🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Wyrzeknięcie się mięsa i nabiału w diecie wegańskiej nie było problemem, ale... kocham ryby, dlatego byłam bardzo ciekawa czy ta pasta choć trochę będzie przypominać w smaku tuńczyka i... pasta ląduje na stałe w moim menu, jest obłędna 😊
📘 Składniki:
- (120g) 1/2 puszki ciecierzycy
- 2 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub ostrej musztardy)
- 1 mała łodyga (lub pół dużej) selera naciowego
- 1/4 łyżeczki nasion selera lub czarnuszki
- 1 łyżeczka korniszonów
- 1 łyżka drożdży nieaktywnych
- 1 arkusz glonów nori
- 2 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- zielona cebulka
- szczypta soli
- czarny pieprz
- 2 bułki lub 4-6 kromek chleba (w zależności od wielkości kromek)
- sałata rzymska lub zwykła masłowa
- ogórek
- pomidor
- gałązki świeżego kopru
- pikle np. korniszony, marynowana papryka itp.
✍️ U mnie jest wegański, japoński majonez Kewpie, ale polecam też majonez Develey Vegan Majo, który jest niemal idealny (link powyżej w składnikach).
🥣 Przygotowanie:
1. Pokrój zieloną cebulkę i wrzuć do miseczki z zimną wodą.3. Korniszony pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera.
4. Seler naciowy pokrój w kostkę. Wrzuć do blendera.
5. Nori pokrusz w dłoniach na małe kawałki. Wrzuć do blendera.
✍️ Nie pomijaj nori. Jeśli naprawdę chcesz odtworzyć smak tuńczyka , wodorosty są niezbędne. Jeśli jednak nie zależy ci na tym smaku, możesz go pominąć.
6. Dodaj majonez, musztardę, nasiona selera/czarnuszkę, przyprawy, drożdże, sok z cytryny, sól i szczyptę pieprzu.
7. Nie blenduj od razu! Pulsuj około 10 do 15 razy, aż wszystko się połączy. Ważne, by zachowały się rozdrobnione kawałki. Na koniec możesz nieco zblendować, jeśli wolisz taką konsystencję.
8. Zieloną cebulkę odsącz z wody, dodaj do masy i wymieszaj. Dopraw całość solą, pieprzem w razie potrzeby.
9. Podanie opcja 1: Na całe pieczywo rozłóż pastę z tuńczyka. Na wierzch połóż dowolne dodatki.
Opcja 2: Na połowę pieczywa rozłóż pastę z tuńczyka. Na wierzch połóż dowolne dodatki. Przykryj nie posmarowanym pastą pieczywem.
Opcja 2: Na połowę pieczywa rozłóż pastę z tuńczyka. Na wierzch połóż dowolne dodatki. Przykryj nie posmarowanym pastą pieczywem.


✍️ Możesz dla dodatkowego smaku dodać cienką warstwę wegańskiego majonezu na warzywa.
✍️ Jeśli lubisz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę w paście z tuńczyka, wrzuć trochę. Nienawidzisz selera? Pomiń go. Chcesz zwiększyć współczynnik wegetariański? Miłym dodatkiem będzie pokrojona w kostkę czerwona papryka. Chcesz ekstra pikantnego kopa? Dodaj łyżeczkę kaparów.
✍️ Zrób podwójną porcję. Pasta dobrze przechowuje się w lodówce w hermetycznym pojemniku przez 5 do 6 dni.
0 KOMENTARZY