🕜 Czas: 50 minut + rozmrożenie krewetek 🍽️ Porcja dla: 2
No ja oszalałam na punkcie tych krewetek! Dla krewetkożerców, miłośników koreańskiej, pikantnej kuchni, to danie jest konieczne do spróbowania 😊
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 150 g krewetek surowych, rozmrożonych, dużych
- sól, pieprz, pieprz cayenne
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 duża łyżka miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty gochujang
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka imbiru
1. Krewetki rozmroź, oczyść. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i pieprzu cayenne, dokładnie wymieszaj, odstaw na 30 minut.

2. Imbir i czosnek starkuj lub drobno posiekaj.

3. Wymieszaj składniki sosu.

4. Na patelni roztop masło z olejem.

5. Wrzuć krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony.


6. Zawartość patelni przełóż do miseczki.

7. Zmniejsz ogień. Na patelnię wylej sos. Mieszaj i poczekaj a ż nieco zgęstnieje.

8. Dodaj krewetki i dokładnie wymieszaj.

9. Trzymaj na patelni mieszając przez ok. 2-3 minuty.
10. Podawaj z ryżem do sushi z groszkiem i sałatką z wakame.

krewetki, miód, pasta gochujang, sos sojowy, masło, ostre, obiad, kolacja

2. Imbir i czosnek starkuj lub drobno posiekaj.

3. Wymieszaj składniki sosu.

4. Na patelni roztop masło z olejem.

5. Wrzuć krewetki i smaż po 2 minuty z każdej strony.


6. Zawartość patelni przełóż do miseczki.

7. Zmniejsz ogień. Na patelnię wylej sos. Mieszaj i poczekaj a ż nieco zgęstnieje.

8. Dodaj krewetki i dokładnie wymieszaj.

9. Trzymaj na patelni mieszając przez ok. 2-3 minuty.
10. Podawaj z ryżem do sushi z groszkiem i sałatką z wakame.
✍️ Po namoczeniu ryżu, tuż przed gotowaniem dorzuć garść lub więcej mrożonego groszku i nieco posól. Wymieszaj i gotuj.

Smacznego!
krewetki, miód, pasta gochujang, sos sojowy, masło, ostre, obiad, kolacja
0 KOMENTARZY