🕜 Czas: 15 minut 🍽️ Porcja dla: 2
Podkręcona wersja czegoś na kształt hummusu z nutą Japonii w tle 😉
1 szkl = 236 ml / 1 łyżka = 15 ml / 1 łyżeczka = 5 ml
📘 Składniki:
- 70 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 szt awokado
- zielona cebulka
- 1 łyżeczka sezamu
- pieczywo
- sól i pieprz do smaku
🥣 Przygotowanie:
1. Odcedź ciecierzycę, wrzuć do blendera, dodaj sok z cytryny, pastę miso, olej sezamowy. Zblenduj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem.2. Sezam upraż na suchej patelni. Odstaw. Posiekaj zieloną cebulkę.
3. Opcja 1: Obrane i bez pestki awokado pokrój w plastry, połóż na pieczywie (świeżym lub najlepiej na grzankach) i rozgnieć widelcem. Posmaruj grzanki pastą z ciecierzycy.
Opcja 2: Obrane i bez pestki awokado rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pastę z ciecierzycy, wymieszaj, posmaruj pieczywo (świeże lub najlepiej na grzanki).
Opcja 2: Obrane i bez pestki awokado rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj pastę z ciecierzycy, wymieszaj, posmaruj pieczywo (świeże lub najlepiej na grzanki).
4. Całość posyp zieloną cebulką i sezamem.
Smacznego!
📝 Zapisz przepis na Instagramie 👇🏻
(Przepis znajdziesz przewijając zdjęcia strzałkami)
wegańska, vegan, pasta, śniadanie
0 KOMENTARZY