i marchew), dlatego jeśli chcesz podkręcić i złamać nieco smak, dodaj szczyptę pieprzu cayenne lub chilli (w płatkach lub w proszku).

4. Wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj i duś ok 8-10 minut, aż cały płyn zniknie.



5. Bułkę przekrój na pół i zapiecz w piekarniku lub na suchej patelni na "tosta".



6. Cebulę pokrój w pierścienie.



7. Posmaruj bułkę serkiem, ułóż przygotowaną marchewkę, cebulę i posyp koperkiem.






Smacznego!




wegetariańskie, śniadanie, bułka, bajgiel, marchewka, papryka wędzona, algi

2 KOMENTARZY

  1. Świetna ta marchewka!! A na następny dzień to już w ogóle jest niesamowita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :) Pozdrawiam cieplutko ^^

      Usuń