SŁODKO-OSTRE KREWETKI PO KOREAŃSKU


🕜 Czas: 50 minut + rozmrożenie krewetek  🍽️ Porcja dla: 2




No ja oszalałam na punkcie tych krewetek! Dla krewetkożerców, miłośników koreańskiej, pikantnej kuchni, to danie jest konieczne do spróbowania 😊


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
  • 150 g krewetek surowych, rozmrożonych, dużych
  • sól, pieprz, pieprz cayenne
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
Sos:

🥣 
Przygotowanie:
1. Krewetki rozmroź, oczyść. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i pieprzu cayenne, dokładnie wymieszaj, odstaw na 30 minut.



2. Imbir i czosnek starkuj lub drobno posiekaj.



3. Wymieszaj składniki sosu.



4. Na patelni roztop masło z olejem.



5. Wrzuć krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony.




6. Zawartość patelni przełóż do miseczki.



7. Zmniejsz ogień. Na patelnię wylej sos. Mieszaj i poczekaj a ż nieco zgęstnieje.



8. Dodaj krewetki i dokładnie wymieszaj.



9. Trzymaj na patelni mieszając przez ok. 2-3 minuty.

10. Podawaj z ryżem do sushi z groszkiem i sałatką z wakame.


✍️ Po namoczeniu ryżu, tuż przed gotowaniem dorzuć garść lub więcej mrożonego groszku i nieco posól. Wymieszaj i gotuj.




Smacznego!


krewetki, miód, pasta gochujang, sos sojowy, masło, ostre, obiad, kolacja

0 KOMENTARZY