🌱 PASTA Z CIECIERZYCY I AWOKADO Z MISO


🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2




Podkręcona wersja czegoś na kształt hummusu z nutą Japonii w tle 😉


1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml

📘 Składniki:
  • 70 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty miso
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 szt awokado
  • zielona cebulka
  • 1 łyżeczka sezamu 
  • pieczywo 
  • sól i pieprz do smaku


🥣 Przygotowanie:
1. Odcedź ciecierzycę, wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, pastę miso, olej sezamowy. Zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.





2. Sezam upraż na suchej patelni. Odstaw. 
Posiekaj zieloną cebulkę. 

3. Opcja 1: Obrane i bez pestki awokado pokrój w plastry, połóż na pieczywie (świeżym lub najlepiej na grzankach) i rozgnieć widelcem. Posmaruj grzanki pastą z ciecierzycy.

Opcja 2: 
Obrane i bez pestki awokado rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pastę z ciecierzycy, wymieszaj, posmaruj pieczywo (świeże lub najlepiej na grzanki).

4. Całość posyp zieloną cebulką i sezamem. 






Smacznego!

📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)




 
wegańska, vegan, pasta, śniadanie

0 KOMENTARZY